Αρχική » Σώμα & Πνεύμα » Προτάσεις για binge watching και τι στην ευχή είναι αυτό!

Προτάσεις για binge watching και τι στην ευχή είναι αυτό!

Τι σημαίνει binge watching
Τι σημαίνει binge watching

Κάπου εκεί, στο μακρινό 2013 ο Κέβιν Σπέισι είπε σε συνέντευξη του “Δώστε στο κοινό αυτό που θέλει, όταν το θέλει. Στη μορφή που το θέλει, σε προσιτή τιμή και το πιθανότερο είναι πως θα προτιμήσει να πληρώσει για αυτό παρά να το κλέψει”. Ήταν η δική του σειρά, το House of Cards, που ξεκίνησε τον χορό επισήμως και το binge watching μπήκε στην ζωή μας με φόρα.

Τι είναι το binge watching λοιπόν;

Είναι αυτό που παλιά θα λέγαμε “μαραθώνιος ταινιών” και θα βλέπαμε 3-4 βιντεοκασσέτες στη σειρά ή αυτό που κάποια κανάλια έκαναν την δεκαετία του ’90 και έβαζαν στη σειρά επεισόδια σειρών που είχαν ολοκληρωθεί. Από το 2013 όμως, με το Netflix να δίνει ολόκληρη την νέα σεζόν του House of Cards την ίδια στιγμή το binge watching ξεκίνησε επισήμως. Στα Ελληνικά θα το λέγαμε “τηλέ-κραιπάλη” ή απλά “λιώσιμο”, μα προσφάτως έχουμε και τον όρο “μπιντζάρισμα” και “μπιντζάρω”… κι εγώ μπιντζάρω συχνά.

Αν είσαι συνδρομητής του Netflix σίγουρα το έχεις κάνει κι εσύ. Το έχεις κάνει και αν είσαι “πειρατής” και κατεβάζεις πακέτα σειρών και ταινιών. Το Netflix και η παρέα του (Amazon, Hulu, HBO, κλπ) το κάνουν απλά πιο εύκολο διότι εκεί που τελειώνει το επεισόδιο και έχεις μείνει “με τη γλύκα” ξεκινά μια μικρή αντιστροφή μέτρηση και… Τσουπ! Ξεκινά το επόμενο επεισόδιο. Άντε να βρεις την δύναμη να πατήσεις “STOP” και να σηκωθείς από τον καναπέ ή την καρέκλα.

361.000 άνθρωποι είδαν όλα τα επεισόδια του δεύτερου κύκλου της σειράς “Stranger Things” την πρώτη μέρα που βγήκε!

Για πολλούς το binge watching έχει εξελιχθεί σε ασθένεια, σε μια εξάρτηση ανάλογη του τζόγου ή του καπνίσματος για αυτό και θα βρεις πολλές έρευνες και διατριβές στο διαδίκτυο για το πως επηρεάζει το binge watching τον άνθρωπο. Όταν κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί ο οργανισμός σου εκκρίνει ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη σε κάνει να αισθάνεσαι ευχαρίστηση και είναι ο τρόπος που το σώμα σου, ο εγκέφαλος σου λέει “Συνέχισε να κάνεις αυτό που κάνεις!”. Ένα είδους εξάρτησης σε ένα φυσικό ναρκωτικό ξεκινά.

Binge Watching - Τι είναι και πως γίνεται
Binge Watching – Τι είναι και πως γίνεται

Επίσης, οι πολλές και συνεχόμενες ώρες που περνάς βλέποντας ιστορίες και μυθιστορηματικές ζωές και χαρακτήρες κάνει το μυαλό σου να σκέφτεται και να λειτουργεί συνέχεια σε αυτόν τον φανταστικό κόσμο. Κάποιοι δεν μπορούν να το διαχειριστούν σωστά αυτό και παρασύρονται και συνδέονται περίεργα με χαρακτήρες και καταστάσεις.

Σε γενικές γραμμές δεν είναι κάτι κακό και σίγουρα είναι μια προσφερόμενη διασκέδαση της εποχής. Είναι άλλη μια μορφή κατανάλωσης. Ο καταναλωτής καταναλώνει περιεχόμενο, σειρές, ταινίες, τέχνη και όπως σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά, τα θέλει εύκολα, εύπεπτα και άφθονα.

Αν μιλήσω σαν παλιομοδίτης ή ρομαντικός θα πω πως είναι ωραία και η προσμονή για το επόμενο επεισόδιο. Αυτό το κοινό ραντεβού με την σειρά, αλλά δεν μπορώ να κοροϊδέψω κανέναν πως κι εγώ δεν θα επιλέξω να μπιντζάρω την αγαπημένη μου σειρά, αν μπορώ. Επίσης, όμορφο είναι και το γεγονός πως στο διάστημα που περιμένεις το επόμενο επεισόδιο ή την νέα σεζόν μπορείς να αρχίσεις να φαντάζεσαι τι μπορεί να συμβεί μετά. Μπαίνεις σε μια διαδικασία σκέψης, φαντασίας και δημιουργίας κατά μία έννοια. Συζητάς με τους φίλους και μοιράζεσαι απόψεις και εντυπώσεις και ζεις μια άλλη κατάσταση, επίσης ευχάριστη. Όχι ότι δεν μπορείς να κάνεις το ίδιο και με το binge watching, αφού πάλι θα συζητήσεις για τις σειρές που καταβρόχθισες.

Περί ορέξεως…

Από πλευράς ψυχολογικής υγείας σημαντικό είναι να κάνεις και άλλα πράγματα πέρα από αυτό. Σημαντικό είναι να ξεχωρίζεις την μυθιστορία από την πραγματική ζωή και να κρατάς ισορροπίες. Επειδή το binge watching και το “λιώσιμο” μπροστά από την οθόνη μπορεί να έχει και επιπτώσεις στην σωματική σου υγεία, καλό είναι να φροντίζεις να έχεις κίνηση στην ζωή σου. Προσπάθησε να μην συνδυάζεις τις ατελείωτες ώρες τηλεθέασης με ασταμάτητο μασούλημα. Μην παίρνεις σνακ όταν παρακολουθείς σειρές. Για τους περισσότερους μπιντζάρισμα και σνακ όμως είναι έννοιες ταυτόσημες. Αν είσαστε ένας από αυτούς, να σταματάτε το binge watching όταν τελειώνουν και τα σνακ που έχετε προϋπολογίσει… Δύσκολο, ξέρω.

Κάποιες σειρές, αν και θες να τις δεις μονορούφι, καλό είναι να μη το κάνεις. Προσπάθησε να μη βλέπεις πάνω από 2-3 επεισόδια την φορά διότι έτσι θα χάσεις πολλά. Θα κουράσεις το μυαλό σου και δε θα δώσεις την απαραίτητη προσοχή σε φοβερές ατάκες, σε εκπληκτικές ερμηνείες, σε μαγευτική φωτογραφία, σε σκηνές “κλειδιά” και άλλα πολλά. Ένα καλό κρασί δε θες να το πιεις από το μπουκάλι και “άσπρο πάτο”!

Προτάσεις για binge watching
Προτάσεις για binge watching

Σύμφωνα με νούμερα που δίνει το ίδιο το Netflix, σε ένα χρόνο καταναλώνονται πάνω από 150.000.000 ώρες περιεχομένου την ημέρα… Μόνο στο Netflix!

Πάνω από το 60% των συνδρομητών βλέπουν από 2-6 επεισόδια στην σειρά. 361.000 άνθρωποι είδαν όλα τα επεισόδια του δεύτερου κύκλου της σειράς “Stranger Things” την πρώτη μέρα που βγήκε. Μεταξύ των σημερινών συνδρομητών του Netflix, πάνω από το 90% από αυτούς που χρησιμοποιούν την υπηρεσία τουλάχιστον έναν χρόνο, έχουν κάνει ένα πρώτο binge τους.

Για binge-watching προσφέρονται όλες οι σειρές, αλλά όπως είπαμε και πιο πάνω, κάποιες καλό είναι να τις “παιδεύουμε” λίγο περισσότερο.

Στην Ελλάδα οι δημοφιλέστερες σειρές για binge watching είναι οι παρακάτω:

  • Friends
  • Stranger Things
  • Narcos
  • House Of Cards
  • Breaking Bad
  • Vikings
  • Marvel’s Daredevil
  • Orange Is The New Black
  • Suits
  • Peaky Blinders
  • Dexter
  • The 100

Οι δικές μας προτάσεις για binge watching είναι:

  • La Casa De Papel ή Η Τέλεια Ληστεία
  • Collateral ή 4 Ημέρες
  • Mindhunter
  • River
  • Bodyguard
  • Dark
  • Black Mirror
  • Ozark
  • Fargo
  • The End of the F***ing World
  • The Allienist ή Ο Ψυχίατρος
  • Dogs of Berlin ή Τα Σκυλιά του Βερολίνου

Δεν έχω παρά να ευχηθώ “Καλό μπιντζάρισμα” και προσεκτικά…

Το μεγαλύτερο μου ταλέντο είναι ότι μπορώ να δω 7 χρόνια προσπαθειών και γυρισμάτων μέσα σε μια μέρα