Κρέπες με κρέμα

Ώρα για κρέπες με κρέμα!

Οι κρέπες στην Βρετάνη ήταν το παραδοσιακό γλυκό στην γιορτή της Υπαπαντής και τις έφτιαχναν σε κάθε σπίτι. Για γούρι κρατούσαν ένα νόμισμα στο χέρι και καθώς γύριζαν την κρέπα στον αέρα και έκαναν μια ευχή. Αν η κρέπα προσγειώνονταν στο τηγάνι η ευχή θα γινόταν πραγματικότητα.

Η δούκισσα Άννα της Βρετάνης κάποτε χάθηκε στο δάσος. Την βρήκαν κάποιοι καλικάντζαροι και για να την περιποιηθούν, άναψαν φωτιά και της ετοίμασαν κρέπες από φαγόπυρο (μαύρο σιτάρι που μετέφεραν οι σταυροφόροι από την Ανατολή). Η δούκισσα λάτρεψε τις κρέπες και όταν επέστρεψε στο παλάτι της ζήτησε από τον μάγειρα να τις φτιάξει.

Ένα “Μπράβο!” στην δούκισσα Άννα, στους καλικάντζαρους και στο μάγειρα, λοιπόν…

Κρέπες με κρέμα
Κρέπες με κρέμα

Για να δούμε τι έχουμε:

  • 1 φλιτζάνι αλεύρι σκληρό, κοσκινισμένο
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1 αυγό
  • 2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
  • λίγο αλάτι
  • λίγο βούτυρο για το τηγάνι

Για την κρέμα:

  • 2 φλιτζάνια γάλα
  • 6 κουταλιές ζάχαρη
  • 2 κρόκους αβγών
  • 2 κουταλιές κορν φλάουρ
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή λεμόνι

Για το σερβίρισμα:

  • Ζάχαρη άχνη
  • Φράουλες, κομμένες σε φέτες ή άλλα φρούτα

Τι κάνουμε:

Ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε μία κατσαρόλα σιγοβράζουμε το γάλα με το ξάσμα πορτοκαλιού, μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει το γάλα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε, έως ότου αρχίσει να δένει η κρέμα. Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις.

Στο μεταξύ, σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό, με το γάλα και το βούτυρο, έως ότου ενωθούν. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε έως ότου γίνουν ένας λείος χυλός. Αλείφουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με βούτυρο, το ζεσταίνουμε και ρίχνουμε με μεγάλη κουτάλα μια κουταλιά από το χυλό. Γέρνουμε το τηγάνι ώστε ο χυλός να απλωθεί ομοιόμορφα παντού. Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πάρει χρώμα από την κάτω πλευρά. Γυρνάμε την κρέπα από την άλλη πλευρά, με τη βοήθεια ενός πιάτου αν δεν μπορούμε να την πετάξουμε στον αέρα (έχει πλάκα πάντως να δοκιμάσουμε… εξάλλου η μαγειρική είναι και διασκέδαση).

Βγάζουμε την κρέπα από το τηγάνι σε πιατέλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία έως ότου τελειώσει ο χυλός. Μοιράζουμε την κρέμα στις κρέπες και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Τις διπλώνουμε στη μέση και ξανά στη μέση ώστε να έχουν κωνικό σχήμα.

Βάζουμε τις κρέπες σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, γαρνίρουμε με φράουλες ή και άλλα φρούτα εποχής και απολαμβάνουμε όσο προλαβαίνουμε!