Σπανακοτυρόπιτα

Ξανά στα πλαίσια της ενότητας “Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται” θα δώσω μια απλή συνταγή σπανακοτυρόπιτας, η οποία συνοδευόμενη με σοκολατούχο γάλα επιλογής αποτελεί ένα από τα “Πρωινά των Πρωταθλητών”!

Τι πρέπει να έχεις αγοράσει:

  • 10 φύλλα κρούστας
  • 2 κιλά σπανάκι, καθαρισμένο και πλυμένο
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρισμένα και πλυμένα
  • 500γρ. φέτα, τριμμένη
  • 200γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • 4 αβγά
  • 2 κουταλιές άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι λάδι ελιάς
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λάδι για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων

Καθαρίζουμε το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια, τα ξεπλένουμε και τα ψιλοκόβουμε σε σουρωτήρι. Τα πασπαλίζουμε με αλάτι και τα αφήνουμε για 10 λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μπολ.

Προσθέτουμε τον άνηθο, τη φέτα, το κεφαλοτύρι, τα αβγά ελαφρά χτυπημένα, το λάδι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και σε λαδωμένο ταψί, στρώνουμε ένα φύλλο, φροντίζοντας να εξέχουν οι άκρες του από το ταψί και το αλείφουμε με λάδι. Στρώνουμε από πάνω δεύτερο φύλλο, που φροντίζουμε, επίσης, να εξέχουν οι άκρες του από το ταψί και το αλείφουμε με λάδι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με άλλα 3 φύλλα.

Από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα με το σπανάκι. Καλύπτουμε τη γέμιση με ένα φύλλο κομμένο στις διαστάσεις του ταψιού και το αλείφουμε με λάδι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα 4 φύλλα.

Γυρίζουμε τις άκρες των κάτω φύλλων προς το εσωτερικό του ταψιού, αλείφουμε με λάδι και πιέζουμε ώστε να κολλήσουν με το πάνω φύλλο. Ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο νερό και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50-60 λεπτά.

Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά, κόβουμε σε κομμάτια, βάζουμε ένα ποτήρι σοκολατούχο γάλα και… είμαστε έτοιμοι για Champions League!