Φρέσκο, Ελληνικό αγελαδινό γάλα!

Αρχική » Σχόλια » Φρέσκο, Ελληνικό αγελαδινό γάλα!
Φρέσκο, Ελληνικό αγελαδινό γάλα
Φρέσκο, Ελληνικό αγελαδινό γάλα

Αν θα σου έλεγαν να πεις τι δεν λείπει από σχεδόν κάθε ελληνικό σπίτι, κάθε ψυγείο, σίγουρα ένα από τα πρώτα που θα έλεγες θα ήταν το φρέσκο, Ελληνικό αγελαδινό γάλα. Γαλατάκι που μεγαλώνει γερά παιδιά και που συνοδεύει το πρωινό μας αλλά και κάθε ώρα της ημέρας, σκέτο σαν ρόφημα ή σαν αναπόσπαστο συστατικό σε χιλιάδες συνταγές.

Επίσης, ο Έλληνας θέλει το γάλα του Ελληνικό όπως και τα περισσότερα πράγματα. Ακόμα και τον ανανά τον θέλει ντόπιο ο Έλληνας γιατί ξέρει ότι τα καλύτερα πράματα τα φτιάχνει η Ελλάδα, που είναι το καλύτερο οικόπεδο στον πλανήτη και έχει δώσει τα φώτα του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο… αλλά ας μείνουμε στο γάλα.

Τελευταία “τάση” στο γάλα είναι οι αυτόματοι πωλητές με φρέσκο, Ελληνικό αγελαδινό γάλα από “μικρούς” συνεταιρισμούς και από “ανεξάρτητους” κτηνοτρόφους. Δε μπορώ να ξέρω κατά πόσο είναι ανεξάρτητοι ως άνθρωποι και επαγγελματίες οι εν λόγω κτηνοτρόφοι, μα πολύ μικροί δεν μπορεί να είναι μια που έχουν γεμίσει τον τόπο αυτόματους πωλητές. Μάλιστα, δεν περιορίζονται μόνο στην Αθήνα ή την Αττική και πρόσφατα ανακάλυψα πως δεν είναι μόνο μία η φίρμα με αυτόματους πωλητές φρέσκου γάλακτος και άλλων προϊόντων γάλακτος.

Ας βάλουμε όμως κάποιες βάσεις στην “κουβέντα”… Η πιο γαλακτοπαραγωγική ράτσα αγελάδας, με διαφορά από την δεύτερη, είναι η Holstein-Friesian ή Χόλσταϊν. Η συγκεκριμένη αγελάδα μπορεί να φτάσει τα 32.000 κιλά γάλα τον χρόνο (το καταγεγραμμένο ρεκόρ). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Φυλής Χόλσταϊν Ελλάδας, οι αγελάδες στη χώρα μας παράγουν κατά μέσον όρο 8.510 κιλά γάλακτος σε 305 ημέρες. Κρατάμε αυτό σαν πληροφορία και συνεχίζουμε… Για ένα κιλό τυρί σκληρό χρειάζονται 12 κιλά γάλα και αν πούμε ότι θέλουμε να φτιάξουμε παρμεζάνα, για ένα “κεφάλι” παρμεζάνας που είναι 25 κιλά χρειαζόμαστε 500 κιλά γάλα!

Για το στραγγιστό γιαούρτι, για κάθε κιλό του θέλουμε περίπου 2 κιλά γάλα.

Στα χιλιάδες super και mini markets ανά την Ελλάδα, αλλά και σε μικρότερα καταστήματα (από ψιλικατζίδικα ως γαλακτοπωλεία) πωλούνται εκατοντάδες μάρκες από φρέσκο, Ελληνικό αγελαδινό γάλα. Κάθε μάρκα, σε κάθε κατάστημα διαθέτει μερικές δεκάδες ως και εκατοντάδες κιλά ή λίτρα γάλα την ημέρα. Αυτά σε τακτά χρονικά διαστήματα ανανεώνεται διότι λήγει…

Πέρα από το φρέσκο, Ελληνικό αγελαδινό γάλα έχουμε το “λιγότερο” φρέσκο, Ελληνικό αγελαδινό γάλα σε μορφές σοκολατούχου ή άλλου ροφήματος με πιο μακρά ημερομηνία λήξης.

Στα ίδια καταστήματα θα βρούμε εκατοντάδες κιλά τυρί με φρέσκο, Ελληνικό αγελαδινό γάλα και ανάλογες ποσότητες γιαουρτιού με φρέσκο, Ελληνικό αγελαδινό γάλα και όλα αυτά σε πολλές φίρμες, κάτω από διάφορες ετικέτες… Μα όλα Ελληνικά!

Αν προσπαθήσει κάποιος να κάνει κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς νομίζω ότι θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως θα έπρεπε να σταματά τα πρωινά η κίνηση στην Αλεξάνδρας για να κατεβαίνουν τα γελάδια στο πεδίο του Άρεως για να βοσκήσουν!

Θα έπρεπε να βλέπουμε αγελάδες και κτηνοτροφικές μονάδες δίπλα στα σπίτια μας, πηγαίνοντας τα παιδιά το πρωί στο σχολείο ή πηγαίνοντας στο φούρνο για ψωμί και… γάλα!

Αν προσθέσουμε σε αυτά και τα ντόπια, Ελληνικά μοσχάρια που έχουν όλα τα κρεοπωλεία… Ρε παιδιά, δε θα έπρεπε να έχουμε πιάτσες με ταξί μα πιάτσες με gauchos να πηγαινοφέρνουν τα κοπάδια.