Αρχική » Σώμα & Πνεύμα » Δυνατό Ανοσοποιητικό σύστημα – Η αρχή για καλή Υγεία & Ευεξία

Δυνατό Ανοσοποιητικό σύστημα – Η αρχή για καλή Υγεία & Ευεξία

Δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα
Δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα η καλύτερη άμυνα

Δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα σημαίνει δυνατός οργανισμός καλή υγεία & ευεξία. Αντοχή στην κούραση στις κοινές αρρώστιες αλλά και σε διάφορες λοιμώξεις και φλεγμονές. Καθώς μεγαλώνουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα υποβαθμίζεται. Για να το κρατήσουμε ισχυρό είναι αναγκαία η σωστή διατροφή και η αποφυγή βλαβερών συνηθειών και ουσιών όπως το κάπνισμα. Επίσης να αποφεύγουμε διάφορα τρόφιμα που αποδεδειγμένα βλάπτουν την υγεία όπως η ζάχαρη.

Ωστόσο υπάρχει και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό και αποτελεσματικό καθώς περνούν τα χρόνια. Και αυτό είναι η άσκηση λένε οι επιστήμονες. Το ανοσοποιητικό σύστημα παραμένει δυνατό όταν συνεχίζουμε να είμαστε φυσικά δραστήριοι σε επαρκή βαθμό

Διατηρώντας μια φυσιολογικά δραστήρια ζωή σε μεγαλύτερη ηλικία αυτό μπορεί να μας χαρίσει δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Σε μια μελέτη εξέτασαν 125 ποδηλάτες ηλικίας 60-82 ετών και βρήκαν ότι είχαν το ανοσοποιητικό σύστημα 20χρονων! Πως γίνεται αυτό;

Οι ερευνητές εξέτασαν τους δείκτες στο αίμα για τα Τ-κύτταρα, τα οποία βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκριθεί σε νέες μολύνσεις. Αυτά παράγονται σε έναν αδένα στο στήθος ο οποίος συνήθως συρρικνώνεται σε μέγεθος κατά την ενηλικίωση. Διαπίστωσαν ότι ποδηλάτες παρήγαγαν το ίδιο επίπεδο Τ-κυττάρων με τους ενήλικες στα 20! Ενώ μια άλλη ομάδα αδρανών ηλικιωμένων ενηλίκων παρήγαγε πολύ λιγότερα…

Δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα
Ο καθηγητής Norman Lazarus, 82 ετών, του King’s College London, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε: “Αν η άσκηση ήταν ένα χάπι, όλοι θα το έπαιρναν. Έχει ευρύτατα οφέλη για το σώμα, το μυαλό, για τους μυς μας και το ανοσοποιητικό σύστημα.”

Η καθηγητής Janet Lord, διευθυντής του Ινστιτούτου Φλεγμονής και Γήρανσης του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και συν-συγγραφέας της έρευνας, δήλωσε: «Το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνεται κατά περίπου 2-3% ετησίως από τη δεκαετία των ’20. Αυτό σημαίνει ότι γινόμαστε πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις, καταστάσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και, ενδεχομένως ο καρκίνος. Οι ποδηλάτες έχουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός 20χρονου και όχι ενός 70χρονου ή 80χρονου. Αυτό σημαίνει ότι έχουν προσθέσει προστασία σε όλα αυτά τα θέματα”.

Ο Steve Harridge καθηγητής φυσιολογίας στο King’s College του Λονδίνου δήλωσε: “Η καθιστική ζωή είναι εναντίον των ανθρώπων επειδή οι άνθρωποι σχεδιάστηκαν για να είναι σωματικά δραστήριοι.” Με απλά λόγια η καθιστική ζωή χωρίς άσκηση πηγαίνει ενάντια σε εμάς και την υγεία μας. Εάν θέλουμε να έχουμε ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα δεν πρέπει να παραιτηθούμε από οτιδήποτε αποτελεί άσκηση και φυσική δραστηριότητα.

Ο Brian Matkins, 82 ετών, δήλωσε: “Ένα από τα πρώτα αποτελέσματα που πήρα από την ιατρική μελέτη ήταν ότι το σωματικό μου λίπος ήταν συγκρίσιμο με εκείνο ενός 19χρονου”!

Δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα
Δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα με απλή φυσιολογική άσκηση

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να είστε κάποιου είδους επαγγελματίας αθλητής για να αποκομίσετε τα οφέλη. Ούτε ποδηλάτης μεγάλων αποστάσεων. Ούτε θαμώνας κάποιου γυμναστηρίου. Οτιδήποτε σας κάνει να κινείστε όπως το απλό περπάτημα ή το χαλαρό τρέξιμο και οι δουλειές του σπιτιού ή ο χορός θα είναι πολλαπλά ωφέλιμο.

Δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα μπορούμε να έχουμε και στις μεγαλύτερες ηλικίες. Από εμάς εξαρτάται να είμαστε δυνατοί και υγιείς για πολλά πολλά χρόνια. Άσχετα από την ηλικία μας ας βάλουμε την άσκηση στην ζωή μας. Και ας την αυξήσουμε αν υπάρχει ήδη σε κάποιο βαθμό