Μάθε πόσο ζουν τα παπαγαλάκια

Αρχική » Προϊόντα » Μάθε πόσο ζουν τα παπαγαλάκια

Μόλις απέκτησες το πρώτο σου παπαγαλάκι και θες να το φροντίζεις όσο μπορείς καλύτερα για να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο μαζί σου. Αλλά για να τους δώσεις την καλύτερη δυνατή φροντίδα, θα χρειαστεί να μάθεις ποια είναι η μέση διάρκεια ζωής τους. Δηλαδή, πόσο ζουν τα παπαγαλάκια συνήθως.

Μάθε πόσο ζουν τα παπαγαλάκια
Μάθε πόσο ζουν τα παπαγαλάκια
Πόσο ζουν τα παπαγαλάκια;

Τα παπαγαλάκια  ζουν κατά μέσο όρο 15 χρόνια, αλλά εξαρτάται πραγματικά από το είδος. Τα παπαγαλάκια budgies ή budgerigar (Melopsittacus undulatus) ζουν από 5 έως 10 χρόνια.

Υπάρχουν τρία συνηθισμένα είδη parakeets (παπαγαλάκια) και εδώ θα δείτε πόσο ζουν:

 • Το parakeet budgerigar (κοινό παπαγαλάκι) ζει κατά μέσο όρο 5 έως 10 χρόνια
 • Ο παπαγάλος μοναχός (monk parakeet ή quaker) ζει κατά μέσο όρο από 15 έως 20 χρόνια (μπορεί να φτάσει και τα 30)
 • Ο δαχτυλιδολαίμης ή ringneck (Psittacula krameri) ζει κατά μέσο όρο 20-30 χρόνια, αλλά έχουν αναφερθεί και παπαγαλάκια που έζησαν 50 χρόνια!

Τώρα που γνωρίζετε πόσο ζουν τα παπαγαλάκια που συναντάμε συνήθως, πρέπει να μάθετε και πώς να τα φροντίζετε για να βεβαιωθείτε ότι θα φτάσουν ή καλύτερα, θα υπερβούν αυτό το προσδόκιμο ζωής. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε για το πώς να φροντίσετε το παπαγαλάκι σας, τι πρέπει να τρώει το παπαγαλάκι σας, πώς να το στεγάσετε και τι να κάνετε αν αρρωστήσει.

Παπαγαλάκια φροντίδα

Προκειμένου το παπαγαλάκι σας να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο, πρέπει να ξέρετε πώς να το φροντίζετε σωστά. Τα budgerigar ή budgie, είναι τα πιο συνηθισμένα παπαγαλάκια που διατηρούνται ως κατοικίδια ζώα και ίσως το πιο κοινό πτηνό που διατηρείται ως κατοικίδιο ζώο γενικά. Αυτά τα παπαγαλάκια είναι τα πιο δημοφιλή κατοικίδια πτηνά!

Πόσο ζουν τα παπαγαλάκια στο κλουβί
Πόσο ζουν τα παπαγαλάκια στο κλουβί
Κλουβί για παπαγαλάκι

Το πρώτο βήμα για να διατηρήσετε ένα υγιές παπαγαλάκι είναι να προετοιμάσετε το κλουβί του με τον σωστό τρόπο. Αγοράστε ένα μεγάλο κλουβί, μεγαλύτερο από ό,τι νομίζετε ότι χρειάζεστε. Το παπαγαλάκι σας πρέπει να είναι σε θέση να τεντώσει τα φτερά του, να παίξει και ακόμη και να πετάξει λίγο στο κλουβί του. Πόσο ζουν τα παπαγαλάκια σε μεγάλα κλουβιά; Περισσότερο από ότι σε μικρά κλουβιά που δεν τους δίνουν την δυνατότητα κίνησης και παιχνιδιού.

Το κλουβί δεν πρέπει να είναι κυκλικό ή το παπαγαλάκι σας να μην μπορεί να απλώσει τα φτερά του. Θα πρέπει να είναι ευρύτερο (πιο φαρδύ) στην κορυφή από ό, τι στο κάτω μέρος και πρέπει να έχει τετράγωνη κορυφή.

Διάβασε για την στείρωση σκύλου ΕΔΩ!

Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να αγοράσετε ένα κλουβί με μια φανταχτερή και όμορφη κορυφή, αλλά δεν πρέπει να το κάνετε. Μπορεί να φαίνεται όμορφο, αλλά αυτά τα κλουβιά δεν είναι καλά για το παπαγαλάκι σας. Πουλιά όπως τα ορτύκια θα πετάξουν σε μοτίβο κατακόρυφου, αλλά πουλιά όπως τα παπαγαλάκια budgie θα πετάξουν σε οριζόντιο μοτίβο που σημαίνει ότι θέλουν όσο περισσότερο χώρο γίνεται οριζόντια.

Τα πολύ μεγάλα παιχνίδια μπορεί να τρομάξουν το παπαγαλάκι μας και να μην τα πλησιάζει.

Η αγορά ενός κλουβιού με μια φανταχτερή και “μυτερή” κορυφή είναι σπατάλη χώρου και χρημάτων.

Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το κλουβί που επιλέγετε είναι εύκολο να το καθαρίσετε. Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να βάλετε το χέρι σας μέσα και να το βγάλετε έξω από το κλουβί εύκολα. Το κάτω μέρος του κλουβιού πρέπει να γλιστράει προς τα έξω (αποσπώμενο δισκάκι ή πάτος), ώστε να μπορείτε να το αδειάζετε τακτικά. Θα πρέπει να μπορείτε εύκολα να αλλάζετε και να καθαρίζετε το δοχείο τροφής και το δοχείο νερού.

Πόσο ζουν τα παπαγαλάκια
Πόσο ζουν τα παπαγαλάκια

Αγοράστε ένα κλουβί που επιτρέπει πολύ φως μέσα. Πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορείτε να βάλετε μερικά παιχνίδια και φωλιά χωρίς να το γεμίσετε και το παπαγαλάκι σας να μη μπορεί να κουνηθεί. Οι Budgies είναι πολύ δραστήριοι και δεν μπορούν να αισθάνονται περιορισμένοι και “πνιγμένοι”.

Καλό είναι να έχετε μόνο δύο budgies ανά κλουβί (εκτός εάν, φυσικά, έχετε ένα κλουβί μεγέθους ενός μικρού δωματίου, τότε μπορείτε να έχετε περισσότερα από δύο υποθέτω). Τα παπαγαλάκια έχουν μια τάση να τσακώνονται μεταξύ τους, ειδικά αν δεν έχουν πολύ χώρο. Κάτι που επηρεάζει και το πόσο ζουν τα παπαγαλάκια.

Έχετε ένα δοχείο τροφής και ένα δοχείο νερού εύκολα προσβάσιμο σε εσάς και στο παπαγαλάκι σας στο κλουβί.

Το να έχεις ένα χαρούμενο και υγιές παπαγαλάκι είναι απαραίτητο για να το βοηθήσεις να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τώρα που ξέρεις πόσο ζουν τα παπαγαλάκια. Εφόσον τους δίνετε αρκετό χώρο για να ασκηθούν, να πετάξουν και να παίξουν, μπορείτε να αυξήσετε σημαντικά το πόσο ζουν τα παπαγαλάκια (πόσο καιρό ζουν τα παπαγαλάκια). Η διατήρησή τους σε καθαρό περιβάλλον είναι, επίσης, απαραίτητη επειδή το παπαγαλάκι σας δεν μπορεί να είναι υγιές εάν δεν είναι το κλουβί του καθαρό και “υγιεινό”.

Πόσο ζουν τα παπαγαλάκια στη φύση
Πόσο ζουν τα παπαγαλάκια στη φύση
Παιχνίδια για παπαγαλάκι

Στα pet shops υπάρχουν πολλά παιχνίδια που απευθύνονται σε παπαγάλους και παπαγαλάκια. Πρέπει όμως να έχουμε πάντα στο μυαλό μας μερικές βασικές αρχές για την επιλογή των παιχνιδιών, καθώς πολλά από αυτά δεν πληρούν τις προδιαγραφές και μπορεί να επηρεάσουν και το “Πόσο ζουν τα παπαγαλάκια”.

Αρχικά, διαλέγοντας το κάθε αντικείμενο πρέπει να φροντίζουμε να είναι κατάλληλο για το μέγεθος του πουλιού στο οποίο απευθύνεται. Τα πολύ μεγάλα παιχνίδια μπορεί να τρομάξουν το παπαγαλάκι μας και να μην τα πλησιάζει.

Τα παιχνίδια θα πρέπει να είναι φτιαγμένα από ανθεκτικό και φυσικό υλικό. Να είναι πολύ καλής ποιότητας, που να μην καταστρέφεται εύκολα. Προτιμήστε τα πολύχρωμα, ξύλινα, βαμμένα με μη τοξικά χρώματα όπως αυτά που απευθύνονται σε βρέφη και παιδιά.

Κάθε παιχνίδι θα πρέπει να το εξετάζουμε προσεχτικά για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει αιχμηρές άκρες, σημεία από γυαλί ή μέταλλα που μπορεί να τραυματίσουν ή να γίνουν αιτία απώλειας του κατοικίδιου μας πρόωρα (τα ατυχήματα τέτοιου είδους είναι ένας λόγος που επηρεάζει το πόσο ζουν τα παπαγαλάκια σαν κατοικίδια).

Να έχει αρκετές εναλλακτικές χρήσεις ώστε να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του παπαγάλου μας.

Να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του κάθε πτηνού. Τα παπαγαλάκια μπορεί να έχουν διαφορετικές προσωπικότητες και χαρακτήρες.

Παιχνίδια με μακριά κορδόνια και κορδέλες θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς μπορούν εύκολα να γίνουν αιτία να στραγγαλιστούν τα πουλιά μας. Πολλά ατυχήματα δημιουργούνται και από τις αλυσίδες από τις οποίες κρέμονται τα παιχνίδια. Αρκετά πουλιά έχουν σωθεί από την έγκαιρη επέμβαση του ιδιοκτήτη τους όταν το ράμφος τους πιάνεται μέσα σε κρίκο της αλυσίδας και μόνα τους αδυνατούν να σωθούν.

Διατηρούμε τα παιχνίδια σε καλή κατάσταση και καθαρά. Πετάμε όσα είναι σπασμένα, και ξεφτισμένα ή κρέμονται κλωστές για να αποφύγουμε μικροτραυματισμούς ή απώλεια του παπαγάλου μας. Δε θα θέλαμε να διαπιστώσουμε πόσο ζουν τα παπαγαλάκια κρεμασμένα από το πόδι ή το ράμφος, αν και αντέχουν και συνήθως μπορούν να ξεφύγουν.

Τι τρώνε τα παπαγαλάκια
Τι τρώνε τα παπαγαλάκια
Φωλιά για παπαγαλάκι

Τα budgie προτιμούν ξύλινη φωλιά κλειστού τύπου, την οποία γεμίζουν είτε με ροκανίδι, είτε με κομμάτια σχισμένου χαρτιού.

Προσπαθήστε να βρείτε μια φωλιά από ξύλο ευκαλύπτου. Αποφύγετε τις φωλιές που είναι φτιαγμένες από δέντρα του γένους prunus (επειδή περιέχουν κυάνιο και μπορούν να βλάψουν το παπαγαλάκι σας) και φωλιές από ξύλο βελανιδιάς (επειδή περιέχουν τανίνες, που μπορεί, επίσης, να είναι επιζήμιο για την υγεία του budgie σας).

Εάν επιλέξετε το λάθος είδος φωλιάς, μπορεί να καταλήξετε να προκαλέσετε βλάβη στο παπαγαλάκι σας και θέλετε να βεβαιωθείτε ότι θα ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Το πόσο ζουν τα παπαγαλάκια, λοιπόν, έχει να κάνει και με την φωλιά που θα επιλέξετε.

Canary Islands – Το άλμα του βοσκού

Το σωστό περιβάλλον για το παπαγαλάκι

Βάλτε το κλουβί του budgie σας σε ένα ζεστό δωμάτιο με πολύ φως. Μην τοποθετείτε το κλουβί δίπλα σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο, καθώς η παρατεταμένη έκθεση στη θερμότητα θα μπορούσε να βλάψει το παπαγαλάκι σας. Επίσης, αποφύγετε την τοποθέτηση του κλουβιού κοντά σε ανοιχτή πόρτα ή πόρτα που ανοίγει και κλείνει συχνά.

Το κρύο ρεύμα μπορεί, επίσης, να βλάψει το παπαγαλάκι σας. Το φως του ήλιου είναι σημαντικό για τη διατήρηση της υγείας του budgie σας, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι πάρα πολύ από ένα καλό πράγμα μπορεί να είναι επιβλαβές. Μην υπερβάλετε λοιπόν.

Πόσο ζουν τα παπαγαλάκια Μοναχοί
Πόσο ζουν τα παπαγαλάκια Μοναχοί που τα συναντάμε και στην Αθήνα ελεύθερα;

Καθαρίζετε το κλουβί του μία φορά την εβδομάδα. Ο ευκολότερος τρόπος και πιο συνηθισμένος για το καθάρισμα του κλουβιού είναι με το στρώσιμο εφημερίδας στον πάτο ή άλλου είδους χαρτιού. Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση χαρτιού στον πάτο του κλουβιού γιατί τα παπαγαλάκια έχουν μια τάση να το σκίζουν με το ράμφος τους σε πολλά μικρά κομμάτια. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άμμο. Η διατήρηση ενός καθαρού κλουβιού είναι υψίστης σημασίας εάν θέλετε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του budgie σας και να διαπιστώσετε πόσο ζουν τα παπαγαλάκια με την κατάλληλη φροντίδα και το σωστό περιβάλλον.

Τα παπαγαλάκια κουτσουλάνε κάθε 15 λεπτά περίπου, οπότε πρέπει πραγματικά να καθαρίζετε το κλουβί μία φορά την εβδομάδα (ή συχνότερα αν το κρίνετε απαραίτητο για να διατηρήσετε το παπαγαλάκι σας ευτυχισμένο και υγιές).

Όταν καθαρίζετε το δάπεδο του κλουβιού, χρησιμοποιείτε μόνο ήπιο, φυσικό σαπούνι και νερό. Εάν καθαρίσετε με άλλες χημικές ουσίες ή προϊόντα καθαρισμού, θα μπορούσατε να βλάψετε το budgie σας.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να συμπεριλάβετε στο κλουβί του budgie σας είναι ένα μπανάκι πουλιών. Τα παπαγαλάκια συνηθίζουν να καθαρίζονται, να κολυμπούν, ακόμη και να πηγαίνουν κατά καιρούς στο νερό για διασκέδαση. Φροντίστε να αλλάζετε συχνά το νερό και να μην γεμίζετε ποτέ το μπανάκι ως πάνω (ιδιαίτερα αν είναι βαθύ το λεκανάκι). Διαφορετικά το παπαγαλάκι σας θα μπορούσε να πάθει κάποιο ατύχημα.

Θα μπορούσατε, επίσης, να ψεκάζετε το budgie σας με ειδικό Bird Spray κάθε τόσο, για να το καθαρίσετε και να το δροσίσετε. Μπορεί να είναι και ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για να παίξετε με το budgie σας.

Όταν έρθει η ώρα να κοιμηθεί το παπαγαλάκι σας (ή όταν πρόκειται να έχετε φασαρία και επισκέψεις στο σπίτι σας), ρίξτε μια πετσέτα ή μια κουβέρτα πάνω από το κλουβί. Αυτό θα κρατήσει το budgie σας σε μια πιο σκοτεινή περιοχή και θα αποκλείσει μερικούς από τους θορύβους. Βεβαιωθείτε ότι το παπαγαλάκι σας θα έχει αρκετό αέρα.

Πικέρμι 10.000.000 π.Χ.

Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να αφήσετε το πίσω άκρο του κλουβιού ανοιχτό. Η πετσέτα ή η κουβέρτα πρέπει να είναι κατασκευασμένη από υλικό στο οποίο το παπαγαλάκι σας δεν μπορεί να πιάσει τα νύχια του (να μπερδευτεί).

Εάν το budgie σας φοβάται το σκοτάδι (ναι, αυτό μπορεί να συμβεί και ναι, θα το καταλάβετε), τότε μπορείτε να βάλετε ένα νυχτερινό φως κοντά στο κλουβί τους. Μην αφήσετε το παπαγαλάκι σας να πανικοβληθεί, γιατί θα μπορούσε να έχει κάποιο ατύχημα το ίδιο ή ο σύντροφός του.

Τι τρώει το παπαγαλάκι

Psittacus MICRO FORMULA SUPER PREMIUM τροφή για budgies, cockatiels, neophemas, parochetti

Για να διασφαλίσουμε την καλή υγεία του για τα χρόνια που θα είναι κοντά μας, πρέπει οπωσδήποτε να τους παρέχουμε σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Το πόσο ζουν τα παπαγαλάκια είναι άμεσα συνδεδεμένο με την διατροφή τους.

Εκτός από το βασικό μείγμα σπόρων (παπαγαλίνη όπως είναι γνωστή) η οποία περιέχει μια μεγάλη ποικιλία από αυτούς, βασικό συμπλήρωμα στην διατροφή των budgie είναι τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Αγαπημένα τους φρούτα είναι:

 • οι μπανάνες
 • το μήλο
 • οι φράουλες
 • τα σταφύλια
 • το πεπόνι
 • τα ακτινίδια
 • τα μούρα
 • ο ανανάς
 • το μάνγκο

Ενώ  από λαχανικά λατρεύουν:

 • το μαρούλι
 • το μπρόκολο
 • το τριμμένο καρότο
 • την γλυκοπατάτα
 • την κολοκύθα
 • το σπανάκι

Η έλλειψη ορισμένων βιταμινών από την διατροφή των budgie μας μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας και να επηρεάσει το πόσο ζουν τα παπαγαλάκια μας.

Ringneck παπαγάλοι συναντώνται ελεύθεροι στην Αθήνα
Ringneck παπαγάλοι συναντώνται ελεύθεροι στην Αθήνα

Μεγάλη σημασία έχει και η σωστή παρουσίαση των τροφών. Πολλές φορές τα παπαγαλάκια διστάζουν να δοκιμάσουν νέες γεύσεις και χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να το κάνουν. Επειδή τα budgie έχουν ανάγκη και από ζωική πρωτεΐνη (μπορεί να δοκιμάσουν μέχρι και μυρμήγκια ή τζιτζίκια και γρύλους) μπορούμε να τους δώσουμε ένα σφιχτοβρασμένο αυγό. Κάποια προτιμούν και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι ή τυρί, ενώ άλλα όχι.

Μερικά παπαγαλάκια Budgerigar δοκιμάζουν με ευκολία νέες γεύσεις, ενώ άλλα παραμένουν διστακτικά για πολύ καιρό μέχρι να αποφασίσουν να δοκιμάσουν.

Εκείνα που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται στην διατροφή τους είναι:

 • το αβοκάντο
 • οι σοκολάτες
 • τα κρεμμύδια
 • τις πολύ γλυκές ή πολύ αλμυρές και πικάντικες γεύσεις

Παπαγαλάκια ζευγάρωμα και αναπαραγωγή

Για να αναπαραχθούν τα παπαγαλάκια Budgerigar πρέπει να έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 8 μηνών. Τα budgie προτιμούν ξύλινη φωλιά κλειστού τύπου, την οποία γεμίζουν είτε με ροκανίδι, είτε με κομμάτια σχισμένου χαρτιού. Η θηλυκιά γεννάει την άνοιξη από 4-5 αυγά, ένα κάθε δεύτερη μέρα, τα οποία επωάζει για 17 ημέρες.

Κατά το διάστημα αυτό γίνεται υπερπροστατευτική με τα αυγά αλλά και τους εκκολαπτόμενους νεοσσούς στην συνέχεια, δεν διστάζει να επιτεθεί στο αρσενικό το οποίο γίνεται πολύ ζηλιάρικο και πολλές φορές προσπαθεί να βλάψει τους νεοσσούς. Τα νεογέννητα ταΐζονται από τη μητέρα τους για 35 περίπου μέρες.

Τα budgies είναι πολύ κοινωνικά πτηνά
Τα budgies είναι πολύ κοινωνικά πτηνά
Σχετικές ερωτήσεις με το πόσο ζουν τα παπαγαλάκια:
Πώς καταλαβαίνω ότι το παπαγαλάκι είναι ενήλικο ή μωρό;

Όταν τα παπαγαλάκια είναι μωρά, έχουν καθαρά μαύρα μάτια. Αυτό διαρκεί συνήθως περίπου τέσσερις μήνες. Μετά από τέσσερις μήνες, η ίριδα αρχίζει να ξεθωριάζει σε ανοιχτό γκρι ή καφέ. Αυτό σταματά τη στιγμή που είναι οκτώ μηνών, οπότε είναι ενήλικες.

Πόσο ζουν τα παπαγαλάκια στο κλουβί και πόσο στη φύση;

Το μόνο μέρος που θα δείτε τα παπαγαλάκια budgies στη φύση είναι στην Αυστραλία. Στην αιχμαλωσία τα budgies μπορούν να ζήσουν έως και 20 χρόνια, αλλά στην φύση, ζουν μικρότερα χρονικά διαστήματα. Αυτό οφείλεται κυρίως στα αρπακτικά, στην έλλειψη φαγητού και στην έκθεση στις καιρικές συνθήκες. Φυσικά, σημαντικός παράγοντας και ρυθμιστής του πόσο ζουν τα παπαγαλάκια και στην φύση είναι ο άνθρωπος και οι παρεμβάσεις του.

Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση

 

Διωνυμική ονομασία Melopsittacus undulatus
Ελληνική ονομασία Κοινό παπαγαλάκι
Αγγλική ονομασία Budgerigar, Budgie
Τάξη Ψιττακόμορφα
Οικογένεια Ψιττακουλίδες
Γένος Melopsittacus
Είδος M. undulatus
Μπορεί να σας ενδιαφέρει: “Η καλύτερη τροφή για Παγκ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.