Αρχική » Σώμα & Πνεύμα » Αυτά είναι τα 50 πιο υγιεινά τρόφιμα για ενέργεια καλή υγεία και ευεξία

Αυτά είναι τα 50 πιο υγιεινά τρόφιμα για ενέργεια καλή υγεία και ευεξία

υγιεινά τρόφιμα - υγιεινή διατροφή
Ποια είναι τα πιο υγιεινά θρεπτικά και ωφέλιμα τρόφιμα;

Ποια είναι τα πιο υγιεινά τρόφιμα; Που δεν θα βλάψουν την υγεία μας, και θα μας δώσουν ενέργεια ομορφιά απόλαυση και ευεξία; Σίγουρα όλοι έχουμε αναρωτηθεί κάποια στιγμή.

Ευτυχώς για εμάς υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός τροφίμων που είναι και υγιεινά και νόστιμα. Γεμίζοντας το πιάτο μας με φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες ποιότητας και άλλα πρωτογενή  τρόφιμα, θα έχουμε υγιεινά φαγητά που είναι εύγευστα, θρεπτικά, ποικίλα και ωφέλιμα για το σώμα μας και την υγεία μας.

Παρακάτω έχουμε μια λίστα με τα 50 πιο υγιεινά τρόφιμα

Τα περισσότερα από αυτά εκτός από ωφέλιμα και υγιεινά είναι και εκπληκτικά νόστιμα.

1-6: Φρούτα και μούρα

Τα φρούτα και τα μούρα είναι από τα πιο δημοφιλή υγιεινά τρόφιμα στον κόσμο.

Αυτά τα γλυκά (με φυσικό τρόπο) θρεπτικά τρόφιμα είναι πολύ εύκολο να ενσωματωθούν στη διατροφή σας, επειδή απαιτούν λίγη ή καθόλου προετοιμασία.

  1. Μήλα

Τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και πολυάριθμα αντιοξειδωτικά. Είναι πολύ χορταστικά και αποτελούν το τέλειο σνακ εάν βρεθείτε πεινασμένοι μεταξύ των γευμάτων.

υγιεινές τροφές φαγητά - διατροφή
Αβοκάντο – Ένα πολύ υγιεινό φρούτο που αξίζει να εντάξουμε στην διατροφή μας
  1. Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι διαφορετικά από τα περισσότερα φρούτα επειδή είναι φορτωμένα με υγιή λίπη αντί για υδατάνθρακες. Δεν είναι μόνο κρεμώδη και νόστιμα, αλλά και με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνη C.

  1. Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι από τις καλύτερες πηγές καλίου στον κόσμο. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 και φυτικές ίνες, και είναι πολύ βολικές στην μεταφορά και το φαγητό.

  1. Μούρα – Μύρτιλλα

Τα Μύρτιλλα δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και μεταξύ των πιο ισχυρών πηγών αντιοξειδωτικών στον κόσμο.

  1. Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια είναι γνωστά για την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Επιπλέον, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

  1. Φράουλες

Οι φράουλες είναι εξαιρετικά θρεπτικές και χαμηλές σε υδατάνθρακες και θερμίδες.

Περιέχουν υψηλό ποσοστό βιταμίνης C, φυτικές ίνες και μαγγάνιο και είναι αναμφίβολα από τα πιο νόστιμα τρόφιμα που υπάρχουν.

Άλλα υγιεινά φρούτα

Άλλα πολύ υγιεινά και ωφέλιμα για την υγεία φρούτα: κεράσια, σταφύλια, γκρέιπφρουτ, ακτινίδια, λεμόνια , μάνγκο, πεπόνια, ελιές, ροδάκινα, αχλάδια, ανανάς, δαμάσκηνα και σμέουρα.

Τα υγιεινά τρόφιμα συμβάλουν αποφασιστικά στην καλή υγεία

υγιεινά τρόφιμα
Το αυγό είναι ένα τρόφιμο με πολύ μεγάλη βιολογική αξία
  1. Αυγά

Τα αυγά είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη.

Είχαν προηγουμένως “δαιμονοποιηθεί” για επιπτώσεις στην υψηλή κακή χοληστερόλη, αλλά νέες μελέτες δείχνουν ότι είναι απόλυτα ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα.

8-10: Κρέατα

Το μη επεξεργασμένο, ελαφρώς μαγειρεμένο κρέας είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που μπορείτε να φάτε.

  1. Άπαχο βόειο κρέας

Το άπαχο βόειο κρέας είναι από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης που υπάρχουν και είναι φορτωμένο με πολύ βιοδιαθέσιμο σίδηρο . Η επιλογή των λιπαρών τεμαχίων είναι καλή αν βρίσκεστε σε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων .

  1. Στήθος κοτόπουλου

Το στήθος κοτόπουλου έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες αλλά εξαιρετικά υψηλή σε πρωτεΐνες . Είναι μια μεγάλη πηγή πολλών θρεπτικών ουσιών. Και πάλι, αισθανθείτε ελεύθερος να τρώτε πιο λιπαρά κομμάτια κοτόπουλου, αν δεν τρώτε πολλούς υδατάνθρακες.

  1. Αρνί

Τα αρνιά συνήθως τρέφονται με χόρτο και το κρέας τους τείνει να έχει υψηλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

υγιεινές τροφές
Το κρέας είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά υψηλής βιολογικής αξίας

Υγιεινές τροφές για την διατροφή μας επίσης είναι

11-16: Ξηροί καρποί και σπόροι

Παρά το γεγονός ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, τα καρύδια και οι γενικά οι ξηροί καρποί μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.

Οι ξηροί καρποί είναι τρόφιμα τραγανά και γευστικά, πλούσια σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά που πολλοί άνθρωποι δεν έχουν αρκετά, όπως το μαγνήσιο και η βιταμίνη Ε.

Δεν απαιτούν σχεδόν καμία προετοιμασία, έτσι είναι εύκολο να προσθέσετε στη καθημερινή διατροφή σας εύκολα και γρήγορα. Είναι πάρα πολύ υγιεινά και ωφέλιμα τρόφιμα που παρέχουν μεγάλο αριθμό θρεπτικών συστατικών.

  1. Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι ένας δημοφιλής ξηρός καρπός με βιταμίνη Ε, αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Μελέτες δείχνουν ότι τα αμύγδαλα μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος και να βελτιώσετε την μεταβολική υγεία.

  1. Σπόροι Chia

Οι σπόροι Chia είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη. 28 γραμμάρια παρέχουν 11 γραμμάρια φυτικών ινών και σημαντικές ποσότητες μαγνησίου, μαγγανίου, ασβεστίου και διαφόρων άλλων θρεπτικών ουσιών.

  1. Καρύδες

Οι καρύδες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και ισχυρά λιπαρά οξέα που ονομάζονται τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (MCTs).

  1. Καρύδια Macadamia

Τα καρύδια Macadamia είναι πολύ νόστιμα. Με πολύ υψηλότερη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λίπη και χαμηλότερη σε λιπαρά οξέα ωμέγα-6 από τα περισσότερα καρύδια.

  1. Καρύδια

Τα καρύδια είναι εξαιρετικά θρεπτικά και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και διάφορες βιταμίνες και μέταλλα. Είναι πολύ υγιεινά και ωφέλιμα για τον οργανισμό και την καρδιά.

  1. Φιστίκια

Τα φιστίκια είναι εξαιρετικά νόστιμα και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι τα φιστίκια μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.

Δείτε επίσης: Βουλιμία και υπερφαγία: Όταν το φαγητό γίνεται εμμονή

Τα διάφορα λαχανικά αποτελούν μια μεγάλη κατηγορία στην λίστα με τα πιο υγιεινά τρόφιμα

φαγητά για την υγεία

17-26: Λαχανικά

Με ελάχιστες θερμίδες, τα λαχανικά είναι από τις πιο πλούσιες πηγές θρεπτικών ουσιών στον κόσμο. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την λίστα με τα πιο υγιεινά τρόφιμα και δεν θα πρέπει να λείπουν από την διατροφή κανενός.

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών διαθέσιμη, και είναι καλύτερα να τρώτε πολλούς διαφορετικούς τύπους κάθε μέρα. Αυτή η ποικιλία θα δώσει την πληρότητα των υγιεινών θρεπτικών συστατικών που χρειάζεστε για να είστε δυνατοί και υγιείς. Και τα υγιεινά φαγητά αποκτούν χρώμα γεύση και ποικιλία.

  1. Σπαράγγια

Τα σπαράγγια είναι ένα δημοφιλές λαχανικό. Με πολύ χαμηλό ποσοστό σε υδατάνθρακες και θερμίδες, αλλά πλούσια σε βιταμίνη Κ.

  1. Πιπεριές

Οι πιπεριές έρχονται σε διάφορα χρώματα, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου, του κίτρινου και του πράσινου. Είναι τραγανές και γλυκές, καθώς και κορυφαία πηγή αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C .

  1. Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό σταυροειδές που έχει έντονη γεύση, τόσο ωμό όσο και μαγειρεμένο. Είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και βιταμινών C & K και περιέχει μια αξιοπρεπή ποσότητα πρωτεΐνης σε σύγκριση με άλλα λαχανικά.

  1. Καρότα

Τα καρότα είναι ένα δημοφιλές λαχανικό ρίζας (βολβός) . Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες και βιταμίνη Κ.

Τα καρότα περιέχουν πολύ υψηλά ποσοστά σε αντιοξειδωτικά καροτίνης, τα οποία έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.

  1. Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι είναι ένα λαχανικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους στα φαγητά μας.

  1. Αγγούρια

Τα αγγούρια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά στον κόσμο. Με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και θερμίδες, αποτελούμενες κυρίως από νερό. Ωστόσο, περιέχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά σε μικρές ποσότητες, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Κ. Τρώγονται ευχάριστα μόνα τους χωρίς βράσιμο και συνοδεύουν διάφορες σαλάτες δίνοντας μας ένα υγιεινό γεύμα.

  1. Σκόρδο

Το σκόρδο είναι εξαιρετικά υγιεινό τρόφιμο. Περιέχει βιοδραστικές ενώσεις οργανικού θείου που έχουν ισχυρές βιολογικές επιδράσεις συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ανοσολογικής λειτουργίας.

τρόφιμα για καλή υγεία
Το σκόρδο όπως και το κρεμμύδι είναι πολύ υγιεινά και ωφέλιμα τρόφιμα

Διαβάστε επίσης: 8 διατροφικοί μύθοι

  1. Άγριο λάχανο Kale

Το Kale γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, επειδή είναι απίστευτα πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες C και K, καθώς και μια σειρά άλλων θρεπτικών ουσιών.

  1. Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια έχουν πολύ έντονη γεύση και είναι πολύ δημοφιλή σε πολλές συνταγές. Περιέχουν μια σειρά από βιοδραστικές ενώσεις που πιστεύεται ότι έχουν οφέλη για την υγεία και το ανοσοποιητικό σύστημα.

  1. Ντομάτες

Οι ντομάτες κατηγοριοποιούνται συνήθως ως λαχανικά, αν και είναι τεχνικά φρούτα . Είναι νόστιμα και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο και η βιταμίνη C.

Διάφορα άλλα λαχανικά που αποτελούν υγιεινά τρόφιμα

Τα περισσότερα λαχανικά είναι πολύ υγιεινά και ωφέλιμα τρόφιμα. Άλλα που αξίζουν να αναφερθούν είναι οι αγκινάρες, τα λάχανα Βρυξελλών, το λάχανο, το σέλινο, η μελιτζάνα, τα πράσα, τα μαρούλια, τα μανιτάρια, τα ραδίκια, το σκουός, τα γογγύλια και τα κολοκυθάκια.

φαγητά και υγιεινές τροφές
Ψάρια & θαλασσινά βρίσκονται στην λίστα με τα πιο υγιεινά τρόφιμα

27-32: Ψάρια και θαλασσινά

Τα ψάρια και γενικά τα θαλασσινά τείνουν να είναι πολύ υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα λόγω των συστατικών τους.

Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ιώδιο, δύο θρεπτικά συστατικά στα οποία οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ανεπαρκείς.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες θαλασσινών – ειδικά ψάρια – τείνουν να ζουν περισσότερο και έχουν μικρότερο κίνδυνο πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της άνοιας και της κατάθλιψης.

  1. Σολομός

Ο σολομός είναι ένα λιπαρό ψάρι που είναι απίστευτα δημοφιλές λόγω της εξαιρετικής γεύσης του και της υψηλής ποσότητας θρεπτικών ουσιών. Συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών και των ω-3 λιπαρών οξέων. Περιέχει επίσης κάποια ποσότητα βιταμίνης D .

  1. Σαρδέλες

Οι σαρδέλες είναι μικρά, λιπαρά ψάρια, που είναι από τα πιο θρεπτικά και υγιεινά τρόφιμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για φαγητό. Έχουν μεγάλες ποσότητες από πολλές θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα σας.

  1. Όστρακα

Το Οστρακοειδή κατατάσσονται σε αντιστοιχία με ορισμένα ζωικά όργανα και κρέατα όταν πρόκειται για πυκνότητα θρεπτικών ουσιών. Τα βρώσιμα οστρακοειδή περιλαμβάνουν τα μύδια, τα μαλάκια και τα στρείδια.

  1. Γαρίδα

Η γαρίδα είναι ένας τύπος θαλασσινού που σχετίζεται με τα καβούρια και τους αστακούς. Τείνει να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και θερμίδες αλλά υψηλή σε πρωτεΐνες. Είναι επίσης πλούσια σε διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως το σελήνιο και η βιταμίνη Β12.

  1. Πέστροφα

Η πέστροφα είναι ένας άλλος τύπος νόστιμου ψαριού γλυκού νερού, παρόμοιος με τον σολομό. Παρέχει τα ίδια καλά λιπαρά και Ω3 που είναι ωφέλιμα για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

  1. Τόνος

Ο τόνος είναι πολύ δημοφιλής στις δυτικές χώρες και τείνει να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και θερμίδες, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Είναι ιδανικό τρόφιμο για άτομα που χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή τους αλλά χρειάζεται να διατηρούν χαμηλές θερμίδες.

Ποικιλία υγιεινών τροφών που μπορεί να καλύψει κάθε γευστική απαίτηση

τα πιο υγιεινά τρόφιμα και φαγητά

33-35: Σπόροι – Κόκκοι – Δημητριακά

Αν και οι κόκκοι έχουν αποκτήσει μια κακή φήμη τα τελευταία χρόνια, ορισμένοι τύποι είναι πολύ υγιεινοί και συμβάλουν στην ποικιλία γεύσεων στα γεύματα.

Απλά να έχετε κατά νου ότι είναι σχετικά υψηλή η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες για αυτό δεν συνιστώνται για δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων.

  1. Καφέ ρύζι

Το ρύζι είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς κόκκους δημητριακών και αποτελεί επί του παρόντος βασική τροφή για περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. Το καστανό ρύζι είναι αρκετά θρεπτικό, με αξιοπρεπή ποσότητα φυτικών ινών, βιταμίνη Β1 και μαγνήσιο.

υγιεινά τρόφιμα
Η βρώμη αποτελεί μια κορυφαία επιλογή για το πρωινό
  1. Βρώμη

Η βρώμη είναι μια εξαιρετικά υγιεινή τροφή από τα καλύτερα δημητριακά που μπορεί να επιλέξει κάποιος. Πολύ πλούσια σε θρεπτικές ουσίες και ισχυρές ίνες που ονομάζονται βήτα γλυκάνες, οι οποίες προσφέρουν πολλά οφέλη τόσο στο στομάχι και το έντερο όσο και γενικά. Μια πολύ καλή πηγή ενέργειας θα πρέπει να βρίσκεται στην διατροφή όλων όσων ενδιαφέρονται να τρέφονται υγιεινά.

  1. Κινόα

Το Κινόα έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές μεταξύ των ατόμων που επιλέγουν υγιεινά τρόφιμα τα τελευταία χρόνια. Είναι ένας γευστικός κόκκος που έχει υψηλά ποσοστά σε θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες και μαγνήσιο. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης.

36-37: Ψωμί 

Πολλοί άνθρωποι τρώνε καθημερινά λευκό ψωμί, ένα προϊόν υψηλής επεξεργασίας. Ένα τέτοιο ψωμί προφανώς δεν ανήκει στα υγιεινά και ωφέλιμα τρόφιμα.

Για όσους προσπαθούν να υιοθετήσουν μια πιο υγιεινή διατροφή, μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρουν υγιεινούς τύπους ψωμιού. Παρόλα αυτά, υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές.

Αρτοσκευάσματα που είναι υγιεινά και ωφέλιμα για την υγεία

  1. Ψωμί του Ιεζεκιήλ

Το ψωμί του Ιεζεκιήλ ίσως είναι το πιο υγιεινό ψωμί που μπορείτε να αγοράσετε. Είναι φτιαγμένο από οργανικά δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και διάφορα όσπρια.

  1. Σπιτικά ψωμιά χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες

Συνολικά, η καλύτερη επιλογή για το ψωμί μπορεί να είναι αυτή που μπορείτε να φτιάξετε εσείς οι ίδιοι για τον εαυτό σας. Χρησιμοποιώντας αγνές πρώτες ύλες ολικής άλεσης χωρίς πρόσθετα. Ακόμα μπορείτε να προσθέσετε σπόρους και ξηρούς καρπούς και έτσι να έχετε ένα μοναδικό πολύ θρεπτικό και υγιεινό τρόφιμο για φαγητό.

38-40: Όσπρια

Τα όσπρια είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης καθώς και αμύλου. Βοηθάνε στην σωστή λειτουργία του εντέρου και περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα. Δίκαια συγκαταλέγονται στα πιο υγιεινά τρόφιμα

  1. Πράσινα φασόλια

Τα πράσινα φασόλια, είναι άγριες ποικιλίες του κοινού φασολιού. Είναι πολύ δημοφιλείς στις δυτικές χώρες.

  1. Κόκκινα και μαυρομάτικα φασόλια

Τα κόκκινα και μαυρομάτικα φασόλια είναι γεμάτα με φυτικές ίνες και διάφορες βιταμίνες και μέταλλα. Βεβαιωθείτε ότι τα μαγειρεύετε σωστά, καθώς είναι τοξικά όταν είναι ωμά στα φαγητά μας.

  1. Φακές

Οι φακές είναι ένα άλλο δημοφιλές όσπριο. Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και μεταξύ των καλύτερων πηγών φυτικής πρωτεΐνης.

Προϊόντα ζωικής προέλευσης – Είναι υγιεινά τρόφιμα;

τροφές - φαγητά

41-43: Γαλακτοκομικά

Για όσους δεν έχουν κάποια δυσανεξία, τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν υγιεινή πηγή διαφόρων σημαντικών θρεπτικών ουσιών.

Τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα φαίνεται να είναι τα καλύτερα και οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε με πλήρη λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.

Εάν το γαλακτοκομικό προϊόν προέρχεται από αγελάδες μπορεί να είναι ακόμη πιο θρεπτικό. Καθώς είναι υψηλότερο σε ορισμένα βιοδραστικά λιπαρά οξέα όπως το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) και η βιταμίνη Κ2.

  1. Τυρί

Το τυρί είναι απίστευτα θρεπτικό, καθώς μια μερίδα μπορεί να προσφέρει περίπου την ίδια ποσότητα θρεπτικών συστατικών με ένα ολόκληρο φλιτζάνι (240 ml) γάλακτος. Για πολλούς, είναι επίσης ένα από τα πιο νόστιμα συνοδευτικά τρόφιμα που μπορούν να φάνε.

  1. Πλήρες γάλα

Το πλήρες γάλα είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, ποιοτικές ζωικές πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη. Επιπλέον, είναι μια από τις καλύτερες διαιτητικές πηγές ασβεστίου.

  1. Γιαούρτι

Το γιαούρτι παρασκευάζεται από γάλα που ζυμώνεται με την προσθήκη ζωντανών βακτηρίων σε αυτό. Έχει πολλές από τις ίδιες θετικές επιπτώσεις στην υγεία με το γάλα, αλλά το γιαούρτι με ζωντανές καλλιέργειες έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα των φιλικών προβιοτικών βακτηρίων.

44-46: Λίπη και έλαια

Πολλά λίπη και έλαια διατίθενται στο εμπόριο ως τρόφιμα για καλή υγεία, συμπεριλαμβανομένων αρκετών πηγών κορεσμένων λιπαρών που είχαν στα προηγούμενα χρόνια κατηγορηθεί.

Τα υγιεινά θρεπτικά τρόφιμα πρέπει να έχουν θέση στην καθημερινή μας διατροφή

  1. Βούτυρο 

Το βούτυρο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης K2.

  1. Λάδι καρύδας

Το έλαιο καρύδας περιέχει σχετικά υψηλές ποσότητες MCT, μπορεί να βοηθήσει στη νόσο του Αλτσχάιμερ και έχει αποδειχθεί ότι σας βοηθά να χάσετε λίπος στην κοιλιά.

  1. ​​Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο υγιεινά φυτικά έλαια που μπορείτε να βρείτε. Περιέχει μονοακόρεστα λίπη και είναι πολύ υψηλό σε αντιοξειδωτικά με ισχυρά οφέλη για την υγεία και την καλή λειτουργία της καρδιάς.

47-48: Κόνδυλοι / Βολβοί

Οι βολβοί είναι τα όργανα αποθήκευσης ορισμένων φυτών. Τείνουν να περιέχουν μια σειρά ευεργετικών θρεπτικών ουσιών και αποτελούν υγιεινά τρόφιμα.

  1. Πατάτες

Οι πατάτες περιέχουν  κάλιο και σχεδόν κάθε θρεπτική ουσία που χρειάζεστε, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C.

Θα σας κρατήσουν χορτάτους για μεγάλες περιόδους. Μία μελέτη ανέλυσε 38 τρόφιμα και διαπίστωσε ότι οι βραστές πατάτες ήταν μακράν οι πρώτες όσον αφορά τον κορεσμό.

τα πιο υγιεινά τρόφιμα και φαγητά
Η βραστές πατάτες και οι γλυκοπατάτες συνοδεύουν κατάλληλα πολλές συνταγές φαγητών και είναι πολύ θρεπτικές νόστιμες και χορταστικές
  1. Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι από τις πιο εύγευστες και υγιεινές αμυλούχες τροφές που μπορείτε να φάτε. Περιέχουν αντιοξειδωτικά και διάφορα άλλα είδη υγιεινών θρεπτικών ουσιών.

  1. Μηλόξυδο

Το Μηλόξυδο είναι απίστευτα δημοφιλές σήμερα ανάμεσα στα άτομα που ενδιαφέρονται να τρέφονται με υγιεινά τρόφιμα. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να προκαλέσει μέτρια απώλεια βάρους.

Είναι υπέροχο να το χρησιμοποιείτε στην σαλάτα ή να προσθέτετε γεύση στα φαγητά σας.

  1. Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα με 70%+ περιεκτικότητα σε κακάο είναι πλούσια σε μαγνήσιο και χρησιμεύει ως μία από τις πιο ισχυρές πηγές αντιοξειδωτικών του πλανήτη.

Τα υγιεινά τρόφιμα είναι μονόδρομος αν θέλουμε να απολαμβάνουμε καλή υγεία

τα πιο υγιεινά τρόφιμα

Είτε θέλετε να αλλάξετε τη διατροφή σας είτε απλά να αλλάξετε τα γεύματα σας, είναι εύκολο να προσθέσετε ορισμένα από αυτές τις υγιεινές τροφές στην διατροφή σας.

Πολλά από τα παραπάνω τρόφιμα όχι μόνο αποτελούν τροφή αλλά μας προσφέρουν  βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Ορισμένες από αυτές μπορεί ακόμη και να μας βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Εάν επιλέγουμε ωφέλιμα και υγιεινά τρόφιμα όπως τα παραπάνω θα δούμε την υγεία μας την ψυχολογία μας και το σώμα μας να βελτιώνονται. Καλή υγεία, δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, ομορφιά και ευεξία μέσω της υγιεινής διατροφής.