Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας 2019

Αρχική » Σώμα & Πνεύμα » Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας 2019
Για άλλη μια φορά στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας
Για άλλη μια φορά στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Ο Κλασικός ή Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι ο διεθνής ετήσιος αγώνας μαραθωνίου της Ελληνικής πρωτεύουσας. Το κορυφαίο αθλητικό μαζικό γεγονός της χώρας.

Φέτος, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας 2019, θα διεξαχθεί 9-10 Νοεμβρίου. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο αγώνας λαμβάνει χώρα τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου. Φέτος, όμως, εγκαινιάζεται μια νέα περίοδος για τον αγώνα. Μια νέα περίοδος που στόχο έχει την αύξηση των συμμετοχών και την συνεχείς ανάπτυξη με ορόσημο το 2026. Τότε, στην επέτειο των 130 χρόνων, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας θέλει να δει τις εγγραφές σε όλους τους αγώνες να ξεπερνούν τις 80.000… και γιατί όχι!

Έχοντας αυτό ως στόχο και με κινητήριο δύναμη την ήδη μεγάλη απήχηση και φήμη του αγώνα, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, ο ΣΕΓΑΣ προχωρά σε αλλαγές για το καλύτερο. Την οργανωτική ευθύνη πάντα είχε ο ΣΕΓΑΣ και φέτος, το 2019, γίνονται ριζικές αλλαγές στο αγωνιστικό πρόγραμμα και τις υποδομές που ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας 2019 θα έχει.

Ο αγώνας 10.000 μέτρων μεταφέρεται στο Σάββατο (δηλαδή, μια μέρα πριν τον Αυθεντικό και Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας). Έτσι δίνεται η δυνατότητα στο ΣΕΓΑΣ να αυξήσει τις εγγραφές και τις συμμετοχές στα 10χλμ. Έτσι θα ικανοποιήσει την ανάγκη της μεγαλύτερης μερίδας του κοινού που θέλει να συμμετάσχει σε αυτό τον αγώνα.Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας 2019 θα διεξαχθεί κανονικά την Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, με μια προς το παρόν μικρή αύξηση στα όρια των συμμετοχών. Αυτές ανέβηκαν στις 20.000 σαν ένα πρώτο βήμα. Την ίδια μέρα θα διεξαχθεί ένας μεγάλος αγώνας 5χλμ. το πρωί. Οι συμμετοχές σε αυτών έγιναν υπερδιπλάσιες από ότι τα τελευταία χρόνια.

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας φιλοξενείται στην κλασσική διαδρομή των 42.195 μέτρων με εκκίνηση τη μικρή πόλη του Μαραθώνα και τερματισμό το Παναθηναϊκό στάδιο.

Μια σταγόνα ιστορίας

Γενικά ο μαραθώνιος, στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο, καθιερώθηκε εις ανάμνηση της πορείας του άγνωστου Αθηναίου οπλίτη. Τον Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. αυτός έτρεξε από το πεδίο της μάχης στο Μαραθώνα έως την Αθήνα για να ανακοινώσει την νίκη κατά των Περσών στη μάχη που διεξήχθη στον επίπεδο και βαλτώδη τόπο από τον Τύμβο έως το Σχοινιά. Πρόλαβε, όπως γράφεται, να φωνάξει “Νενικήκαμεν”. Στη συνέχεια εξαντλημένος έπεσε νεκρός. Μία μεταγενέστερη παράδοση, που όμως δεν επιβεβαιώνεται από τις αρχαίες πηγές, ταυτίζει τον οπλίτη εκείνον με τον Αθηναίο ημεροδρόμο Φειδιππίδη.

Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας 2019
Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας 2019

Για εγγραφή και περισσότερες πληροφορίες:

Παράλληλα με τους παραπάνω αγώνες διεξάγονται και αγώνες για παιδιά και Special Olympics ( για περισσότερες πληροφορίες https://www.athensauthenticmarathon.gr ).

Διαβάστε, επίσης, το “Γρήγορο περπάτημα και μακροζωία” αλλά και το φωτογραφικό “10+1 Φωτογραφίες από την Στοκχόλμη με smartphone” για ευχάριστο διάβασμα.