Αρχική » Σκυλιά & Ζώα » Δείτε τα καλύτερα σκυλιά για οικογένεια!

Δείτε τα καλύτερα σκυλιά για οικογένεια!

Τα καλύτερα σκυλιά για παιδιά και οικογένεια. Σκυλιά για διαμέρισμα
Τα καλύτερα σκυλιά για σπίτι παιδιά και οικογένεια

Η ώρα της υιοθέτησης ενός σκύλου είναι η ώρα που αποφασίζεις να βάλεις ένα νέο μέλος στην οικογένεια σου. Με τίποτε δεν είναι μια απόφαση που πρέπει να παρθεί παρορμητικά και από ενθουσιασμό της στιγμής. Όλα αυτά γίνονται ακόμα πιο δύσκολα όταν η οικογένεια έχει ήδη αρκετά μέλη… Όταν υπάρχουν και παιδιά στο σπίτι.

Παρακάτω θα δούμε τα καλύτερα σκυλιά για οικογένεια και μάλιστα για οικογένεια με παιδιά. Η αλήθεια είναι ότι ορισμένες φυλές δεν είναι κατάλληλες για οικογένειες με παιδιά. Ακόμα καλύτερα, κάποιες ράτσες σκύλων θέλουν πολύ ιδιαίτερη μεταχείριση για να ενταχθούν σε μια οικογένεια, με παιδιά και στο σπίτι.

Ποιο είναι το καλύτερο σκυλί για οικογένεια; σκυλιά για σπίτι
Ποιο είναι το καλύτερο σκυλί για οικογένεια;

Στα καλύτερα σκυλιά για οικογένεια ψάχνετε κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ψάχνετε σκύλους που πρέπει να έχουν ένα “πακέτο” χαρακτηριστικών.  Να είναι, σκυλιά για σπίτι… Τόσο εξωτερικών, όσο και ιδιοσυγκρασίας και χαρακτήρα. Κάποια από αυτά είναι:

Ανθεκτικό: Τα παιδιά δεν είναι πάντα τόσο ευγενή και προσεκτικά, για αυτό χρειάζεστε ένα σκυλί που θα είναι υπομονετικό και ανθεκτικό. Αυτό ισχύει τόσο για την ασφάλεια του παιδιού σας όσο και για την ευτυχία του σκύλου σας.

Ενεργητικό: Οι τέλειες φυλές σκυλιών για παιδιά είναι αυτές που έχουν άφθονη ενέργεια. Πρέπει να είναι σε θέση να συμβαδίσει με τα παιδιά χωρίς να εξαντληθεί ή να ενοχληθεί. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει μια φυλή των οποίων οι ανάγκες ταιριάζουν με το επίπεδο δραστηριότητας της οικογένειάς σας.

τα καλύτερα σκυλιά για οικογένεια με μικρά παιδιά
Δείτε τα καλύτερα σκυλιά για οικογένεια

Εκπαιδεύσιμο: Όλες οι φυλές θα πρέπει να εκπαιδεύονται όταν απευθύνονται σε οικογένειες με παιδιά. Υπάρχουν όμως φυλές οι οποίες είναι αρκετά δεκτικές στην εκπαίδευση και αυτή γίνεται πιο εύκολη.

Φιλικό: Το χαρακτηριστικό αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προσδιοριστεί ποσοτικά. Ωστόσο, όταν ψάχνετε ένα νέο σκυλί για να προσθέσετε στην οικογένειά σας, είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα με μια ζεστή και ανοιχτή συμπεριφορά. Αποφύγετε φυλές που είναι γνωστές για ανυπομονησία, την επιφυλακτικότητα και τη νευρικότητά τους.

Υπομονετικό: Η υπομονή πρέπει να είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά όταν έχουμε να κάνουμε με παιδιά στο σπίτι. Τα καλύτερα σκυλιά για οικογένεια, λοιπόν, πρέπει να διαθέτουν και υπομονή.

Ακόμα και τα καλύτερα σκυλιά για οικογένεια όμως…

Στο τέλος της ημέρας, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι το σκυλί σου είναι ακριβώς αυτό: ένα σκυλί. Ο σκύλος, ακόμα και ο πιο ευγενής, εξακολουθεί να είναι ένα ζώο με το δικό του σύνολο ενστίκτων και τρόπων να εκφράσει τον εαυτό του. Πρέπει, λοιπόν, εσείς και το παιδί να τηρείτε κάποιους κανόνες απέναντι στο σκύλο σας και τα σκυλιά γενικότερα.



  • Μην αφήνετε σκύλο και παιδί μόνα στο σπίτι, χωρίς επίβλεψη, στο ίδιο δωμάτιο.
  • Μάθετε στο παιδί σας να μην πλησιάζει σκύλο όταν αυτός τρώει, όταν κοιμάται, όταν είναι άρρωστος, όταν είναι κωφός, όταν είναι τυφλός ή όταν έχει το αγαπημένο του παιχνίδι.
  • Μάθετε στο παιδί σας να είναι ευγενικό με τα σκυλιά. Να μην τα καβαλά ή να τους τραβάει τα αυτιά. Να μη τα χτυπά ή να τους φωνάζει. Ότι δε θα θέλατε να κάνει σε ένα άλλο παιδάκι.
  • Μάθετε στο παιδί σας να παίζει όμορφα με το σκύλο και όχι βίαια.
  • Να επιβλέπετε όταν το παιδί σας παίζει με το σκύλο. Όταν δείτε πως ο σκύλος αρχίζει να κουράζετε και να δυσανασχετεί, να του δίνετε την ευκαιρία να ησυχάζει.
  • Ποτέ το παιδί να μην πλησιάζει άγνωστο σκύλο, δεμένο ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση, αν ψάχνεις τα πιο φιλικά και κατάλληλα για παιδιά και οικογένειες σκυλάκια, τότε παρακάτω μπορείς να δεις μερικά από τα καλύτερα σκυλιά για οικογένεια. Η σειρά κατάταξης είναι τυχαία και σίγουρα υπάρχουν και άλλα υπέροχα τετράποδα καλά για οικογένεια, παιδιά και σπίτι.

Τα καλύτερα σκυλιά για οικογένεια - Γουέστι
Τα καλύτερα σκυλιά για οικογένεια – Γουέστι

Σκυλιά για σπίτι – West Highland White Terrier (Γουέστι)

Μια γνωστή φυλή για τη στοργικότητα, τη φιλικότητα αλλά και την εξυπνάδα της. Η ράτσα αυτή εκπαιδεύεται εύκολα και η γεμάτη αυτοπεποίθηση προσωπικότητα των σκύλων της, τους κάνει την πιο διασκεδαστική προσθήκη στην οικογένεια. Τα Γουέστ Χάιλαντ Τερριέ λατρεύουν τη συντροφιά και παρά το ανάστημα τους, είναι συμπαγείς και ανθεκτικά σκυλιά. Οι μικρόσωμοι αυτοί γίγαντες είναι και καλοί φύλακες. Αγαπούν το παιχνίδι και τις συχνές, καθημερινές βόλτες. Όλα τα παραπάνω τον κάνουν ένα από τα καλύτερα σκυλιά για οικογένεια (δείτε τα “Πιο επιθετικά Σκυλιά”).

Λαμπραντόρ για οικογένεια με παιδιά
Λαμπραντόρ για οικογένεια με παιδιά

Σκυλιά για σπίτι – Λαμπραντόρ Ρητρίβερ (Labrador Retriever)

Μία από τις πιο γνωστές ράτσες μεσαίου (προς μεγάλου) μεγέθους σκύλων. Εκπαιδεύονται ως σκύλοι εργασίας για σχεδόν κάθε υπηρεσία. Από τις πιο ευγενικές και έξυπνες προσωπικότητες, τα Λαμπραντόρ, που μπορούν να ταιριάξουν σε οποιαδήποτε οικογένεια. Είναι στοργικοί σκύλοι, που αγαπούν το παιχνίδι (ειδικά στο νερό) και είναι αξιόπιστοι και υπομονετικοί, Χαρακτηριστικά που τους κάνουν ιδανικούς για οικογένεια, ακόμα και για τα παιδιά. Δε θα μπορούσαν να λείπουν από τη λίστα “Τα καλύτερα σκυλιά για οικογένεια”.

Μπούλ Τερριέ (Bull Terrier)

Είναι τα Bull Terrier κατάλληλα σκυλιά για σπίτι; Ναι! Μια δυναμική ράτσα, μικρή, πιστή, υπάκουη που αναζητά τη συντροφιά. Εξαιτίας της ανήσυχης φύσης του και της αγάπης του για παιχνίδι, ο σκύλος αυτός τα πάει πολύ καλά με τα μεγαλύτερα παιδιά. Με τα μικρότερα, τόσο παιδιά όσο και κατοικίδια, ως Τερριέ, χρειάζεται επίβλεψη και προσοχή (κάτι που δεν πρέπει να λείπει με κανένα σκύλο). Τα επίπεδα ενέργειας του είναι υψηλά, πράγμα που συνιστά τις καθημερινές βόλτες απαραίτητες για να μένει χαρούμενος και ξέγνοιαστος. Τα Μπούλ Τερριέ είναι σούπερ ανθεκτικά σκυλιά και φιλικά με τους ανθρώπους. Χαρακτηριστικά που το εντάσσουν στα καλύτερα σκυλιά για οικογένεια.

Μπηγκλ - Ιδανικό για παιδιά
Μπηγκλ – Ιδανικό για παιδιά

Σκυλιά για σπίτι – Μπηγκλ (Beagle)

Το Μπηγκλ είναι ένα δραστήριο, κεφάτο σκυλί, με έντονη περιέργεια και με τα πιο γλυκά που υπάρχουν. Μπορεί να γίνει θαυμάσιος σύντροφος και από κάποιους θεωρείται ο καλύτερος σκύλος για οικογένεια. Οι σχέσεις του με τα παιδιά είναι εξαιρετικές, όμως τα πάει πολύ καλά και με άλλα σκυλιά. Λόγω της κυνηγετικής του φύσης ίσως να μη τα πηγαίνει τόσο καλά με κατοικίδια άλλου είδους. Είναι ιδιαίτερα κοινωνικός και αν και κάπως επιφυλακτικός με τους ξένους στην αρχή, αλλά φιλικός εν τέλει. Το γάβγισμα ίσως είναι ένα από τα μειονεκτήματα του, αν ζείτε σε διαμέρισμα, στην πόλη.

Τα Παγκ είναι πολύ καλά σκυλιά για σπίτι -skylia gia paidia
Τα Παγκ είναι πολύ καλά σκυλιά για σπίτι

Παγκ (Pug)

Τα Παγκ έχουν έντονη προσωπικότητα και μπορεί να γίνουν καταπληκτικοί σύντροφοι στο παιδικό παιχνίδι. Δεν δείχνουν σημάδια επιθετικότητας σχεδόν ποτέ. Έχουν πολύ καλή σχέση με τα παιδιά, ανεκτικότητα και ανθεκτικότητα και είναι από τα πλέον κατάλληλα σκυλιά για σπίτι! Επίσης, μπορούν να συμβιώσουν άνετα με άλλα κατοικίδια στο σπίτι. Δεν είναι εχθρικά και επιφυλακτικά με τους ξένους και αυτό δεν τα κάνει τους καλύτερους φύλακες. Πολλά από τα προβλήματα υγείας που ταλαιπωρούν το σκύλο Παγκ μπορούν να αποφευχθούν αν κάνουμε προσεκτική επιλογή κατά την υιοθεσία. Υπάρχουν σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζει ο υποψήφιος ιδιοκτήτης όσον αφορά αυτά τα σκυλιά.

Σκυλιά για σπίτι

Ο τρόπος που θα επιλέξετε έναν σκύλο για σπίτι μπορεί να εξαρτάται από πολλά πράγματα. Το χρόνο σας, τα επίπεδα δραστηριότητας και τον προϋπολογισμό σας, το χώρο στο σπίτι σας, το περιβάλλον σας. Το μέσο κόστος ζωής ενός σκύλου κατά τη διάρκεια της ζωής του είναι πάνω από 8.000€ για περίπου 10-15 χρόνια. Όλα αυτά θα πρέπει να τα λάβετε υπόψη σας.

Το παιδί σας θα επωφεληθεί από την εκμάθηση του τρόπου αλληλεπίδρασης με τα ζώα με ασφάλεια και σεβασμό, με την δική σας καθοδήγηση. Μην ξεχάσετε να δημιουργήσετε ένα οικογενειακό πρόγραμμα για την βόλτα, το παιχνίδι, τη σίτιση και τη φροντίδα του σκύλου!

Δείτε και τις πιο μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων ΕΔΩ!

Διαβάστε επίσης: