Η μεγαλύτερη λέξη του κόσμου

Αρχική » Σώμα & Πνεύμα » Η μεγαλύτερη λέξη του κόσμου
Η μεγαλύτερη λέξη του κόσμου
Η μεγαλύτερη λέξη του κόσμου
Ποια είναι η μεγαλύτερη λέξη του κόσμου; …και βασικά ποιος μπορεί να την χρησιμοποιεί την εποχή που κάνουμε σύντμηση ακόμα και της λέξης “τίποτα” σε “τπτ” ή ακόμα καλύτερα “tpt”.

Πολλοί ίσως έχετε δει δημοσιεύσεις που γράφουν πως η μεγαλύτερη λέξη του κόσμου είναι Ελληνική. Τόσα και τόσα καλύτερα, μεγαλύτερα και άλλα ισχυριζόμαστε πως είναι Ελληνικά σιγά μη μας ξέφευγε η μεγαλύτερη λέξη. Τα δημοσιεύματα είναι αυτής της μορφής, πάνω-κάτω:

Η μεγαλύτερη λέξη που έχει εμφανιστεί ποτέ σε λογοτεχνικό κείμενο είναι δημιούργημα του μεγάλου κωμικού Αριστοφάνη. Αποτελείται από 172 γράμματα και το 1990 μπήκε στο βιβλίο Γκίνες. Εμφανίζεται στον στίχο 1169-1174 στο αριστοφανικό έργο, «Εκκλησιάζουσες», όπου οι γυναίκες ντύνονται άντρες και ψηφίζουν νόμο, ο οποίος μετατρέπει την Αθηναϊκή δημοκρατία σε γυναικοκρατούμενη.

Η λέξη είναι:

λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιο-

λειψανοδριμυποτριμματοσιλφιοκα-

ραβομελιτοκατακεχυμενκιχλεπικοσ-

συφοφαττοπεριστεραλεκτρυονοπτο-

κεφαλλιοκιγκλοπελειολαγωοσιραιοβ-

αφητραγαοπτερύγω

Είναι μια συνταγή η οποία περιγράφεται εξ’ ολοκλήρου σε μία τεράστια, σύνθετη λέξη. Την εκφωνεί η χορωδία, όταν παρουσιάζεται το συμπόσιο που ετοιμάζεται προς τιμήν του νέου γυναικοκρατούμενου καθεστώτος. Στα Νέα Ελληνικά αποδίδεται ως:

«Ένα πιάτο με φέτες ψαριών, καρχαρία και κομμάτια από κεφάλι σκυλόψαρου, που δημιουργούν μια μίξη με έντονη, πικάντικη γεύση. Κάβουρα με μέλι, τσίχλα και κοτσύφι από πάνω, αγριοπερίστερο, ένα κανονικό περιστέρι, λίγο ψητό κοτόπουλο, ένα λαγό κρασάτο και τραγανές φτερούγες για βουτήγματα»

Σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες, όμως, η μεγαλύτερη λέξη στο κόσμο προέρχεται από την Σανσκριτική λογοτεχνία του 160υ αιώνα. Η λέξη αυτή περιγράφει μία περιοχή στην Ινδία κοντά στην περιοχή Kanci, Tamil Nadu, έχει 195 χαρακτήρες στα Σανσκριτικά και στο λατινικό αλφάβητο έχει 428 χαρακτήρες.

Η λέξη μοιάζει κάπως έτσι:

निरन्तरान्धकारित-दिगन्तर-कन्दलदमन्द-सुधारस-बिन्दु-सान्द्रतर-घनाघन-वृन्द-सन्देहकर-स्यन्दमान-मकरन्द-बिन्दु-बन्धुरतर-माकन्द-तरु-कुल-तल्प-कल्प-मृदुल-सिकता-जाल-जटिल-मूल-तल-मरुवक-मिलदलघु-लघु-लय-कलित-रमणीय-पानीय-शालिका-बालिका-करार-विन्द-गलन्तिका-गलदेला-लवङ्ग-पाटल-घनसार-कस्तूरिकातिसौरभ-मेदुर-लघुतर-मधुर-शीतलतर-सलिलधारा-निराकरिष्णु-तदीय-विमल-विलोचन-मयूख-रेखापसारित-पिपासायास-पथिक-लोकान्

Στη δεύτερη θέση είναι η Πολωνική λέξη που σημαίνει “Αυτός που είναι 999,999,999,999 ετών” και μοιάζει κάπως έτσι:

Dziewięćsetdziewięćdziesiątdziewię-

ćmiliardówdziewięćsetdziewięćdzie-

siątdziewięćmilionówdziewięćsetdzi-

ewięćdziesiątdziewięćtysięcydziewię-

ćsetdziewięćdziesięciodziewięcioletniego

Η μεγαλύτερη λέξη στο Αγγλικό λεξικό αποτελείται από 45 γράμματα και είναι η λέξη:

“pneumonoultramicroscopic-

silicovolcanoconiosis” 

Αν και εγώ πάντα θυμάμαι το “Supercalifragilisticexpialidocious” από την Mary Poppins που όμως έχει μόλις 34 γράμματα.

Τα λόγια είναι περιττά…