Αρχική » Σχόλια » Ελληνική κοινωνία – Ο κατήφορος

Ελληνική κοινωνία – Ο κατήφορος

Ελληνική κοινωνία – Ο κατήφορος. Ο τίτλος που επέλεξα για το κείμενο που ακολουθεί και που πραγματικά μου είναι δύσκολο να αποτυπώσω όπως ακριβώς θα ήθελα. Όσο “φωναχτά” θα επιθυμούσα.

Τα χρόνια περνούν, η κρίση είναι ακόμα εδώ και δεν είναι μόνο οικονομική. Τα πράγματα αλλάζουν, οι άνθρωποι αλλάζουν, εξελίσσονται θα έλεγαν κάποιοι. Αλλά πως και με τι αποτελέσματα; Τι νέα ήθη δημιουργούνται και τι ιδέες προωθούνται;

Πίνακας Περιεχομένων

Στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία ποια είναι η κουλτούρα, πολιτική και κοινωνική; Ποια είναι η νέα “φουρνιά” πολιτικών; Ποια είναι τα νέα κοινωνικά πρότυπα; Τι βιώνουν τα νέα παιδιά και ποια τα ερεθίσματα και τα πρότυπα που τους παρέχονται σήμερα;

Δύσκολο να απαντηθούν όλα αυτά τα ερωτήματα και ίσως το ίδιο δύσκολο να υπάρχει μόνο μία απάντηση για καθένα από αυτά.

Στην Ελλάδα της Ευρώπης, το άλλοτε λίκνο του πολιτισμού, έχουμε “επίσημα” περιστατικά όπως αυτό τις τελευταίες ημέρες: Το σκήνωμα της Αγίας Ελένης επί “σκηνής”

Περιστατικά που δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά και ως προς την ουσία και ως προς το περιτύλιγμα. Που με επιμέλεια συντηρείται προκειμένου να δίνεται η “πρέπουσα” επισημότητα όταν χρησιμοποιείται ο στρατός για την περιφορά μιας εικόνας ή ενός λείψανου.

Όταν αποδίδουν τιμές πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι σε κάτι που δεν είναι υπαρκτό και ούτε καν “κινείται” σε πολιτικό ή στρατιωτικό επίπεδο. Κάτι που κινείται καθαρά στην σφαίρα της θρησκευτικής πίστης.

Ελληνική κοινωνία – Ο κατήφορος που ψάχνει το “θαύμα” και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του…

ελληνική κοινωνία
Ελληνική κοινωνία σήμερα – Μπροστά ή πίσω;

Όταν σχεδόν 500.000 συμπολίτες μας Έλληνες έφεραν με την ψήφο τους στην Βουλή ανθρώπους που κολυμπούν στην Έπαρση. Που κινούνται αυστηρά ανάμεσα στο κόμπλεξ ανωτερότητας και στο μίσος για οτιδήποτε δεν είναι ίδιο με αυτούς. Με σκοπό υποτίθεται να “ξεβρωμίσουν” τον τόπο και βλέπουμε περιστατικά και συμπεριφορές από αυτούς τους ίδιους που δείχνουν πως όχι μόνο δεν θα ξεβρωμίσουν τον τόπο αλλά θα τον κάνουν αποκρουστικό και επικίνδυνο από κάθε άποψη.

Η τηλεόραση γεμάτη από Talent Show και γενικά Show… Τα Social Media κάτι ανάλογο αλλά σε προσωπικό επίπεδο όπου βασιλεύει ο Ναρκισσισμός και η “προσωπική ατάκα”. Ελληνική κοινωνία – Ο κατήφορος και διαδικτυακά.
  • Όταν δεν διαβάζονται άρθρα αλλά “διαβάζονται” φωτογραφίες.
  • Όταν οτιδήποτε σοβαρό στοχαστικό και εμπεριστατωμένο είναι μπανάλ και βαρετό.
  • Όταν όλα αυτά γίνονται στην Ελλάδα της κρίσης και της ανεργίας, στην Ελλάδα της αβεβαιότητας και της υποβάθμισης.
  • Όταν βλέπεις σε όλο και περισσότερα καφέ νεαρούς να παίζουν τάβλι “σκοτώνοντας” έτσι την ώρα τους.
  • Όταν βλέπεις αυτό το παράδοξο με μια πρώτη ματιά φαινόμενο του: “Οι Έλληνες περνούν καλά…”

Πριν 2 μήνες φιλοξένησα ένα πολύ καλό μου φίλο από το Παρίσι για 4 ημέρες εδώ στην Αθήνα. Μου είπε ότι ήθελε να δει με τα μάτια του την κρίση στην Ελλάδα. Όπως ήταν φυσικό κινηθήκαμε κυρίως στο κέντρο στους αρχαιολογικούς χώρους και στους εμπορικούς δρόμους. Αλλά και σε κάποιες άλλες περιοχές, όπως το Παγκράτι, το Χαλάνδρι, το Χαϊδάρι, τον Πειραιά, τους Αμπελόκηπους. Επίσης, στα Εξάρχεια, το Μεταξουργείο, τον Άγιο Παντελεήμονα, την πλατεία Βικτωρίας. Και γενικά εκεί που βρίσκονται συσσωρευμένοι πολλοί αλλοδαποί επειδή αυτό βασικά ήθελε να δει και να συγκρίνει με το Παρίσι.

ελληνική κοινωνία
Ελληνική κοινωνία – Όλα καλά;

Η άποψη του, λοιπόν, ήταν ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κρίση, δεν υπάρχει φτώχεια, όπως σε άλλα μέρη που είχε επισκεφτεί παλιότερα. Αναφέροντας την Ρουμανία αλλά και την Ιρλανδία της δεκαετίας του ΄80 ως παραδείγματα. Βλέποντας τα σουβλατζίδικα στο κέντρο γεμάτα αλλά και τις καφετέριες και τα μπαράκια έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα. Η εικόνα αυτή, με την πρώτη ματιά, οδηγεί τον επισκέπτη σε λάθος συμπεράσματα: Θα πρέπει να την εξηγήσουμε, όσο γίνεται. Με λογική πάνω από όλα.

Η αλήθεια είναι ότι στην ελληνική κοινωνία της κρίσης ακόμα και σήμερα υπάρχει ένα ποσοστό γύρω στο 15% του πληθυσμού που έχει αρκετά χρήματα για να ζει καλά έως πολύ καλά. Αν πάρουμε ως γεγονός ότι ο πληθυσμός της χώρας είναι περίπου 11.000.000 τότε μιλάμε για περίπου 1.650.000 ανθρώπους με οικονομικές δυνατότητες άνω του μέσου όρου.

Αν πάρουμε ως δεύτερο δεδομένο ότι στο λεκανοπέδιο της Αττικής ζουν περίπου 5.000.000 άνθρωποι τότε καταλαβαίνουμε ότι το 15% εδώ μεταφράζεται σε 750.000 κατοίκους που ανήκουν σε αυτούς που έχουν οικονομικές δυνατότητες άνω του μέσου όρου.

Πιθανόν αυτό το ποσοστό όμως να είναι και μεγαλύτερο, ειδικά στην Αθήνα από ότι σε  μια κωμόπολη ή ένα χωριό. Και αυτό επειδή εκ των πραγμάτων κάποιοι επιτυχημένοι επιχειρηματίες και γενικά ευκατάστατοι βρίσκονται ή κινούνται στην Αθήνα κυρίως για επαγγελματικούς λόγους ή απλά για αναψυχή. Και άρα μπορεί να μιλάμε για 1.000.000 τέτοιους ανθρώπους. Αν σε αυτούς προσθέσουμε τους επισκέπτες και τουρίστες που κινούνται στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις εύκολα μπορούμε να εξηγήσουμε την εικόνα του “Δεν υπάρχει κρίση στην Ελλάδα”…

Όταν έχουμε 1 εκατομμύριο ανθρώπους σε μια πόλη σαν την Αθήνα, σε καλή οικονομική κατάσταση, δεν είναι παράξενο να βλέπουμε το κέντρο ή τους δρόμους γεμάτους, τα σουβλατζίδικα, τις ταβέρνες και τα καφέ γεμάτα σε διάφορες περιοχές. Αυτοί προφανώς θα βγουν και θα κινηθούν σε διάφορους χώρους για φαγητό ποτό διασκέδαση αγορές και έτσι έχουμε έναν μεγάλο εμφανή αριθμό.

Το ερώτημα όμως είναι τι γίνεται με το υπόλοιπο 85% δηλαδή με τους υπόλοιπους 9.350.000 Έλληνες;  Που δεν τους περισσεύουν, που δεν τα βγάζουν πέρα, που έχουν χρέη, που είναι ανασφάλιστοι, που πεινάνε,… Ναι, υπάρχουν Έλληνες που πεινάνε. Που είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους και δεν κυκλοφορούν για να τους βλέπουμε εμείς.

Ναι, υπάρχουν Έλληνες που πάνε στο ταμείο του σούπερ μάρκετ με 10 ευρώ στο πορτοφόλι. Ναι, υπάρχουν Έλληνες που ψωνίζουν 4 πράγματα, που κάνουν 11,50 ευρώ και αφήνουν το ένα γιατί δεν τους φτάνουν τα χρήματα για να το αγοράσουν… Και είναι κάτι που έχω δει εγώ μπροστά μου να γίνεται πάνω από  μία φορές. Ελληνική κοινωνία σήμερα – Ο κατήφορος…

Είναι σαφές ότι στην ελληνική κοινωνία σήμερα υπάρχει ένας κατήφορος. Τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον από πολιτικοοικονομική άποψη;

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία σήμερα; Το οικονομικό, το κοινωνικό, το πολιτικό, το πολιτιστικό;

Ας απαντήσει ο καθένας μόνος του και ας κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε εκεί που μπορούμε όταν μπορούμε.

Ας προσπαθήσουμε να μην κατρακυλήσουμε κι άλλο ως κοινωνία και να μην “αποχαυνωθούμε” εντελώς, είτε λόγω μιζέριας και προβλημάτων, είτε λόγω υπερβολικής χαλαρότητας και ευδαιμονίας.

Το θέμα είναι ο καθένας μας να κατανοεί την κατάσταση, να μην παρασύρεται. Και όσοι έχουμε παιδιά(αυτά θα είναι η αυριανή κοινωνία) να τα προφυλάξουμε όσο γίνεται από οτιδήποτε θεωρούμε εμείς εκφυλισμό και επικίνδυνο γενικότερα. Αλλιώς θα είμαστε χαμένοι γενικώς… και Ελληνική κοινωνία – Ο κατήφορος θα είναι κάθετος, σαν πτώση…