Γιάννης Οικονομίδης – Σκηνοθέτης

Αρχική » Σχόλια » Γιάννης Οικονομίδης – Σκηνοθέτης
Γιάννης Οικονομίδης - Σκηνοθέτης
Γιάννης Οικονομίδης – Σκηνοθέτης

Ο Γιάννης Οικονομίδης σκηνοθέτης του ελληνικού κινηματογράφου είναι σε κάποιους είναι γνωστός και σε άλλους όχι.

Ένας αμφιλεγόμενος σκηνοθέτης, ένας άνθρωπος που μεταφέρει τον ρεαλισμό στα όρια του κυνισμού. Κάτι για το οποίο έχει αποκτήσει πιστούς και φανατικούς φίλους αλλά και το αντίθετο.

Πολύ μακριά από αυτό που λέμε main stream, επικρατούσα άποψη, κοινώς αποδεκτό. Έχει χαράξει τον δικό του δρόμο στον ελληνικό κινηματογράφο.

Για μένα ο Γιάννης Οικονομίδης με τις ταινίες του αντιπροσωπεύει ένα ελληνικό σινεμά που δεν προσπαθεί να μιμηθεί το Χόλιγουντ που δεν ενδιαφέρεται απλά να αρέσει στους πολλούς.

Πέραν των σκηνοθετικών του ικανοτήτων είναι σίγουρα και ένας επιτυχημένος δραματουργός.

Όσοι έχουμε δει τις ταινίες του μπορούμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει. Οι κάθε χαρακτήρας η κάθε ερμηνεία η κάθε σκηνή, έχουν την ένταση και τον ρεαλισμό που απαιτείται. Έχουν το κάτι παραπάνω έτσι ώστε να γίνουν δραματικές και κυνικές όσο χρειάζεται προκειμένου να αγγίξουν τον ρεαλισμό.

Ναι, οι ταινίες του Γιάννη Οικονομίδη είναι δραματικές. Ίσως όχι με τη απλή έννοια του όρου, αλλά είναι. Όπως ο ίδιος λέει, δεν θέλει να είναι οι ταινίες του κάτι που θυμίζει την πραγματικότητα αλλά η πραγματικότητα.

Όχι ρόλοι και ερμηνείες που απλά προσπαθούν να πλησιάσουν στο πως θα ήταν η πραγματικότητα. Αλλά όπως ακριβώς θα ήταν στην πραγματικότητα.

Γιάννης Οικονομίδης - Σκηνοθέτης
Γιάννης Οικονομίδης – Σκηνοθέτης

Σίγουρα σε αυτό παίζουν ρόλο και οι ηθοποιοί, όμως η κατεύθυνση στο πως θα στηθεί και θα γυριστεί τελικά η κάθε σκηνή είναι δουλειά του σκηνοθέτη.

Σε μια συνέντευξη που έδωσε σχετικά με την ταινία Το Μικρό Ψάρι ο Γιάννης Οικονομίδης ήταν αυτός που μπορούμε να φανταστούμε βλέποντας τις ταινίες του.

Με σταθερή άποψη χωρίς γλυκανάλατα λόγια σαφής ρεαλιστής και εν τέλει κυνικός.

Μάλιστα όταν του λένε ότι οι ταινίες του είναι Λούμπεν και ανήκουν στο περιθώριο δεν διστάζει να αναρωτηθεί: Υπάρχει πιο Λούμπεν, πιο περιθώριο, από την ελληνική Βουλή; Απλά αλλάζει η βιτρίνα…

Ο Γιάννης Οικονομίδης έχει πάρει μέρος και ως ηθοποιός σε διάφορες ταινίες όπως εδώ που τον βλέπουμε στο Go for Broke (2018)

Δείτε τα 4 μέρη μιας συνέντευξης που έδωσε το 2014 ο κορυφαίος σκηνοθέτης με αφορμή την ταινία το ‘’Μικρό Ψάρι’’

Site γνωριμιών στην Ελλάδα – Τι να επιλέξεις τι να προσέξεις