Αρχική » Σχόλια » Η τεχνολογία μας κάνει ηλίθιους… Δε νομίζω!

Η τεχνολογία μας κάνει ηλίθιους… Δε νομίζω!

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε ακούσει πως η τεχνολογία και ιδιαίτερα κάποια τεχνολογικά επιτεύγματα μας χαζεύουν. Η τηλεόραση μας χαζεύει, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μας χαζεύουν, το ίντερνετ μας χαζεύει, το Facebook και τα social media μας χαζεύουν…

Εγώ δε το πιστεύω αυτό. Δε νομίζω πως η τεχνολογία μας κάνει ηλίθιους… Νομίζω πως είμαστε ηλίθιοι και απλά η τεχνολογία και όλα τα νέα επιτεύγματα απλά το επιβεβαιώνουν και το αναδεικνύουν.

Πότε, σαν κοινωνία, επιδείξαμε δείγματα ευφυίας και εξυπνάδας; Ποτέ!

Ποτέ δεν κρίναμε σωστά, ποτέ δεν είχαμε τα σωστά κριτήρια και ποτέ δεν καταφέραμε να τα αναπτύξουμε. Σε καμία στιγμή της έως τώρα ύπαρξης μας δεν κρίναμε με βάση στοιχεία, γεγονότα και κοινό καλό. Ποτέ δεν εξετάζαμε τα στοιχεία και τα γεγονότα που μας παρουσιάζονταν ως αληθινά είχαν κάποια βάση ή κάποια δόση αλήθειας. Να δούμε τις θρησκείες μήπως;

Η τεχνολογία απλά μας παρέχει κάθε φορά όλο και πιο καινούργια “εργαλεία” για να εκφράζουμε την μαλακία μας και πολλές φορές να την διογκώνουμε.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε σε υπερδυνάμεις, σούπερ ήρωες, θεούς και δαίμονες. Αλλά ακόμα και αν αφήσουμε στην άκρη τις θρησκείες και δούμε κοινωνικοπολιτικά το θέμα, θα δούμε πως εξακολουθούμε να ακολουθούμε λαοπλάνους και δημαγωγούς σε αντιπαραθέσεις και πολέμους. Σφάζουμε ο ένας τον άλλο για ανυπόστατους, επίπλαστους λόγους. Πόσο μαλάκες μπορεί να είμαστε; …και όλα αυτά πολύ πριν την τηλεόραση, το ίντερνετ και τα video games.

Η τεχνολογία μας κάνει ηλίθιους λοιπόν; ΟΧΙ!

Η τεχνολογία απλά μας παρέχει κάθε φορά όλο και πιο καινούργια “εργαλεία” για να εκφράζουμε την μαλακία μας και πολλές φορές να την διογκώνουμε. Για αυτό δεν χρειάζονται έρευνες, δεν είναι ανάγκη να σου παρουσιάσω μελέτες για να το κατανοήσεις. Πάρε απλά ένα μπλοκάκι και σημείωσε πόσους ηλίθιους θα συναντήσεις μέσα στην ημέρα σου και με ποιους τρόπους θα καταφέρουν να αναδείξουν την ηλιθιότητα τους.

Η τεχνολογία μας κάνει ηλίθιους... Selfie!
Η τεχνολογία μας κάνει ηλίθιους… Selfie!

Σου δίνουν smartphones και tablet και τα χρησιμοποιείς όσο πιο χαζά μπορείς. Βγάζεις φωτογραφίες τον εαυτό σου και το φαγητό σου για να το δημοσιεύσεις στους φίλους σου χωρίς κάποια ουσιαστική σημασία και για αυτά θέλεις κινητό με κάμερα 20 megapixels, μα αν σε ρωτήσει κάποιος πως λειτουργεί η κάμερα ή τι είναι το megapixel θα πεις κάτι του τύπου:

-Ε, να… Πατάω εδώ και βγάζει φωτογραφία και τα μεγκαπίξελ είναι πόσο καλή είναι η φωτογραφία… Γιατί είσαι τελείως ηλίθιος!

Μερικοί ευφυείς άνθρωποι δουλεύουν πάνω σε κάποια ζητήματα κάνοντας σημαντικές ανακαλύψεις που ένα μάτσο ηλίθιοι χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο. Αυτό είναι…

Αν σε αφήσουν σε ένα δάσος με ένα ξύλο και μια μυτερή πέτρα, δε θα γυρίσεις με ένα tablet. Βασικά, μάλλον δε θα γυρίσεις. Ακόμα και αν σε βάλουν σε ένα εργαστήριο με όλα τα απαραίτητα υλικά για να δημιουργήσεις ένα λειτουργικό tablet, πάλι δε θα τα καταφέρεις. Ούτε σε μία, ούτε σε 10 μέρες… Σου δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιείς προχωρημένη τεχνολογία μόνο και μόνο για να εκμεταλλευτούν την ηλιθιότητα σου ως καταναλωτή και εσύ απλά αναδεικνύεις την ηλιθιότητα σου χρησιμοποιώντας όσο πιο χαζά μπορείς αυτή την τεχνολογία. Παίρνεις ατομική ενέργεια και φτιάχνεις πυρηνικά όπλα, παίρνεις smartphone και βγάζεις selfie… Όσο μεγαλύτερο το επίτευγμα, τόσο μεγαλύτερη η μαλακία!

Θα έφτανα να πιστέψω πως μας “ψεκάζουν”, αλλά ρε γαμώτο αν ήταν θέμα χημικής ουσίας κάποτε θα περνούσε η επίδραση. Θα είχαμε “αναλαμπές”. Άσε που δεν θα το παρατηρούσαμε από αρχής “πολιτισμού”.

Άλλο ένα σημείο που δείχνει πόσο ηλίθιοι είμαστε είναι οι οδηγίες χρήσεως. Δες τις οδηγίες χρήσεως!

Αγοράζεις απορρυπαντικό ρούχων και μια από τις σημαντικές οδηγίες είναι “Μη το καταπίνετε!”… Αγόρασες απορρυπαντικό ρούχων και ο άλλος φοβάται πως υπάρχει περίπτωση να το καταπιείς αν δε στο γράψει και δε το κάνει και σκίτσο. Γιατί ξέρει σε ποιους απευθύνεται. Είσαι αρκετά μεγάλος για να πας super market, να ψωνίσεις το απορρυπαντικό ρούχων, μπορείς να διαβάσεις οδηγίες και εκεί σου λέει “Μη το καταπιείς ηλίθιε!”.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται στο κατάστημα σου και σου λένε:

-Θα ήθελα να επιστρέψω αυτό το router γιατί μου χάλασε. Είναι στην εγγύηση και θα ήθελα αντικατάσταση.

-Βεβαίως! Τι παρουσιάζει;

-Του έκανα reset και έσπασε το κουμπάκι.

-Μάλιστα… Πως κάνατε reset;

-Έβαλα ένα κατσαβίδι και πίεσα και ακούστηκε ένα “κρακ” και έσπασε.

-Ξέρετε, δεν ενδείκνυται να χρησιμοποιείται κατσαβίδι για αυτή την λειτουργία. Είναι φυσικό να σπάσει και δε μπορούμε να το αντικαταστήσουμε.

-Μα δε γράφει πουθενά ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε κατσαβίδι! Λέει “αιχμηρό αντικείμενο”…

Δηλαδή, επειδή λέει “αιχμηρό αντικείμενο” και δεν λέει “μη χώνετε κατσαβίδια και πρόκες” σημαίνει ότι είναι λογικό να πιέζεις ένα μικρό, πλαστικό κουμπάκι μιας μικρής συσκευής με ένα κατσαβίδι και να απορείς που έσπασε. Αφού δεν λέει “Μη το πατήσετε με το αυτοκίνητο” ή “Μη χρησιμοποιήσετε γεωτρύπανο για reset” ίσως θα ήταν και αυτά καλή ιδέα, ε; Πόσο μαλάκες τελικά;

Η τεχνολογία μας κάνει ηλίθιους... Δε νομίζω...
Η τεχνολογία μας κάνει ηλίθιους… Δε νομίζω…

Θα έφτανα να πιστέψω πως μας “ψεκάζουν”, αλλά ρε γαμώτο αν ήταν θέμα χημικής ουσίας κάποτε θα περνούσε η επίδραση. Θα είχαμε “αναλαμπές”. Άσε που δεν θα το παρατηρούσαμε από αρχής “πολιτισμού”.

Τα περισσότερα πράγματα αναπτύσσονται και εξελίσσονται για να εκμεταλλευθούν και να καλλιεργήσουν την υπάρχουσα ηλιθιότητα. Από τις θρησκείες, το σχολείο, την τηλεόραση ή το internet, όλα βασίζονται και εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι είμαστε εντελώς μαλάκες, δίχως κρίση και λογική και δεν είναι αυτά που μας κάνουν μαλάκες. Σίγουρα κάνουν τα πάντα για να μας διατηρήσουν στα πολύ καλά αυτά επίπεδα ηλιθιότητας που μας κάνουν χρήσιμους ηλίθιους.

Κατηγορούμε το Facebook ή το Pokemon Go π.χ. πως μας “χαζεύουν” αλλά δες πόσες μαλακίες κάνει ο άνθρωπος με το αυτοκίνητο και πες μου μετά…

Μη κατηγορούμε, λοιπόν, άδικα την τεχνολογία, δε μας χαζεύει… Είμαστε ηλίθιοι χιλιάδες χρόνια!