Πάρκο Superkilen Κοπεγχάγη

Αρχική » Σχόλια » Πάρκο Superkilen Κοπεγχάγη
Πάρκο Superkilen
Πάρκο Superkilen Κοπεγχάγη

Το πάρκο Superkilen στην Κοπεγχάγη είναι από τα πιο ωραία πάρκα που έχω επισκεφθεί, από μια urban αισθητική άποψη. Δεν είναι το μεγαλύτερο ή αυτό με το περισσότερο “πράσινο” και τις λίμνες, αλλά είναι από τα πιο πρωτότυπα και artistic πάρκα.

Το πάρκο Superkilen βρίσκεται στην περιοχή  Nørrebro (Νόρεμπρο) της Κοπεγχάγης, μιας περιοχής στην οποία μένουν κυρίως μετανάστες και η “εργατική τάξη” της Δανέζικης πρωτεύουσας και όχι η οικονομική ελίτ. Δηλαδή, ένα state of the art πάρκο που φτιάχτηκε από την καλλιτεχνική ομάδα Superflex και μια Γερμανική εταιρεία landscaping και αρχιτεκτονικής σε μια “φτωχογειτονιά” για να την αναβαθμίσει. Μάλιστα, οι ομάδα των δημιουργών έλαβε υπόψη τις πολιτιστικές και πολιτισμικές καταβολές των κατοίκων τις περιοχής και προσπάθησε να “παντρέψει” στοιχεία από την κάθε μία στο πάρκο Superkilen. Οι κάτοικοι της περιοχής συμβούλευσαν και κατεύθυναν τους δημιουργούς στο πως να φτιάξουν τον χώρο που εκείνοι θα μοιράζονταν.

Πάρκο Superkilen
Πάρκο Superkilen

“Ταξιδέψαμε με πέντε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων από τη γειτονιά Superkilen σε μια χώρα της επιλογής τους (Παλαιστίνη, Ισπανία, Ταϊλάνδη, Τέξας και Τζαμάικα), ακολουθώντας μια συγκεκριμένη ιστορία ή μνήμη τους που τελικά οδήγησε σε αντικείμενα που μπήκαν στο πάρκο Superkilen” λέει ο Jakob Fenger από την ομάδα Superflex.

Το πάρκο παραδόθηκε επίσημα στο κοινό το 2012 και το 2013 έλαβε το βραβείο AIA Honor Award στην κατηγορία Regional & Urban Design από το American Institute of Architects.

Πάρκο Superkilen
Πάρκο Superkilen

Το πάρκο Superkilen καλύπτει μια έκταση 30.000 τετραγωνικών μέτρων και φιλοξενεί ανάμεσα σε άλλα, ένα συντριβάνι από το Μαρόκο και ένα γλυπτό από την Ιαπωνία.

Γύρω του υπάρχει ποδηλατόδρομος, μέσα υπάρχουν όργανα γυμναστικής, κούνιες, τραπέζια πινγκ-πονγκ, γήπεδο μπάσκετ, χώροι για barbeque και πικ-νικ και γενικότερα είναι ένας χώρος που ανεβάζει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της περιοχής και των επισκεπτών. Άνθρωποι πηγαίνουν με τα παιδιά τους, με φίλους, με το σκύλο τους, με ένα βιβλίο στο χέρι ή μια μπάλα.

Για εμένα ήταν πραγματικά μια πολύ ενδιαφέρουσα και ευχάριστη εμπειρία και ένας χώρος που πραγματικά μου άρεσε και θα ήθελα να επισκεφτώ και στο μέλλον.

Πάρκο Superkilen
Πάρκο Superkilen
Πάρκο Superkilen
Πάρκο Superkilen
Πάρκο Superkilen
Πάρκο Superkilen
Πάρκο Superkilen
Πάρκο Superkilen