Αφύσικη Επιλογή από το Netflix (Unatural Selection)

Αρχική » Σχόλια » Αφύσικη Επιλογή από το Netflix (Unatural Selection)
Ο Biohacker Josiah Zayner στο Αφύσικη Επιλογή από το Netflix
Ο Biohacker Josiah Zayner στο Αφύσικη Επιλογή από το Netflix

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στην εμφάνιση σας ή στην υγεία σας ή στην αποδοτικότητα σας, θα το κάνατε; Αν αυτή την αλλαγή μπορούσατε να την κάνετε μόνοι σας, στο δωμάτιο σας ή σε μια αποθήκη, θα το επιχειρούσατε;

Στο ντοκιμαντέρ “Αφύσικη Επιλογή” από το Netflix θα δείτε πως κάποιοι προσπαθούν να αλλάξουν τον εαυτό τους και το γονιδίωμα τους με ένα απλό kit. Σε ένα γκαράζ ή στο δωμάτιο τους προχωρούν σε αλλαγές που, αν και προσωπικές, αλλάζουν την πορεία της ανθρωπότητας.

Σχεδόν επιστημονική φαντασία στην αντίληψή της, αυτή η πολύ πραγματική, όμως, τεχνολογία φέρνει μαζί της μια ολόκληρη σειρά από ηθικά και όχι μόνο, ζητήματα. Εάν μπορούσαμε να τροποποιήσουμε τα ελαττώματά μας και να αλλάξουμε τα πράγματα – θα έπρεπε; Και αν μπορούσαμε, θα πρέπει να αποφασίσει για αυτό;“Αφύσικη Επιλογή” από το Netflix

Η σειρά ντοκιμαντέρ “Αφύσικη Επιλογή” από το Netflix αποτελείται από τέσσερα επεισόδια. Κάθε ένα από τα οποία διαρκεί 60 λεπτά περίπου. Το “Αφύσικη Επιλογή είναι από τις τελευταίες προσπάθειες του Netflix στον κόσμο της μη μυθοπλασίας. Βέβαια, με το θέμα της γενετικής μηχανικής που καταπιάνεται και με αυτά που μας κάνει γνωστά, δύσκολα πιστεύουμε πως πρόκειται για κάτι πραγματικό.

Το θέμα αυτό είναι κάτι που έχει “εξερευνηθεί” σε ταινίες mainstream, όπως το Jurassic Park, αλλά εδώ μιλάμε για την σημερινή πραγματικότητα της τεχνολογίας αυτής. Για κάτι που συνέβει… χθες.

Αφύσικη Επιλογή από το Netflix
Αφύσικη Επιλογή από το Netflix

Το “Αφύσικη Επιλογή” από το Netflix μας εισάγει τον όρο “biohacker” ή βίο χάκερ και μεγάλες ανακαλύψεις/επιχειρήσεις, όπως το CRISPR. Αυτά έρχονται να αλλάξουν το παιχνίδι και πιέζουν τα όρια της ανθρώπινης εξέλιξης.

Κάθε ένα από τα επεισόδια έχει ένα υποβόσκον μήνυμα για το μέλλον του είδους μας και πόσο βάρος πρέπει να δώσουμε στην ιδέα της γενετικής ενίσχυσης των εαυτών και των άλλων. 

Οι Joe Egender και Leeor Kaufman προσπαθούν να προσεγγίσουν τα άλματα στην γενετική, με κεντρικό κομμάτι το CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats).Πως ξεκινά το “Αφύσικη Επιλογή”

Στην πρώτη σκηνή βλέπουμε μεγαλόσωμους σκύλους να γαβγίζουν, μάλλον Bandogs και Pit Bulls, σε μια φάρμα, στο Mendenhall, Mississippi.

Τα σκυλιά ανήκουν στον Paul Ishee, έναν τεχνικό σε εταιρεία πετρελαίου, που αναπαράγει σκυλιά σαν χόμπι. Συλλέγει σπέρμα από τα σκυλιά γιατί θέλει να σχεδιάσει γενετικά ένα καλύτερο σκυλί. Το πρώτο βήμα για να το κάνει και να πείσει πως μπορεί να το κάνει είναι να βγάλει σκύλους που… φωσφορίζουν.

Αφύσικη Επιλογή Dr. Kevin Esvelt
Αφύσικη Επιλογή Dr. Kevin Esvelt

Τι θα δούμε στο “Αφύσικη Επιλογή” στο Netflix

Ένα επεισόδιο δείχνει τις χρήσεις αυτής της τεχνολογίας σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, η Νέα Ζηλανδία υποφέρει από μια έκρηξη στον πληθυσμό των τρωκτικών. Τα παρασιτικά είδη απειλούν τον πληθυσμό των ιθαγενών πουλιών. Με τη γενετική μηχανική, ο Dr. Kevin Esvelt, ένας από τους επιστήμονες που εμφανίζονται στη σειρά, ελπίζει να προωθήσει μια διαδικασία που ονομάζεται “γονιδιακή κίνηση” ή καθοδήγηση (gene drive) στα τρωκτικά. Μια τεχνολογία που σχεδιάστηκε για να μεταδώσει μια συγκεκριμένη σειρά γονιδίων σε ολόκληρο τον πληθυσμό μέσω της αναπαραγωγής. Ενώ θα λύσει αποτελεσματικά το πρόβλημα, δημιουργεί, ταυτόχρονα, φόβους στους κατοίκους της Νέας Ζηλανδίας για ευγονική και οικολογική κατάρρευση.

Τι άλλο…

Βλέπουμε, επίσης, παιδιά με προβλήματα όρασης και σπάνιες κληρονομικές ασθένειες που τα έχουν καθηλώσει στο κρεββάτι να βρίσκουν μια ελπίδα στο CRISPR και την γενετική μηχανική. Το ίδιο και ο πληθυσμός της Μπουρκίνα Φάσο που αποδεκατίζεται από την ελονοσία.

Κεντρικό πρόσωπο και ο biohacker και πρώην επιστήμονας της NASA, Dr. Josiah Zayner.Συμπέρασμα για την σειρά

Γενικά, θα συνιστούσα την “Αφύσικη Επιλογή” του Netflix, αλλά σας ενθαρρύνω να αμφισβητήσετε κάποιες από τις υποθέσεις της καθώς παρακολουθείτε και πηγαίνετε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες ώστε να αποφασίσετε μόνοι σας για τα ηθικά και πρακτικά ζητήματα.