Μέθανα Ηφαίστειο Κρατήρας – Η κατάβαση [ΒΙΝΤΕΟ]

Αρχική » Photos & Videos » Μέθανα Ηφαίστειο Κρατήρας – Η κατάβαση [ΒΙΝΤΕΟ]
Μέθανα ηφαίστειο
Η σχετική ταμπέλα πληροφορεί τον επισκέπτη για μια απόσταση 525m και εκτιμώμενο χρόνο 25′

Μέθανα Ηφαίστειο κρατήρας – Όχι η ανάβαση, η κατάβαση! Όλη η διαδρομή από την είσοδο του κρατήρα του ηφαιστείου των Μεθάνων έως τον δημόσιο δρόμο που οδηγεί στην Καμένη Χώρα.

Σε μερικά σημεία που είναι πολύ βραχώδη και αρκετά δύσβατο το μονοπάτι χρειάζεται προσοχή(ίσως περισσότερη από ότι κατά την ανάβαση). Πόσο μάλλον όταν στο ένα χέρι προσπαθείς να κρατάς μια κάμερα όσο πιο σταθερά γίνεται… Η σχετική ταμπέλα σχετικά με την πεζοπορία πληροφορεί τον επισκέπτη για μια απόσταση 525m και εκτιμώμενο χρόνο 25′.

Κάναμε την κατάβαση σε 17′ και κάτι, το υψόμετρο ανέρχεται στα 380m. Μια διαδρομή που αξίζει να κάνει κάποιος προκειμένου να αντικρίσει με τα μάτια του την ψυχρή πλέον λάβα από την έκρηξη του ηφαιστείου το 273 π.Χ. περίπου. Αλλά και να απολαύσει την υπέροχη θέα που προσφέρεται σε κάθε σημείο της διαδρομής είτε αντικρίζεις βουνό είτε θάλασσα.

μέθανα ηφαίστειο λάβα
Μέθανα ηφαίστειο – Παρά την δυσκολία που μπορεί να συνεπάγεται η ανάβαση η θέα της ψυχρής λάβας σε γαλάζιο και πράσινο φόντο είναι μοναδική

Στην αρχή του βίντεο φαίνεται η σχισμή στα βράχια που δημιουργήθηκε από την έκρηξη και ορίζεται από τους ειδικούς ως ο κρατήρας του ηφαιστείου. Εκεί τελειώνει και η σήμανση που αφορά το μονοπάτι που οδηγεί στον κρατήρα. Τα τελευταία μέτρα κρίνονται αρκετά δύσκολα μιας και πρέπει να ανεβεί κάποιος σε μεγάλα βράχια προκειμένου να φτάσει στην είσοδο του κρατήρα που είναι εντυπωσιακός. Είναι εντυπωσιακός γιατί είναι σαν ένα εσωτερικό δωμάτιο με τέλεια λαξευμένους βράχους σε σχήμα πυραμίδας.

Μέθανα ηφαίστειο – Αξίζει για πολλούς και διάφορους λόγους

Στο βίντεο εκτός από την είσοδο του κρατήρα μπορείτε να δείτε ολόκληρη την διαδρομή /μονοπάτι όπως ακριβώς είναι.

Μέθανα Ηφαίστειο – Πληροφορίες και ιστορικό

Περίπου το 273 π.Χ. υπήρξε – μετά από έναν σεισμό – μία ρωγμή στην ορεινή πλαγιά των βορειοδυτικών Μεθάνων από την οποία βγήκε πρώτα το αέριο διοξείδιο του θείου και η τέφρα. Έγινε σύντομα μια ιξώδης λάκα δακτυλίου και δημιούργησε έναν θόλο που σε αρκετές φάσεις έφθασε σε ύψος περίπου 411,5 m.

μεθανα ηφαίστειο
Μέθανα ηφαίστειο – Η ψυχρή λάβα συνθέτει το μοναδικό τοπίο

Σε αυτόν τον κεντρικό θόλο της λάβας, άνοιξε μια σειρά από κρησφύγετες και μεταφέρθηκε στη θάλασσα ένα ρεύμα ογκόλιθων μήκους έως 1,5 χιλιομέτρων. Ο ένας βράχος σαν μία μπουλντόζα έσπρωξε τον άλλον προς τα μπροστά  και σε κάποιο σημείο στο τέλος της δραστηριότητας, μία νέα ρωγμή έσπασε στους νότιους πρόποδες του θόλου και έβγαλε για τελευταία φορά λάβα. Το χωριό Καμένη Χώρα βρίσκεται εκεί σήμερα.

Όταν η δραστηριότητα τελείωσε και ο θάλαμος μάγματος ήταν άδειος, ο θόλος κατέρρευσε και αναπτύχθηκε ένας ψευδοκράτηρας.  Ο Rudolf v. Ο Leyden εξηγεί το φαινόμενο των πρωτογενών και δευτερογενών λαβών στο βιβλίο του και περιγράφει επίσης τις μηχανικές διεργασίες, τον τρόπο με τον οποίο πιέζεται η λάβα μεταξύ των κυρίων λακών και πώς σχηματίστηκε η κεντρική περιοχή κορυφής.

Ηφαίστειο Μεθάνων - κρατήρας
Μέθανα ηφαίστειο κρατήρας – Αεροφωτογραφία

Αυτή η ηφαιστειακή έκρηξη ήταν ορατή μέχρι την αρχαία Αθήνα και υπήρξαν αναφορές από τους αρχαίους συγγραφείς Όβιδιος και Στράβωνα. Εκείνη την εποχή υπήρχαν σίγουρα και οι πρώτοι επισκέπτες, γιατί το κοντινό ιερό της Τροιζήνας προσέλκυσε πολλούς Αθηναίους.  Εκείνο καταστράφηκε από σεισμούς ως αποτέλεσμα της ηφαιστειακής έκρηξης.

Μυλοπόταμος – Η παραλία του Πηλίου που δεν μοιάζει με καμιά

Ακόμη και τότε υπήρχαν θεραπευτικές πηγές στα Μέθανα και, ως αποτέλεσμα του ηφαιστείου, νέες θερμές πηγές,τις οποίες αργότερα, γύρω στο 180 μ.Χ. αναφέρει επίσης ο Ρωμαίος συγγραφέας ταξιδιών Παυσανίας. Οι Θόλοι της Λάβας όπως στην Καμένη Χώρα υπάρχουν πολύ συχνά στη χερσόνησο των Μεθάνων και υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα, όπως ο θόλος της Κυψέλης.

μέθανα ηφαίστειο κρατήρας
Μέθανα ηφαίστειο κρατήρας – Ακόμα και εκεί η φύση βρήκε τον τρόπο να ζωντανέψει ξανά

Site γνωριμιών στην Ελλάδα – Τι να επιλέξεις τι να προσέξεις | Dating Sites