Πώς η πανδημία επηρεάζει την ψυχική μας υγεία

Αρχική » Σώμα & Πνεύμα » Πώς η πανδημία επηρεάζει την ψυχική μας υγεία
πανδημία ψυχική υγεία
Ένας αόρατος εχθρός επηρεάζει την ψυχική υγεία όλο και περισσότερων ανθρώπων

Η ψυχική υγεία δέχτηκε και αυτή ένα μεγάλο πλήγμα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Το έτος 2020 θα μπει στην ιστορία ως ένα από τα πιο καταστροφικά στην ιστορία. Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν πεθάνει και εκατομμύρια έχουν νοσηλευτεί λόγω της πανδημίας κορωνοϊού. Το COVID-19 άλλαξε τη ζωή πολλών.

Όπου κι αν ζείτε, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων των οικονομικών και φυσικών περιορισμών σε μια κοινότητα οδηγεί σε πολλαπλές προκλήσεις ψυχικής υγείας. Μετά από μήνες ζωής με τον κορωνοϊό, πολλοί άνθρωποι κουράζονται, εξαντλούνται και όλο και περισσότερο απογοητεύονται.

Σε μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics (Patrick et al., 2020), μαθαίνουμε από μια μελέτη 1.011 γονέων πόσο μεγάλο είναι το αντίκτυπο της πανδημίας στην ψυχική υγεία των οικογενειών. Πάνω από το ένα τέταρτο των ανθρώπων συμφώνησαν ότι η ψυχική τους υγεία επιδεινώθηκε. Και δεν είναι περίεργο – σχεδόν οι μισοί άνθρωποι δήλωσαν ότι είχαν χάσει την πρόσβαση στην παιδική μέριμνα, ακρογωνιαίο λίθο της σταθερότητας πολλών οικογενειών.

Οι ερευνητές σημείωσαν :

Η απώλεια της φροντίδας των παιδιών, οι καθυστερήσεις στις επισκέψεις υγειονομικής περίθαλψης και η επιδείνωση της επισιτιστικής ασφάλειας ήταν συχνές μεταξύ των οικογενειών που βιώνουν χειρότερη ψυχική και συμπεριφορική υγεία.

Η διακοπή της ρουτίνας μπορεί να είναι επιζήμια για τα παιδιά, ειδικά εκείνα που έχουν ήδη διαγνωστικές συμπεριφορές υγείας. Για ορισμένα παιδιά, αυτό περιπλέκεται από τις προκλήσεις πρόσβασης σε παραδοσιακές υπηρεσίες που βασίζονται σε κάποιον ειδικό και την απώλεια υπηρεσιών ψυχικής υγείας που μπορούν να λάβουν οι μαθητές στο σχολείο.

κορωνοϊός ψυχική υγεία
Η πανδημία πλήττει σοβαρά την ψυχική υγεία των παιδιών

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί αρμόδιοι σε θέματα σχολείου και εκπαίδευσης προσπαθούν να σταθμίσουν τα οφέλη για τη δημόσια υγεία από το να κρατούν τα σχολεία κλειστά με τις ανάγκες ψυχικής υγείας των παιδιών. Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις.

Η Ελισάβετ Brier σε μια αναφορά της σημειώνει ότι οι συνεχιζόμενες προκλήσεις για την ψυχική υγεία μας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με την ψυχολογίας μας:

Τον Μάιο, το μη κερδοσκοπικό Well Well Trust, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Πολιτικής στην Οικογενειακή Ιατρική και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα με έδρα το DC, δημοσίευσε έρευνα που υποδηλώνει καταστάσεις που προέρχονται απευθείας από το Covid-19 – συμπεριλαμβανομένης της εκτεταμένης ανεργίας, της κοινωνικής απομόνωσης, του φόβου και ένα σκοτεινό μέλλον – θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους πλέον αυτών που προκαλούνται από σωματικές ασθένειες.

Και οι προκλήσεις και το άγχος της ψυχικής υγείας φαίνεται να είναι ακόμη χειρότερες στις μειονοτικές κοινότητες, γεγονός που αντικατοπτρίζει τον δυσανάλογο αριθμό που έχει επιδείξει η πανδημία κορωνοϊού εναντίον αυτών των κοινοτήτων:

Ο Δρ Hairston, ο οποίος είναι πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας έγχρωμων Ψυχιάτρων, επαναλαμβάνει αυτήν την εμπειρία. Σημείωσε αύξηση σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρότερα προβλήματα ψυχικής υγείας.

«Σίγουρα υπήρξε ένα κύμα ασθενών σε κρίση», εξηγεί ο Hairston. «Ιδιαίτερα σε συνεργασία με εκείνους από υποβαθμισμένες κοινότητες, υπάρχει πρόσθετη αγωνία για τη στέγαση, ο φόβος για έξωση και η ανεργία που προέρχεται από τον ιό. Όλη η αβεβαιότητα καθιστά σίγουρα πολλές από αυτές τις περιπτώσεις πιο δύσκολες. Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες να καθησυχάσει κάποιος τους ασθενείς ».

 

Πρόσθετη πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα δείχνει ότι το COVID-19 μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ψυχική υγεία. Η Mazza et al. (2020) εξέτασε την ψυχιατρική υγεία 402 ενηλίκων που είχαν επιζήσει από μια λοίμωξη COVID-19 ένα μήνα μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.

Τα αποτελέσματα δεν ήταν ενθαρρυντικά. Τόσο από μια κλινική συνέντευξη όσο και από ορισμένα μέτρα αυτοαναφοράς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλοί από τους ασθενείς που ξεπέρασαν την νόσο υπέφεραν από σημαντικά ψυχιατρικά συμπτώματα:

28% για PTSD, 31% για κατάθλιψη, 42% για άγχος, 20% για συμπτώματα [ιδεοψυχαναγκαστική] και 40% για αϋπνία.

Συνολικά, το 56% σημείωσε το παθολογικό εύρος σε τουλάχιστον μία κλινική διάσταση.

Προβλήματα για την ψυχική υγεία μετά την ανάρρωση

Εν ολίγοις, από αυτήν την πρώιμη έρευνα φαίνεται ότι εάν αρρωστήσετε σοβαρά από το COVID-19 και χρειάζεστε νοσηλεία, θα ανήκετε στη μειονότητα εάν μετά την νοσηλεία συνεχίσετε χωρίς να έχετε σημαντικά ψυχιατρικά συμπτώματα ένα μήνα αργότερα. Για να είμαστε δίκαιοι, ορισμένοι αμφισβήτησαν ορισμένα από τα ευρήματα της μελέτης.

Αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε μόνο ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μιας μόλυνσης από COVID-19. Και ενώ πολλοί επικεντρώνονται σε πιθανά χρόνια προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ασθένεια, αυτή είναι μία από τις πρώτες μελέτες που εξετάζουν τα πιθανά μακροχρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας . Όπως αναφέρεται στο παραπάνω άρθρο, η Δρ Dara Kass στο Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Columbia σημειώνει:

«Ακριβώς επειδή δεν πεθαίνεις, δεν σημαίνει ότι η ζωή σου δεν επηρεάζεται πλήρως και / ή δεν έχεις νέα χρόνια ασθένεια. Εξετάζουμε τώρα την ασθένεια των πνευμόνων και τις καρδιακές παθήσεις και πρέπει επίσης να εξετάσουμε την εγκεφαλική νόσο και να θυμόμαστε ότι αυτές είναι νέες χρόνιες ασθένειες που συσσωρεύονται ως αποτέλεσμα του ιού.»

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι τα ποσοστά που προκαλεί η πανδημία στην ψυχική μας υγεία, ανεξάρτητα από το αν έχουμε νοσήσει από COVID-19. Η αντιμετώπιση του άγνωστου για το τι μπορεί να φέρει το αύριο, η επανέναρξη του σχολείου, η οικονομική ανασφάλεια και η μη συμμετοχή σε καθημερινές κοινωνικές δραστηριότητες έχει συνεχή αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή των περισσότερων ανθρώπων. Έχουμε μετακινηθεί σε μια πιο χρόνια φάση, όπου το νέο φυσιολογικό είναι να συνηθίσουμε να μην γνωρίζουμε τι θα φέρει αύριο.


Κορωνοϊός (COVID-19) – Συμπτώματα / Αντιμετώπιση / Προφύλαξη

Site γνωριμιών στην Ελλάδα – Τι να επιλέξεις τι να προσέξεις | Dating Sites