Αρχική » Σκυλιά & Ζώα » Η χελώνα δεν ήταν πάντα… χελώνα

Η χελώνα δεν ήταν πάντα… χελώνα

Θαλάσσια χελώνα
Θαλάσσια χελώνα

Η χελώνα, το συμπαθέστατο ερπετό και πρωταγωνιστής του Αισώπου που βλέπουµε σήµερα δεν ήταν πάντοτε έτσι. Για την ακρίβεια, δεν έχει καµία σχέση µε αυτό που ήταν πριν από εκατοµµύρια χρόνια, όπως λένε οι επιστήµονες και γράφτηκε και στο περιοδικό επιστηµονικής επιθεώρησης «Current Biology».

Η χελώνα, όπως αναφέρουν πιο συγκεκριµένα οι ερευνητές Tyler R. Lyson, Gabe S. Bever, Torsten M. Scheyer, Allison Y. Hsiang, Jacques A. Gauthier από το Πανεπιστήµιο του Yale και το ίδρυµα Smithsonian πιστεύουν ότι εξελίχθηκε σταδιακά, αλλάζοντας µορφή, αποκτώντας µέσα στους αιώνες το καβούκι της, αλλά και µια σωµατοδοµή που δεν απαντάται σε κανένα άλλο είδος στον πλανήτη.

Οι παλαιοντολόγοι κατέληξαν στα συµπεράσµατά τους για την χελώνα και τις μορφές της µελετώντας το απολίθωµα ενός Eunotosaurus, ενός ζώου προγόνου της σύγχρονης χελώνας που έζησε πριν από 260 εκατοµµύρια χρόνια στη Νότιο Αφρική. Σύµφωνα µε την έρευνά τους, ο Eunotosaurus είχε πεπλατυσµένα πλευρά και διογκωµένους σπονδύλους, όµως τα οστά δεν είχαν ακόµα ενωθεί µεταξύ τους ώστε να σχηµατιστεί το καβούκι.

Οι πρώτες αλλαγές στα οστά συνέβησαν κατά την Πέρµια γεωλογική περίοδο, που ήταν και η τελευταία της παλαιοζωικής γεωλογικής εποχής. Τα ερπετά, λοιπόν, θωρακίστηκαν τυλίγοντας σταδιακά το σώµα τους µε τα οστά τους, εισήγηση που συµφωνεί και µε την ανατοµία του καβουκιού των σηµερινών χελωνών, το οποίο δεν είναι ένα ενιαίο οστό όπως πολλοί νοµίζουν, αλλά µια κατασκευή που αποτελείται από 50 οστά, µεταξύ των οποίων τα πλευρά στην κάτω επιφάνεια και η ένωση σπονδύλων και οστών στην πάνω.

Η χελώνα
Η χελώνα

Κάποιες χελώνες έχουν ένα μικρό σύνδεσμο που λειτουργεί ως άρθρωση και επιτρέπει στο πλάσμα αυτό να ενώσει σφιχτά τα δυο τμήματα του κελύφους καθώς προσπαθεί να τοποθετήσει το σώμα του μέσα σε αυτό.

Έτσι και τα τρία είδη, οι χερσαίες, οι θαλάσσιες και οι αμφίβιες χελώνες είχαν προγόνους που δεν τους έμοιαζαν καθόλου. Όπως και να έχει και όπως και αν έμοιαζαν οι χελώνες του “τότε”, η χελώνες του τώρα είναι καταπληκτικά ζώα και μπορούν να είναι και εξαίσια κατοικίδια.

Ίσως και να κέρδιζαν με μεγαλύτερη διαφορά τον λαγό στην πρότερη μορφή τους…