Αρχική » Σχόλια » Ατομική ευθύνη – Εσύ πόση την έχεις;

Ατομική ευθύνη – Εσύ πόση την έχεις;

Ατομική Ευθύνη και Ατομικισμός
Ατομική Ευθύνη και Ατομικισμός
Τι είναι η ατομική ευθύνη και τι δεν είναι; Πού αρχίζουν και που τελειώνουν οι ατομικές μας ευθύνες; Πόσο ατομική είναι η ατομική μας ευθύνη; Τελικά, ποιος έχει ατομική ευθύνη;
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που θα κάνουμε μια προσπάθεια να “ακουμπήσουμε” παρακάτω…

Τι είναι όμως η ατομική ευθύνη; Με μια πρώτη σκέψη θα έλεγα ότι η ατομική ευθύνη είναι ένα από τα πράγματα τα οποία διαχωρίζουν το άτομο από τον όχλο. Το άτομο από τη μάζα. Την υπεύθυνη ατομική συμπεριφορά από την “ομοιογενή μάζα” και το “αγελαίο ποδοβολητό”. Την ψύχραιμη φωνή του ενός από την αλαλάζουσα συνθηματολογία και την “παπαγαλία” των κλισέ του πλήθους. Αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι ποιοι δείχνουν ατομική ευθύνη σήμερα;

Εκατομμύρια είχαν δει το μήλο να πέφτει, αλλά μόνο ο Νεύτων ρώτησε γιατί.                  Bernard Baruch

Η ατομική ευθύνη είναι σίγουρα και θέμα ηθικής, αλλά και αποτέλεσμα λογικής, κοινής λογικής (που πλέον είναι τόσο σπάνια που θα πρέπει να θεωρηθεί υπερδύναμη) και ικανότητας κρίσης.

Η ατομική ευθύνη επικοινωνεί και συγκοινωνεί με την συλλογική ευθύνη και με την ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τους ανθρώπους που την απαρτίζουν. Η ατομική ευθύνη προϋποθέτει σεβασμό μα και γνώση, χρειάζεται ενσυναίσθηση μα και ορθολογισμό, απαιτεί ρεαλισμό μα σίγουρα και όραμα.

Η Ατομική Ευθύνη
Η Ατομική Ευθύνη
Τι δεν είναι ατομική ευθύνη

Η ατομική ευθύνη ΔΕΝ είναι η ατομικότητα, δεν είναι ο εγωκεντρισμός και η λανθάνουσα υπευθυνότητα που παρουσιάζεται για να “θρέψει” την ανάγκη της αποδοχής από το σύνολο (την μάζα).

Η ατομική ευθύνη δεν είναι έξωθεν επιβαλλόμενη, δεν είναι το αποτέλεσμα marketing, δεν είναι μόδα και δεν είναι πλύση εγκεφάλου. Η ατομική ευθύνη δεν είναι εξαναγκασμός και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και σίγουρα δεν είναι ψυχαναγκασμός με “δόλια” επίκληση στο συναίσθημα. Η ατομική ευθύνη δεν είναι αποτέλεσμα φόβου, τρόμου και εκβιασμού.

Ατομική Ευθύνη
Ατομική Ευθύνη

Δεν είναι ατομική ευθύνη να υπακούς εντολές άκριτα. Δεν είναι ατομική ευθύνη να σκέφτεσαι με τρόπο που υποβαθμίζει την ανθρώπινη φύση και τάση για αμφισβήτηση και γνώση. Αυτό κάνεις όταν αναμασάς και αναπαράγεις φράσεις κλισέ όπως “Αφού το λένε οι ειδικοί” ή “Είσαι γιατρός εσύ;” ή “Ξέρεις εσύ καλύτερα από τους επιστήμονες;”.

Ειδικός είναι κάποιος που διατυπώνει με ευφράδεια την ομοφωνία των ισχυρών.                 Νόαμ Τσόμσκι

Με αυτές τις φράσεις και με αυτόν τον τρόπο σκέψης υποβαθμίζεται η ίδια μας η προσωπικότητα που της επιβάλουμε να ομιλεί μόνο για όσα έχει… πτυχίο και αποδεικτικό γνωστικής επάρκειας. Μα υποβαθμίζει και απαξιώνει και την επιστήμη, τον επιστήμονα και τον ειδικό που τον “τσουβαλιάζει” και τον “ομογενοποιεί” σε μια ομοιόμορφη/άμορφη μάζα. Οι επιστήμονες και οι ειδικοί είναι άνθρωποι με διαφοροποιήσεις και διαφορές, με ποικιλομορφία απόψεων και πρακτικών και με μια άσβεστη όρεξη για έρευνα και αμφισβήτηση.

Η επιστήμη δεν είναι δόγμα και στηρίζετε στην έρευνα, το πείραμα, τα στοιχεία…

Όταν όλα τα παραπάνω μπερδεύονται και συγχέονται με την ατομική ευθύνη δυναμιτίζεται και υπονομεύεται η ασφάλεια της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Καταστρέφεται η κοινωνικότητα και η ίδια η ουσία της κοινωνίας στον πυρήνα της.



Γιατί ατομική ευθύνη;

Έχουμε ευθύνη απέναντι στην κοινωνία… Έχουμε ευθύνη και χρέος προς τις επόμενες και προηγούμενες γενιές.

Οφείλουμε να κληροδοτήσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε αυτή την κοινή λογική και το κριτικό ένστικτο. Οφείλουμε να δώσουμε το παράδειγμα του ανθρώπου που σκέφτεται και κρίνει πριν δράσει. Του ανθρώπου που μπορεί να συναισθάνεται τον διπλανό του μα και να λειτουργεί για το κοινό καλό σε βάθος χρόνου. Δεν πρέπει να γίνουμε παράδειγμα ανθρώπου που απλά υπακούει, πειθαρχεί και συμμορφώνεται άκριτα και αγόγγυστα.

Έχουμε ευθύνη, ατομική ευθύνη, να διδάξουμε τα παιδιά μας ορθολογισμό, λογική, κρίση και αξίες…

Την αξία της επιστήμης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ασφάλειας, της κοινωνικότητας, της αλληλεγγύης… της ζωής. Την αξία της ζωής και όχι του “Πως να αποφύγεις τον θάνατο” ή “Πως δεν θα πεθάνει κανείς από τίποτα”. Πράγματα τα οποία δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να εξηγηθούν λογικά.

Ατομική Ευθύνη ως καταναλωτικό προϊόν
Ατομική Ευθύνη ως καταναλωτικό προϊόν
Ποιος ζητά ατομική ευθύνη και πως

Δεν μπορείς να επικαλείσε την ατομική ευθύνη για να ζητήσεις τυφλή υπακοή και συμμόρφωση.  Είναι σαν να επικαλείσε την συμπόνοια, την κατανόηση, την ανεκτικότητα και την αγάπη για να ξεκινήσεις πόλεμο.

Για να σε καταστήσω υπεύθυνο, να σου δώσω (και να σου αποδώσω) ευθύνες οφείλω προηγουμένως να σε έχω ενημερώσει πλήρως και ορθά. να σου έχω εξηγήσει με στοιχεία, να σε έχω ενημερώσει και να συνεχίζω να σε κρατώ ενήμερο για την ουσία των πραγμάτων. Όλα αυτά με λογική, με συγκριτικά στοιχεία, με όλες τις απόψεις και τις όψεις.

Δεν μπορώ να σου “πετάω στα μούτρα” αριθμούς κρουσμάτων και νεκρών “από ή με κορωνοϊό” χωρίς να σου μιλώ για θνησιμότητα, μεταδοτικότητα, να σου παρουσιάζω τι συνέβαινε τα προηγούμενα έτη και που διαφοροποιείται η σημερινή κατάσταση, κ.α.

Krampus… Ο τιμωρός των άτακτων!

Εκτός και αν ουσιαστικά δεν θέλω να αναπτύξεις αίσθημα ατομικής ευθύνης που προϋποθέτει γνώση, κοινή λογική, κρίση, ηθική, κ.α.

Εκτός κι αν απλά θέλω να σε τρομοκρατήσω για να σε χειραγωγήσω. Αν θέλω να σε φέρω σε μια κατάσταση στην οποία θα υπακούς υπό τον υπέρτατο φόβο του θανάτου, του δικού σου ή των αγαπημένων σου.

Κανένα επιχείρημα δεν είναι ικανό να “σταθεί” για να δικαιολογήσει με λογική ή επιστήμη τα όσα βιώνουμε τελευταία, για τους λόγους που επικαλούνται πως τα βιώνουμε.

Ποιος έχει Ατομική Ευθύνη_
Ποιος έχει Ατομική Ευθύνη_
Ποιος έχει ατομική ευθύνη

Η ατομική ευθύνη δεν είναι μάσκα που την φοράς στο πρόσωπο και τελείωσε. Η ατομική ευθύνη δεν μετριέται με τα tweets και τα facebook status που έκανες για να κράξεις αυτούς που δεν “πήδηξαν” όταν τους πρόσταξαν “Πήδα!”.

Δυστυχώς, η μάζα, το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας θα συμμορφωθεί στον τρόμο και θα υπακούσει άκριτα. Είναι επιστημονικά και ιστορικά αποδεδειγμένο και επιβεβαιωμένο.

Η κοινωνία αυτή, της μάζας, χωρίς ποιοτικές απαιτήσεις, χωρίς ικανότητα και διάθεση κρίσης, δίχως εύλογες ενστάσεις και λογικές διαφοροποιήσεις θα “δουλέψει” με την ισοπεδωτική λογική του “Ακούμε τους ειδικούς”.



Αυτή η κοινωνία θα πορευθεί με την επικαλούμενη ατομική ευθύνη που του έχουν πλασάρει, ως οδοστρωτήρας και δε θα διστάσει να συντρίψει στο διάβα της κάθε άποψη και φωνή που θα θέσει έστω και ερωτήματα.

Η κοινωνία, υπό αυτή την έννοια της ατομικής ευθύνης, θα λειτουργήσει ανεύθυνα και όταν θα φτάσει η ώρα ανάληψης όποιων ευθυνών θα “κρυφτεί” πίσω από την “μάζα” και τους “ειδικούς”.

Η Ατομική Ευθύνη την εποχή του κορωνοϊού
Η Ατομική Ευθύνη την εποχή του κορωνοϊού
Σαν επίλογος…

Είναι πολλοί περισσότεροι οι μολυσματικοί παράγοντες που διασπείρονται μέσα στην κοινωνία μας από ότι ένα ιός της οικογένειας των κορωνοϊών. Πολλοί και εξαιρετικά πιο επικίνδυνοι και είναι θέμα ατομικής ευθύνης να εμποδίσουμε την διασπορά τους, όσο μπορούμε.


Διαβάστε, επίσης, “Κερδίσαμε το φασισμό… και όχι μόνο”


Μικρές και πανέμορφες συλλεκτικές φιγούρες!

Μόνο στο Touvlakia.gr μπορείτε να απολαύσετε μία τεράστια ποικιλία από μικρές φιγούρες!

Παιχνίδι, συλλογή, διακόσμηση, για ό,τι και αν προορίζονται οι φιγούρες αποτελούν μία ξεχωριστή και πρωτότυπη επιλογή. Εμπνευσμένες από ταινίες, κόμικ, σούπερ ήρωες, έρχονται για να συναρπάσουν μικρούς και μεγάλους!

2 σκέψεις για το “Ατομική ευθύνη – Εσύ πόση την έχεις;”

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *