Αρχική » Σώμα & Πνεύμα » Κοχύλια – Όμορφα και ασυνήθιστα ανθεκτικά!

Κοχύλια – Όμορφα και ασυνήθιστα ανθεκτικά!

Κοχύλια της θάλασσας
Κοχύλια της θάλασσας όμορφα και πολύ ανθεκτικά!

Τα κοχύλια της θάλασσας φαίνονται εύθραυστα, αλλά συνήθως είναι δύσκολο να σπάσουν!

Προκειμένου να μπορέσουμε να σπάσουμε κάποιο με τα χέρια μας ίσως χρειαστούμε ένα σφυρί ή μια πέτρα. Η ανθεκτικότητα αποτελεί εξέχον χαρακτηριστικό του οστράκου των μαλακίων. Και ο προφανής λόγος δεν είναι άλλος από την προστασία του μαλακίου που βρίσκεται στο εσωτερικό τους από ατυχήματα ή εχθρούς-θηρευτές. Τα είδη και τα χαρακτηριστικά των κοχυλιών ποικίλουν σε μεγάλο βαθμό.

Που οφείλεται όμως αυτή η εντυπωσιακή σκληρότητα και αντοχή που χαρακτηρίζει τα κοχύλια της θάλασσας;

Οι επιστήμονες μελετώντας το εσωτερικό στρώμα του οστράκου(κοχυλιού) των μαλακίων ανακάλυψαν κάποια πράγματα για την δομή του. Η εσώτερη επιφάνεια που ονομάζεται μάργαρο αποτελείται από μικροσκοπικές πλάκες.

Η απόσταση μεταξύ αυτών των πλακών μετριέται σε νανόμετρα, δηλαδή δισεκατομμυριοστά του μέτρου. «Η πολυπλοκότητα την οποία παρατηρούμε στο μάργαρο σε επίπεδο νανοκλίμακας είναι εκπληκτική. Και πιθανώς συνιστά καθοριστικό παράγοντα για την ανθεκτικότητα του υλικού». Λέει η Κριστίν Ορτίζ επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής των Υλικών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ.

Πως ακριβώς συμβαίνει αυτό; Το μάργαρο που εκκρίνουν τα όστρακα επικαλύπτει σταδιακά την εσωτερική πλευρά του κελύφους  του οστράκου με τον εξής τρόπο : Το όστρακο εκκρίνει μικροσκοπικούς  κρυστάλλους αραγωνίτη (Ca(CO)3), μήκους 15 micron και πάχους 0,5 micron. Οι κρύσταλλοι διατάσσονται ο ένας δίπλα στον άλλο, και σχηματίζουν λεπτά στρώματα. Τα επάλληλα αυτά στρώματα των κρυστάλλων συγκολλούνται πολύ ισχυρά μεταξύ τους. Με αντίστοιχα φύλλα, ενός ελαστικού πολυμερούς, που και αυτό εκκρίνεται από το όστρακο. Το υλικό που προκύπτει και καλύπτει το εσωτερικό του κελύφους του οστράκου είναι ισχυρό και ανθεκτικό.

Κοχύλια της θάλασσας
Το Μάργαρο που βρίσκεται στο εσωτερικό ενός κοχυλιού

Παρατηρώντας μια εικόνα του μάργαρου σε μεγέθυνση οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι: «Μια μικροσκοπική διατομή του μοιάζει με πλινθοδομή που αποτελείται από επίπεδα, εξαγωνικά πλακίδια κρυσταλλικού ανθρακικού ασβεστίου. Διευθετημένα σε εύτακτες επάλληλες στρώσεις. Τα πλακίδια αυτά διατηρούν τη συνοχή τους χάρη σε μια ελαστική ουσία πλούσια σε πρωτεΐνες η οποία εκκρίνεται από το μαλάκιο».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ταπεινά κοχύλια της θάλασσας κρύβουν πολύτιμα μυστικά. Τα οποία θα μπορούσαν να έχουν ευρύ φάσμα εφαρμογών​. Παραδείγματος χάρη θα μπορούσαν να κατασκευαστούν ανθεκτικότερα συστήματα θωράκισης, αμαξώματα οχημάτων και φτερά αεροπλάνων. «Η φύση χρησιμοποιεί αρχές δομικού σχεδίου σε επίπεδο νανοκλίμακας για να παραγάγει υλικά με ανώτερες μηχανικές ιδιότητες», λέει η Ορτίζ.

Η φύση με τα κοχύλια συνεχίζει να μας διδάσκει όπως και σε τόσα άλλα πράγματα θα έλεγα εγώ. Ας μην καταστρέψουμε αυτή την κληρονομιά…

Κοχύλια της θάλασσας
Τα ταπεινά κοχύλια της θάλασσας κρύβουν πολύτιμα μυστικά

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τα 10 πιο όμορφα θαλασσινά κοχύλια όλων των εποχών.


Τα πιο όμορφα κοχύλια του κόσμου