Το κουμπί View Image αφαιρείται από την Google αναζήτηση εικόνων

Αρχική » Σχόλια » Το κουμπί View Image αφαιρείται από την Google αναζήτηση εικόνων

Η Google αφαιρεί το κουμπί View Image από την αναζήτηση εικόνων της στα πλαίσια της συμφωνίας με την Getty Images.

Θα πρέπει να πούμε αντίο στον σύνδεσμο “Προβολή εικόνας” (κουμπί View Image) στο Google Images. Η Google ανήγγειλε κάποιες αλλαγές στην αναζήτηση εικόνων της, μία από τις οποίες είναι η αφαίρεση της δυνατότητάς να ελέγξει κάποιος μια εικόνα χωρίς να επισκεφτεί την ιστοσελίδα που την φιλοξενεί. Μπορεί να είναι ένα “ατυχές γεγονός” για μερικούς, αλλά δεδομένου ότι ήταν μέρος του διακανονισμού της Google με την Getty Images, ήταν μόνο θέμα χρόνου πριν συμβεί. Σε ένα tweet, η Google δήλωσε ότι οι αλλαγές “έχουν σχεδιαστεί για να επιτυγχάνουν ισορροπία μεταξύ των αναγκών των χρηστών και των ανησυχιών των εκδοτών, και τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη που εκτιμούμε”.

Το κουμπί View Image αφαιρείται από την Google αναζήτηση εικόνων
Το κουμπί View Image αφαιρείται από την Google αναζήτηση εικόνων

Ιστορικό καταγγελίας

Το 2016, η Getty Images υπέβαλε καταγγελία κατά της Google στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζοντας ότι η αναζήτηση εικόνων της εταιρείας προωθεί την πειρατεία. Η Getty Images δήλωσε στο Time ότι η εύκολη πρόσβαση σε φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης μέσω του Google Images σημαίνει ότι “υπάρχει μικρή ώθηση για να δείτε την εικόνα στον αρχικό ιστότοπο προέλευσης”. Ο γενικός σύμβουλος της Getty Images, Yoko Miyashita, δήλωνε τότε: «Η συμπεριφορά της Google επηρεάζει δυσμενώς όχι μόνο τους συνεισφέροντες σε εμάς, αλλά και τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης και βιοπορισμού των καλλιτεχνών σε όλο τον κόσμο, στο παρόν και το μέλλον».

Οι δύο ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτό το μήνα ότι είχαν φτάσει σε συμφωνία. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Google θα αποκτήσει άδεια χρήσης πολλών ετών για να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες της Getty στα προϊόντα της, αλλά έπρεπε να συμφωνήσει να αλλάξει ορισμένες πτυχές της αναζήτησης εικόνων της. Μία από τις αλλαγές ήταν η κατάργηση του κουμπιού “Προβολή εικόνας” (κουμπί View Image) και προχωρώντας, θα γίνει πιο αισθητή η καταγραφή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Google ανακοίνωσε, επίσης, ότι έχει αφαιρέσει το κουμπί “Αναζήτηση βάσει εικόνας”. Σημείωσε, όμως, ότι η αντίστροφη αναζήτηση εικόνων μέσω της γραμμής αναζήτησης εικόνων Google θα εξακολουθεί να λειτουργεί.

Τι σημαίνει αυτό για τους χρήστες

Από την άλλη πλευρά, κάνει την αναζήτηση εικόνας λιγότερο χρήσιμη για τους χρήστες. Απαιτώντας πλέον επιπλέον κλικ για να αποκτήσει κάποιος την εικόνα που θέλει. Η τήρηση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων εξακολουθεί να είναι ευθύνη του χρήστη. Πολλές εικόνες στον παγκόσμιο ιστό δεν είναι κλειδωμένες βάσει του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων. Υπάρχουν τόνοι δημόσιων χώρων και δημιουργικών κοινών εικόνων εκεί έξω (όπως όλα στην Wikipedia, για παράδειγμα) και πολλές οργανώσεις είναι ελεύθερες να χρησιμοποιούν πολλές εικόνες με πνευματικά δικαιώματα κάτω από “δίκαιη χρήση”. Υπάρχουν, επίσης, πολλές φορές που το περιεχόμενο σε μια σελίδα θα αλλάξει και το κουμπί “επισκεφθείτε το site” θα μεταβεί σε μια ιστοσελίδα που δεν έχει την εικόνα που υπέδειξε η Google.