Αρχική » Σχόλια » Δουλειά τέσσερις μέρες την εβδομάδα; ΟΧΙ!

Δουλειά τέσσερις μέρες την εβδομάδα; ΟΧΙ!

Δουλειά τέσσερις μέρες την εβδομάδα
Δουλειά τέσσερις μέρες την εβδομάδα

Δουλειά τέσσερις μέρες την εβδομάδα… Η ιδέα αποδίδει αλλά μακριά από εμάς!

Πρόσφατα διάβασα σε ένα άρθρο για μια εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας που καθιέρωσε το καθεστώς της τετραήμερης εργασίας μετά από μια περίοδο πειραματικής εφαρμογής της. Αποφάσισε, λέει, να την καθιερώσει αμείβοντας τους 250 υπαλλήλους της σαν να δούλευαν για πέντε μέρες την εβδομάδα. Αλλά ακόμα και αυτούς που για δικούς τους λόγους δεν ήθελαν και δεν τους εξυπηρετούσε αυτό, τους άφησε στο προηγούμενο καθεστώς πενθήμερης εργασίας χωρίς όμως να τους στερήσει τα προνόμια των υπολοίπων δίνοντας τους ρεπό ή την δυνατότητα να φεύγουν νωρίτερα για να αποφύγουν την κίνηση ή να προσέρχονται αργότερα.

Το τετραήμερο εργασίας εφαρμόστηκε πειραματικά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2018 και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι της εταιρίας είχαν λιγότερο στρες, μεγαλύτερη επαγγελματική ικανοποίηση και καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και την προσωπική τους ζωή.

Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε πιο υγιείς και ουσιαστικές σχέσεις, σε μια διαφορετική αντιμετώπιση της ζωής και μια άλλη αξιολόγηση των πραγμάτων… Αντίχριστοι!

Διαβάζοντας το ήρθε στο μυαλό μου η ζωή των περισσοτέρων γνωστών μου… Ήταν μια ακούσια σκέψη που απλά “πετάχτηκε” κατά την διάρκεια της ανάγνωσης του άρθρου. Οι περισσότεροι, λοιπόν, γνωστοί μου περνούν στην δουλειά τους 10-12 ή και περισσότερες ώρες και οι περισσότεροι δεν είναι υπάλληλοι. Πριν βιαστείτε να μου πείτε πως αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή ιδιοκτήτες καταστημάτων δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά και μπλα μπλα μπλα μπλα… Να σας πω πως δεν δείχνουν καμία διάθεση να “εργαστούν” λιγότερο και να περάσουν με την οικογένεια τους και τους φίλους τους περισσότερο χρόνο. Η ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής επιθυμούν να είναι αυτή και, προς Θεού, να μην την πειράξει κανείς!

Θα κάτσουν μέχρι αργά την νύχτα, θα πάνε στην δουλειά και τις Κυριακές και θα βρουν μια αφορμή να πάνε και στις αργίες. Ακόμα και όσοι είναι υπάλληλοι, θα μείνουν και μετά το τέλος του ωραρίου τους ακόμα και αν δεν έχουν κάποια δουλειά… για να χαζέψουν και να ψιλοκουβεντιάσουν με τους συναδέλφους. Γιατί και να γυρίσουν σπίτι τι θα κάνουν; Θα σου πουν…

Παρατηρώ πως οι περισσότεροι γύρω μου δεν έχουν κάτι που να τους κρατά εκτός εργασίας, δεν έχουν κάτι που να τους γεμίζει και να τους ευχαριστεί, δεν έχουν μια προσωπική ζωή που να θέλουν να της αφιερώσουν χρόνο. Η δουλειά τους είναι το καλύτερο κομμάτι της ζωής τους ή έστω έτσι έμαθαν, έτσι ξέρουν…

Δεν έχουν καμία διάθεση να συναντήσουν την γυναίκα τους, δεν τους λείπει ο άντρας τους, δεν ανυπομονούν να δουν τα παιδιά τους, δεν θα δουν τους φίλους τους. Η όλη προσπάθεια είναι να βρεθείς μακριά από όλα αυτά και όχι κοντά.

Τι και αν ο Andrew Barnes, ο ιδιοκτήτης της Νεο Ζηλανδέζικης εταιρείας Perpetual Guardian, είδε πόσο αγχωμένοι ήταν κάποιοι υπάλληλοι προσπαθώντας να διαχειριστούν την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή και θέλησε να βοηθήσει; Εδώ θα μας καταστρέψει!

Θα είναι πλήγμα στον πυρήνα της Ελληνικής οικογένειας και του τρόπου που έχει μάθει να λειτουργεί. Θα πρέπει να πάρουμε τα παιδιά από τις γιαγιάδες και τις νταντάδες και να ασχοληθούμε εμείς, θα πρέπει να μιλάμε με την γυναίκα μας, θα πρέπει να συζητάμε με τον άντρα μας, θα πρέπει να βλέπουμε τους φίλους μας… Θέλετε να μας πεθάνετε;

Διαμερίσματα φέρετρα και ο οικονομικός κολοσσός

Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε πιο υγιείς και ουσιαστικές σχέσεις, σε μια διαφορετική αντιμετώπιση της ζωής και μια άλλη αξιολόγηση των πραγμάτων… Αντίχριστοι!

Δουλειά τέσσερις μέρες την εβδομάδα – Κάτι τέτοια, περίεργα και ανθελληνικά έχει κάνει και το Skroutz που εφαρμόζει το καθεστώς τετραήμερης εργάσιμης εβδομάδας για μια περίοδο το καλοκαίρι εδώ και 2 χρόνια.

Ευτυχώς οι δικοί μας υπουργοί δεν είναι σαν τον Iain Lees-Galloway, αρμόδιο υπουργό για τις σχέσεις στον χώρο εργασίας της Νέας Ζηλανδίας, που χαρακτήρισε το τετραήμερο «πολύ ενδιαφέρον» και δήλωσε ότι του αρέσει να συνεργάζεται με επιχειρήσεις που καθιερώνουν νέους τρόπους δουλειάς στο γραφείο.

Κάτω τα χέρια από τις ισορροπίες μας, την δουλειά μας, την προσωπική μας ζωή και την Αγία Ελληνική Οικογένεια!