Το Survivor και οι Πεταλούδες

Αρχική » Σχόλια » Το Survivor και οι Πεταλούδες

Σήμερα είδα κατά τύχη μερικά πλάνα από το Survivor. Όχι πως δεν έχω δει και πολύ περισσότερο. Δεν είμαι από αυτούς που λένε “Εγώ δε βλέπω Survivor… Δεν προλαβαίνω” ή “Σιγά μη κάτσω να δω τέτοια σαχλαμάρα!” και συνήθως αυτοί είναι που μπαίνουν και στο Twitter να “τουϊτάρουν” για τον Ντάνο. Για να επανέλθω όμως, σήμερα δεν είδα πολύ… είδα λίγο και σε αυτό το λίγο κάπου πήρε το μάτι μου μια πεταλούδα και το μυαλό μου “έπαιξε” περίεργο παιχνίδι…

Μια πεταλούδα στον Άγιο Δομίνικο ή στην Δομινικανή Δημοκρατία, όπως λέγεται μου θύμισε μια ιστορία που αξίζει μνήμης και αναφοράς. Σε αυτό το κομμάτι της Καραϊβικής, με τα λίγο περισσότερα από 10.000.000 κατοίκους και με “γείτονα” την Αϊτή (η Δομινικανή Δημοκρατία κατέχει τα ανατολικά 2/3 του νησιού  Εσπανιόλα, ενώ το δυτικό 1/3 το κατέχει η Αϊτή) υποτίθεται πως υπάρχει δημοκρατικό πολίτευμα. Στην ουσία, όπως και στην Αϊτή, μιλάμε για ένα προτεκτοράτο των Η.Π.Α από το 1916, χρονιά που αυτές κατέλαβαν το νησί για να τακτοποιήσουν τα πολιτικά πράγματα και κυρίως τα οικονομικά του Αγίου Δομίνικου και της Αϊτής.

Αφού συγκρότησαν το στρατό και εκσυγχρόνισαν τις δυνάμεις ασφαλείας των δύο αυτών “ανεξάρτητων” χωρών, τα στρατεύματα των Η.Π.Α επέστρεψαν στη χώρα τους έχοντας εκπληρώσει το δημοκρατικό τους έργο. Πριν φύγουν από τον Άγιο Δομίνικο, περί τα 1924, παρέδωσαν την πολιτική εξουσία στον Rafael Leonidas Trujillo Molina, τον επονομαζόμενο “Jefe” (Αφεντικό). To 1930 o Rafael Trujillo εκλέχτηκε Πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας, κερδίζοντας στις σχετικές εκλογές το 95% των ψήφων μέσω εκτεταμένης νοθείας και κυβέρνησε τη χώρα μέχρι το 1961 που δολοφονήθηκε το πιθανότερο από τη C.I.A. που τον είχε τοποθετήσει και αρχικά.

Survivor και... Las Mariposas
Survivor και… Las Mariposas

Μια που ο τόπος έσφυζε από δημοκρατία και ο λαός ευημερούσε, κάποια στιγμή άρχισε να αναπτύσσεται στον Άγιο Δομίνικο και ο αντικαθεστωτικός αγώνας. Στον αγώνα αυτό συμμετείχαν ενεργά και 3 αδερφές, οι αδερφές Mirabal. Πρόκειται για την Πάτρια (Patria Mercedes Mirabal), την Μινέρβα ( Maria Argentina Minerva Mirabal) και την Μαρία Τερέζα (Antonia María Teresa Mirabal).

Οι τρεις αυτές αδερφές σχημάτισαν το Κίνημα της 14ης Ιουνίου, ένα αντιστασιακό κίνημα που είχε στόχο την ανατροπή του Trujillo και του καθεστώτος του. Οι ίδιες έμειναν γνωστές ως «Οι Πεταλούδες» (Las Mariposas) και να πως συνδέεται και η πεταλούδα του πλάνου στο Survivor του 2017.

Οι σύζυγοί τους φυλακίστηκαν και οι ίδιες σε πολλές περιπτώσεις βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν, αλλά συνέχισαν τον αγώνα τους για την ανατροπή του καθεστώτος του Trujillo χωρίς να αποθαρρύνονται. Κάπου εδώ ο “Jefe” αποφάσισε να τις δολοφονήσει και να ησυχάσει. Στις 25 Νοέμβρη του 1960, καθώς οι τρεις “πεταλούδες” επισκέφτηκαν τους συζύγους τους στις φυλακές που ήταν κλεισμένοι, τις συνέλαβαν και τις οδήγησαν σε ένα χωράφι με ζαχαροκάλαμα. Εκεί, αφού τις βασάνισαν όσο δεν παίρνει, τις στραγγάλισαν.

Το 1999, η 25η Νοέμβρη, ορίστηκε στη μνήμη των τριών αδερφών Mirabal, των “Πεταλούδων”,  ως “Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών” κάτι τόσο βλακώδες, όσο και η ίντριγκα του Survivor και τα προβλήματα των “Διασήμων”. Βλακώδες διότι αυτές οι γυναίκες δεν ήταν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, δεν κακοποιήθηκαν από κάποιον κοινό εγκληματία. Αυτές οι γυναίκες ήταν ηρωίδες σε έναν αντικαθεστωτικό αγώνα. Εναντιώθηκαν σε έναν διορισμένο δικτάτορα, στην ουσία και οι αγώνες και η τελική θυσία τους είχαν άκρως πολιτικό και επαναστατικό χαρακτήρα.

Είναι όμως σύνηθες φαινόμενο των σύγχρονων κοινωνιών μα και της εξουσίας να παραχαράσει και να διαστρεβλώνει την ιστορία και τους αγώνες για να τα χρησιμοποιήσει κατά το συμφέρον της. Για αυτό μη κλαις και μη σε πνίγει το δίκιο Ντάνο! Δεν αδικήθηκες μονάχα εσύ στον τόπο ετούτο (εκείνο… τον Άγιο Δομίνικο)! Υπήρξαν και άλλοι αγωνιστές και άλλοι Μαχητές εκεί, πριν τον Σπαλιάρα και τον Μάριο…