Αρχική » Σώμα & Πνεύμα » Καφές και ενέργεια

Καφές και ενέργεια

καφές και ενέργεια
Καφές και ενέργεια

Καφές και ενέργεια είναι ένα αναπόσπαστο δίπτυχο και ένας συνδυασμός που όλοι έχουμε στο μυαλό μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν καφέ, όχι μόνο σαν ένα απολαυστικό αφέψημα αλλά και σαν ένα ποτό που θα τους δώσει ενέργεια για το επόμενο της ημέρας.

Πρόσφατες στατιστικές έδειξαν πως τουλάχιστον το 62% του παγκόσμιου πληθυσμού θα πιει έστω ένα καφέ σε διάστημα 2-3 ημερών και πολλοί από αυτούς θα επιλέξουν να πιουν το ζεστό ή κρύο αυτό ρόφημα πριν μια δραστηριότητα που απαιτεί ενέργεια. Καφές και ενέργεια είναι άμεσα συνδεδεμένα και είτε αφορά άσκηση είτε δουλειά, πνευματική ή σωματική εργασία είναι το ποτό επιλογής.

Πόσο αληθινό όμως είναι αυτό το δίπτυχο “καφές και ενέργεια”; Πόσο κοντά στην αλήθεια βρίσκεται;

Καφές και καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι αυτή που δίνει στον καφέ το προσόν της ενέργειας. Η ουσία που έχει την ικανότητα να διεγείρει το νευρικό σύστημα και να αυξάνει την παραγωγή της νοραδρεναλίνης στον εγκέφαλο. Έτσι δημιουργείται ένα ερεθιστικό αποτέλεσμα που ενισχύει την απόδοση. Αυτό είναι συχνά αυτό που χρειάζεται κάποιος μετά από έναν σύντομο ύπνο ή για να “νικήσει” την απογευματινή πτώση. Ο καφές φτάνει στο μέγιστο αποτέλεσμα απόδοσης ενέργειας περίπου στα 30 λεπτά μετά την κατανάλωση.

Αυτό που πολλοί συγχέουν και ανάμεσα τους κι εγώ, μέχρι πρότινος, είναι την ένταση του καφέ με την περιεκτικότητα του σε καφεΐνη και κατ’ επέκταση ενέργεια.

Καφές και ένταση

Η ένταση του καφέ προκύπτει από το συνδυασμό των παρακάτω 3 παραγόντων σύμφωνα με τους παραγωγούς καφέ:

Το σώμα, που αναφέρεται στην πληρότητα, την αίσθηση παχύρρευστου και την πυκνότητα ενός καφέ, δηλαδή την “αφή” του. Ένας καφές με μεστό σώμα δίνει μία αίσθηση πυκνότητας και έντονης παρουσίας στο στόμα. Αντίθετα, ένας καφές που δεν έχει αρκετό σώμα είναι αραιός και ρευστός.

Την “πικράδα” που συνήθως γίνεται αισθητή στο πίσω μέρος της γλώσσας, δηλαδή την γεύση. Οι πικρές γεύσεις έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και έτσι η πικράδα του καφέ είναι ζωτικής σημασίας, διότι επιτρέπει στη γεύση του καφέ να διαρκεί στο στόμα.

Τέλος, η νότα καβουρδίσματος που αναπτύσσεται φυσικά κατά το καβούρδισμα και έχει να κάνει με τον χρόνο και την ένταση του καβουρδίσματος. Αυτή η ευωδιά του καβουρδισμένου κόκκου, που απελευθερώνεται όταν ετοιμάζουμε έναν καφέ, δηλαδή η οσμή.

Τα παραπάνω δεν έχουν να κάνουν με την περιεκτικότητα του ροφήματος σε καφεΐνη και στο πόση καφεΐνη θα προσλάβουμε. Η ποσότητα της καφεΐνης έχει να κάνει περισσότερο με τον σπόρο του καφέ και με την ποσότητα του καφέ που καταναλώνουμε, όχι τόσο με το είδος. Για παράδειγμα, μια μεγάλη κούπα καφέ φίλτρου περιέχει περισσότερη καφεΐνη από ένα “δυνατό” διπλό εσπρέσο μια που η ποσότητα ροφήματος και τελικά καφέ είναι 4 και 5 φορές μεγαλύτερη. Βέβαια, η τελική ποσότητα καφεΐνης σε ένα ρόφημα είναι τόσο μικρή που δύσκολα θα καταλάβουμε την όποια διαφορά.

Πως επιδρά στο σώμα ο καφές;

Ο καφές αυξάνει την θερμοκρασία του σώματός για μικρό χρονικό διάστημα μετά την κατανάλωση του επειδή η καφεΐνη προάγει τη θερμογένεση. Αυτό, με τη σειρά του, αυξάνει την καύση των θερμίδων.

Ο καφές αυξάνει προσωρινά την αρτηριακή πίεση. Αυτό είναι κακό για τους ανθρώπους που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση επειδή η καφεΐνη αναγκάζει την καρδιά να χτυπά ταχύτερα και να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Μερικές φορές, οι άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν καρδιακούς παλμούς αυξημένους αν ο καφές που έχουν καταναλώσει είναι σε μεγάλη ποσότητα. Αλλά εάν έχουμε αρτηριακή πίεση φυσιολογική, το ποτό μπορεί να έχει θετική επίδραση στην καρδιά.

Η καφεΐνη διαστέλλει τα βρογχιόλια των πνευμόνων. Αυτό σημαίνει ότι χαλαρώνει τους μυς των βρογχικών σωλήνων και έτσι διευκολύνει την αναπνοή. Επίσης, η καφεΐνη διεγείρει προσωρινά τη λειτουργία των νεφρών. Αυξημένο φιλτράρισμα σημαίνει ότι τα νεφρά παράγουν περισσότερα ούρα.

Η καφεΐνη, τα οξέα, οι τανίνες και οι πικρές ουσίες στον καφέ διεγείρουν τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου (κυματοειδείς μυϊκές συσπάσεις των εντερικών μυών).

Η καφεΐνη λέγεται, επίσης, ότι έχει επίδραση αναλγητική. Χρησιμοποιείται σε ορισμένα φάρμακα ως βοηθητικό αναλγητικό (για παράδειγμα, κατά των πονοκεφάλων).

Για να γυρίσουμε στο θέμα “καφές και ενέργεια” όμως…

Αυξάνει ο καφές την ενέργεια;

Σε 5 από 9 έρευνες που διεξήχθησαν και δημοσιεύθηκαν από το International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism βρέθηκε να υπάρχει αξιοσημείωτη βελτίωση στην απόδοση και την αντοχή. Ωστόσο, δεν υπάρχει σαφής ένδειξη ότι η καφεΐνη έχει θετική επίδραση στη μυϊκή δύναμη από καμία έρευνα. Δε θα μπορούσαμε, λοιπόν, να υποστηρίξουμε πως ο καφές σου δίνει ενέργεια. Πιο αληθινή θα ήταν η δήλωση πως οι διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης στον εγκέφαλό δίνουν την αντίληψη, την εντύπωση αυξημένης «ενέργειας» επειδή αισθανόμαστε περισσότερο σε επαγρύπνηση… και αυτό σε όσους έχει τέτοια επίδραση η καφεΐνη. Διότι σε ανθρώπους σαν κι εμένα, που μπορούν να αποκοιμηθούν μετά από 4 καφέδες και με ένα Red Bull στο χέρι, δεν μένει ούτε η εντύπωση.

Διαβάστε επίσης: Ο καφές μπορεί να μας γλυτώσει από πρόωρο θάνατο!

Τα πάντα για τον espresso: Τα πιο δημοφιλή είδη καφέ εσπρέσο (espresso coffee)