Αρχική » Σχόλια » Για το καλό σου βρε κουτό…

Για το καλό σου βρε κουτό…

Για το καλό σου
Για το καλό όλων

Ξαφνικά δείγμα εξυπνάδας και υψηλού IQ είναι να συμφωνείς με την κεντρική πολιτική σκηνή, τις κυβερνήσεις και τα mainstream media καθώς και τους πλούσιους ολιγάρχες.

Ξαφνικά οι διεφθαρμένες κυβερνήσεις, οι απατεώνες πολιτικοί και οι “Αλήτες, ρουφιάνοι δημοσιογράφοι” αγωνίζονται για την δημόσια υγεία και το κοινό καλό… κι εσύ, αν έχεις ίχνος ευφυίας θα πρέπει να παραταχθείς στο πλάι τους.

Θέλουν το καλό σου…

Ενδιαφέρονται για τον παππού και την γιαγιάκα σου, αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι που τους έχουν πετσοκόψει τις συντάξεις τόσο ώστε να μη φτάνουν ούτε για τα φάρμακα τους. Αυτοί τώρα ενδιαφέρονται για την υγεία και την μακροημέρευση τους.

Επίσης, όλοι αυτοί σου λένε να σκεφτείς τον ευάλωτο καρκινοπαθή που οι ίδιοι πετούν σε ράντζα και δε του παρέχουν δωρεάν θεραπείες. Αυτοί, μπουκωμένοι με εκατομμύρια ευρώ σου φωνάζουν για ατομική ευθύνη και αλληλεγγύη… κι εσύ συμφωνείς με αυτούς και τους ειδικούς τους.

«Το να μουδιάζεις τις αισθήσεις επαναλαμβάνοντας μονότονα έναν ισχυρισμό είναι βασικό στοιχείο στη χρήση τεχνικών ελέγχου του νου»

Joost A.M. Meerloo
Πως φτάσαμε όμως σε αυτό το σημείο της σύμπνοιας για το κοινό καλό και την ενσυναίσθηση για την υγεία των ευάλωτων;

Δεν θα μπορούσαν να μην έχουν βασικό ρόλο η επιστήμη (η κανονική, όχι αυτή που είναι τώρα στην μόδα) και οι ειδικοί (οι κανονικοί, όχι αυτοί των πάνελ και των τηλεπαραθύρων).

Η ψυχολογία και μια σειρά άλλων επιστημών όπως τα μαθηματικά, η στατιστική, η ψυχιατρική, η κοινωνιολογία, η ανθρωπολογία, η βιολογία αλλά και οι οικονομικές και πολιτικές επιστήμες έδωσαν στις κυβερνήσεις και στην κραταιά ολιγαρχία μια πολύ βαθιά γνώση για την ψυχοσύνθεση και την νοοτροπία και συμπεριφορά του ατόμου. Η τεράστια και σε βάθος γνώση παρέδωσε μεγάλο μέρος του ελέγχου του ατόμου και άρα της κοινωνίας.

Μοντέλα και πειράματα μπορούσαν πλέον να προβλέψουν εύκολα και με σχετική ακρίβεια τι αποτέλεσμα θα έχει το παραμικρό ερέθισμα, η παραμικρή αλλαγή. Αποτέλεσμα τόσο βραχυπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο, στο άτομο και την κοινότητα.

Λίγοι μπορούν να κατανοήσουν το εύρος και το βάθος που έχουν προχωρήσει τις τελευταίες δεκαετίες οι συμπεριφορικές επιστήμες. Το τεράστιο μέγεθος ελέγχου που δίνουν πάνω στις επιλογές, τις αποφάσεις, τις αντιδράσεις και τις ιδέες μας. Από τα δημητριακά που θα επιλέξουμε για πρωινό μέχρι το κόμμα που θα ψηφίσουμε στις επόμενες εκλογές.

Για το καλό σου βρε κουτό...
Για το καλό σου βρε κουτό…
Οι επιστήμες έδωσαν το χειριστήριο στα χέρια της εξουσίας

Οι επιστήμες έδωσαν την δυνατότητα σε όποιον είχε την δύναμη (κυρίως οικονομική) να θέτει στόχους και να βρίσκει το μονοπάτι για να τους πετύχει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Ο έλεγχος αυξάνεται εκθετικά μέσα στα χρόνια με μέσα τόσο διακριτικά και “αθώα” στην πρώτη ματιά, όσο και εξόφθαλμα και απροκάλυπτα κάποιες φορές.

Επίσης, οι άνθρωποι πρέπει να διατηρούνται απασχολημένοι είτε με διασκεδάσεις και θεάματα, είτε με σοκαριστικά και τρομακτικά γεγονότα. Με αυτό τον τρόπο δεν περισσεύει προσοχή και συγκέντρωση για τα πραγματικά σημαντικά ή για σωστή κρίση και λογική.

«Αν θέλετε να ελέγξετε κάποιον, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τον κάνετε να νιώσει φοβισμένος»

Paulo Coelho

Πρέπει το κεφάλι των ανθρώπων να είναι γεμάτο και απασχολημένο με άχρηστες, άκυρες, αμφιλεγόμενες και αντικρουόμενες πληροφορίες και ειδήσεις. Παράλογα και αντικρουόμενα δεδομένα με σκοπό να προκαλέσουν σύγχυση και να εμποδίσουν το άτομο να “βάλει τα πράγματα σε μια σειρά” και να πάρει λογικές αποφάσεις. Δεν πρέπει να μπορείς να οδηγηθείς σε λογικά και χρήσιμα συμπεράσματα… πρέπει απλά να υπακούσεις στους “ειδικούς”.

Με έναν παθητικό τρόπο διδάσκεται και τροφοδοτείται η αποδοχή του παράλογου, του μη λογικού.

Η ηλιθιότητα είναι ο βασιλιάς!

Με τον ίδιο τρόπο προάγεται και κανονικοποιείται η βλακεία και η παθητικότητα μαζί με την υπακοή.

Αυτό δεν κάνουν τα κάθε λογής media (social ή άλλα) μέσω της διαθέσιμης τεχνολογίας;

Η τεχνολογία μέσα από εφαρμογές (app) και συσκευές (τηλεόραση, υπολογιστής, smartphone) προσφέρει μια συνεχής ροή διεγερτικών και εθιστικών ερεθισμάτων. Μια ηθικά και πνευματικά υποβαθμισμένη και χωρίς ουσία μορφή διασκέδασης για να “περνάει η ώρα”.

Η προσοχή σου είναι το ζητούμενο

Με αυτόν τον “αθώα ύπουλο” τρόπο δημιουργούνται λαοί παθητικοί, αδαείς και πνευματικά ανάπηροι. Άνθρωποι και κοινωνίες ανίκανες να διακρίνουν το σωστό από το λάθος, τον πραγματικό κίνδυνο από την πλασματική απειλή. Κυρίως όμως, δημιουργούνται άνθρωποι χωρίς κανένα ενδιαφέρον να αντισταθούν μα και καμία ικανότητα.

Ο άνθρωπος ως προβλέψιμη μηχανή

Κάθε μέσο πληροφόρησης ή/και διασκέδασης διαμορφώνει και υποβάλει τον άνθρωπο κάνοντας τις αντιδράσεις του τόσο προβλέψιμες όσο μιας μηχανής.

Η συνεχής προπαγάνδα και οι αδιάκοποι αντιπερισπασμοί δημιουργούν ένα τσουνάμι που πνίγει κάθε είδους κοινής λογικής και πραγματικής πληροφορίας. Με αυτό τον τρόπο παύει να υπάρχει κριτική ικανότητα και δε μένει κανένας τρόπος να διαφυλαχθούν ατομικές ή συλλογικές ελευθερίες και αξίες.

«Η «Κοινωνία» δεν είναι παρά ένας όρος, μια έννοια για τη συμβίωση μιας ομάδας ανθρώπων. Μια έννοια δεν είναι φορέας ζωής»

Carl Jung

Με λεκτικές πλάνες και ασαφείς έννοιες όπως “δημόσια υγεία”, “ατομική ευθύνη” και “κοινό καλό” προσπαθούν να αποσπάσουν την αποδοχή και συμφωνία του ατόμου που αδυνατεί να κατανοήσει πως μόνο μια κοινωνία που σέβεται τις ατομικές ελευθερίες και την διαφορετικότητα είναι μια κοινωνία στην οποία αξίζει να ζεις.

Εικόνες, σλόγκαν, στερεότυπα, διασημότητες, ειδικοί, αυθεντίες, αξίες, πρότυπα… Όλα δημιουργούνται, κατασκευάζονται και αξιολογούνται από Μ.Μ.Ε. και ένα “star system”. Κατόπιν, διοχετεύονται μέσα από οθόνες κατευθείαν στο μυαλό μας.

Τόσο κοντά και τόσο μακριά…

Με τον καιρό ο άνθρωπος μεταμορφώνεται σε μια μηχανή, ένα φερέφωνο με άποψη. Άποψη που νομίζει πως είναι δική του και την έχει διαμορφώσει με στοιχεία και εμπειρίες ενώ απλά αναμασά ότι του έχει προσφερθεί μέσα από την τηλεόραση, τα social media και κάθε μορφή προπαγάνδας.

…και κάπως έτσι φτάσαμε

Φτάσαμε, λοιπόν, με αυτά και με αυτά στο σημείο που το σωστό και ευφυές είναι αυτό στο οποίο συμφωνούν κυβερνήσεις, πολιτικοί, Μ.Μ.Ε., μεγάλες πολυεθνικές, μεγιστάνες και μια στρατιά “ειδικών επιστημόνων”.

Είσαι αρκετά ευφυής;

Φτάσαμε στο σημείο όπου όλοι οι παραπάνω “πονάνε τον συνάνθρωπο” και μας λένε πως “ακόμα και μια ζωή έχει αξία”… Οι ίδιοι που δημιουργούν πολέμους, δικτατορίες, λιμούς και γενοκτονίες στο βωμό του υπερκέρδους.

Εσύ… Έχεις μυαλό ή είσαι κανένας “Ούγκα”;

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *