Αρχική » Σχόλια » Η Μήδεια και η παρακμή της δημοσιογραφίας

Η Μήδεια και η παρακμή της δημοσιογραφίας

Δεν έχει πάτο η ξεφτίλα των ΜΜΕ. Δημοσιογράφος του ANT1 περπατάει στα γόνατα, για να δείξει πως έριξε τόσο χιόνι που ούτε η Νορβηγία έχει δει ποτέ της.”

Η Μήδεια και η παρακμή της δημοσιογραφίας όπως αποτυπώνεται σε ένα βίντεο ρεπορτάζ, σε μια ”ζωντανή” σύνδεση με δημοσιογράφο.

Τα παραπάνω λόγια είναι η περιγραφή ενός βίντεο που δείχνει δημοσιογράφο του εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 να κάνει ρεπορτάζ για την κακοκαιρία και το χιόνι που έπεσε σε όλη την χώρα στις 16/2/2021. Να θυμηθούμε εδώ ότι το συγκεκριμένο κανάλι έχει και σχολή δημοσιογραφίας η οποία διαφημίζεται κατά καιρούς.

Περιστατικά σαν αυτό είναι δυστυχώς αμέτρητα στα ΜΜΕ και δείχνουν μια βαθύτερη υποβάθμιση/σήψη. Η ”ανάγκη” για περιεχόμενο που όμως να είναι δραματοποιημένο ή αλλοιωμένο έχει γίνει ο μπούσουλας όλων στο κυνήγι της τηλεθέασης του κλικ του like και της κοινοποίησης.

Παλιότερα είχαμε γράψει εδώ για τα καιρικά φαινόμενα και τις ονομασίες που αποφασίστηκε να έχουν από το 2017 και μετά:

Ονόματα καιρικών φαινομένων και άλλες τέτοιες Αηδίες

”Τα εγχώρια ΜΜΕ πιστά στην αισθητική τους άρπαξαν την ευκαιρία όπως συνηθίζουν να μεγαλοποιήσουν/δραματοποιήσουν το οτιδήποτε, ακόμα και να το βαφτίσουν ως κάτι που δεν είναι”.

Και όσον αφορά τα δελτία ειδήσεων και τα αντίστοιχα ρεπορτάζ των καιρικών φαινομένων σήμερα έχουν όνομα και μας “επιτίθενται”. Μας απειλούν ως πολίτες και ως χώρα, μας τρομοκρατούν! Αυτά τα απειλητικά φαινόμενα/εχθροί έχουν πλέον όνομα και προκαλούν δέος και ατέλειωτες συζητήσεις πολύ μακριά από την πραγματική τους διάσταση”.

Δεν ξέρουμε αν ήξερε ότι υπήρχε κάμερα που κατέγραφε ή αν υποτιμά τόσο τους τηλεθεατές του, αλλά το βίντεο στην εκπομπή “ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ” του ΣΚΑΙ, δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Μέχρι και οι παρουσιαστές της εκπομπής απόρησαν με την περιγραφή του Νίκου Υποφάντη για την Αθηνών-Λαμίας.
Η παρακμή της δημοσιογραφίας

Το παραπάνω βίντεο λοιπόν πιστοποιεί ακριβώς αυτή την παρακμή και αυτή την αλλοίωση. Που έχουν υποστεί το μιντιακό σύστημα η ειδησεογραφία και το σύνολο των μέσων μαζικής επικοινωνίας. Η μάστιγα των ψεύτικων ειδήσεων (fake news) είναι εδώ και έχει πολλές μορφές.

Τα μεγάλα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ) αποδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία αυτή την παρακμή. Καθώς επιλέγουν τέτοιου τύπου υπαλλήλους δημοσιογράφους στους οποίους παρέχουν εκπομπές και κεντρικά ρεπορτάζ της επικαιρότητας

Το ίδιο δυστυχώς συμβαίνει κατά κόρον και στα Social Media με λίγο διαφορετικό ίσως τρόπο αλλά εξίσου τραγικό ως προς την ουσία και το αποτέλεσμα. Η συμβουλή όπως και τότε έτσι και τώρα είναι επίκαιρη: Ας μην αναπαράγουμε και ας μην αποδεχόμαστε άκριτα ότι μας σερβίρουν. Όπως μας το σερβίρουν…

Η κοινωνία και ο κόσμος γενικότερα για να πάει μπροστά χρειάζεται αξιόπιστη πληροφορία και λογική. Και ο συνδυασμός αυτών των 2 να έχει ως αποτέλεσμα την ορθή κρίση. Και φαίνεται ότι και τα 3 αυτά υπονομεύονται συστηματικά…

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *