Αρχική » Σχόλια » Ο πιο όμορφος τρόπος να πείτε στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη

Ο πιο όμορφος τρόπος να πείτε στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη

Γιατί να πείτε στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη
Γιατί να πείτε στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη

Πως να πείτε στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη

Η αλήθεια είναι πως νιώθω λίγο άβολα όταν μιλάω ή γράφω για το θέμα του Αγίου Βασίλη και των Χριστουγέννων. Να ξεκαθαρίσω από την αρχή πως δεν έχω στόχο να κατηγορήσω ή να προσβάλω κανέναν για τον τρόπο που γιορτάζει τα Χριστούγεννα, αν τα γιορτάζει και τι λέει στα παιδιά του. Πολλοί, πιθανόν, θα διαφωνήσετε μαζί μου μα νομίζω πως μπορούμε να διαφωνούμε με σεβασμό. Έτσι, θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ των προτέρων που διαβάσατε το κείμενο.

Τι να πείτε στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη
Τι να πείτε στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη

Παιδιά και Άγιος Βασίλης

Τι να πείτε στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη; Εγώ, να σας πω την αλήθεια, μεγάλωσα χωρίς Άγιο Βασίλη. Δηλαδή, οι γονείς μου ποτέ δεν μου είπαν πως ο Άγιος Βασίλης μου φέρνει τα δώρα ή ότι είναι αληθινός. Ακόμα πιο σημαντικό, ποτέ δεν μου είπαν “να είμαι καλό παιδί για να πάρω δώρο από τον Άγιο Βασίλη”.

Στους περισσότερους που το λέω αυτό με κοιτούν σαν να τους είπα ότι οι γονείς μου με κακοποιούσαν σεξουαλικά ή ότι μου σκότωσαν το σκύλο… Για κάποιο, αδιανόητο για εμένα λόγο, το θεωρούν πολύ άσχημο. Θα σας πω, όμως, τι θεωρώ άσχημο.

Μια σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης είναι πολύ πιο χρήσιμη και πολύτιμη από κάθε ενθουσιασμό και πρόσκαιρη χαρά

Τα παιδιά, εκ φύσεως, είναι εξερευνητές και με έμφυτη περιέργεια να μάθουν τι πραγματικά συμβαίνει. Δεν είναι πλάσματα φαντασιόπληκτα και δεν λαμβάνουν τα πάντα άκριτα. Θέλουν να μαθαίνουν και να “βάζουν το δάχτυλο” για να ανακαλύψουν.

Εμείς, οι γονείς, εκμεταλλευόμαστε την εμπιστοσύνη τους και τον θαυμασμό τους προς εμάς για να τους πείσουμε για ένα μύθο, ένα ψέμα.



Είναι κακό να πιστεύουν τα παιδιά στον Άγιο Βασίλη;

Γιατί να πείτε στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη την αλήθεια; Υπάρχει κάποιο όφελος ή είναι καλύτερα να συντηρούμε το ψέμα;

Από τη μία καταναλώνουμε χρόνο και προσπάθεια για να πείσουμε τα παιδιά μας ότι υπάρχει Άγιος Βασίλης, νεράιδες που αγοράζουν δόντια και άλλα φανταστικά πλάσματα. Από την άλλη, παλεύουμε να τους δώσουμε να καταλάβουν πως δεν υπάρχουν τέρατα κάτω από το κρεβάτι τους και δεν κρύβονται κακά πλάσματα στο σκοτάδι. Δεν το βρίσκετε λίγο αντιφατικό;



Η αλήθεια είναι σίγουρα υγιέστερη και ωφελιμότερη μακροπρόθεσμα. Οι άνθρωποι, όμως, σπάνια κάνουν πράγματα που θα είναι καλά για αυτούς ή άλλους μακροπρόθεσμα. Σαν άνθρωποι, προτιμούμε και αναζητούμε την γρήγορη ικανοποίηση και την εφήμερη ευφορία. Θέλουμε να δούμε τον ενθουσιασμό στα μάτια των παιδιών μας για τον ερχομό του Αγίου Βασίλη, χωρίς παραπάνω σκέψη.

Την ίδια στιγμή χάνεται ή δεν χτίζεται μια σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης, πολύ πιο χρήσιμη και πολύτιμη από κάθε ενθουσιασμό και πρόσκαιρη χαρά.

Άγιος Βασίλης και παιδιά
Άγιος Βασίλης και παιδιά

Ποιο είναι το πνεύμα των Χριστουγέννων

Το “πνεύμα των Χριστουγέννων” δεν είναι το “Αν δεν είσαι καλό παιδί ο Άγιος Βασίλης δεν θα σου φέρει δώρο”. Το πνεύμα των Χριστουγέννων ή καλύτερα η σωστή νοοτροπία και για τις 365 μέρες του χρόνου είναι άλλο. Είναι η αξία της προσφοράς και της καλοσύνης, η χαρά του να βοηθάς, να δίνεις, να είσαι αλληλέγγυος και κοντά σε όσους έχουν ανάγκη. Αυτά είτε είσαι Χριστιανός, είτε είσαι Μουσουλμάνος, είτε είσαι παγανιστής ή εξωγήινος.

Με τον μύθο του Αγίου Βασίλη το παιδί αποπροσανατολίζεται από όλα αυτά. Δεν τα μαθαίνει καν. Προσπαθεί να συμμορφωθεί και να πληρεί τα κριτήρια για να πάρει ένα δώρο. Το ελεύθερο και αξιοθαύμαστο πνεύμα του παιδιού μετατρέπεται σε σκυλί του Παβλόφ…

Μια παλιακή μέθοδος νουθεσίας, συνετισμού και συμμόρφωσης γίνεται συνώνυμο της παιδικότητας και της φαντασίας… Πόσο λάθος!



Αν πείτε στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη την αλήθεια η μαγεία χάνεται

Η αλήθεια δεν στερεί την μαγεία. Μπορείς να παίξεις “το παιχνίδι του Αγίου Βασίλη” με τα παιδιά σου χωρίς να τους πεις ψέμματα. Δεν χρειάζεται να πείσεις για ένα ψέμα, ενώ μπορείς κάλλιστα να εξηγήσεις τις παραδόσεις και τους μύθους και να το δεις όλο σαν παιχνίδι. Τα παιδιά είναι ικανά να καταλάβουν τις διαφορές, όπως το κάνουν με πολλά πράγματα. Τα παραμύθια που τους διαβάζουμε, το θέατρο που βλέπουν, τα κινούμενα σχέδια, τις φάρσες, τα ανέκδοτα, τα παιχνίδια ρόλων και πολλά άλλα.

Μπορείς να στολίζεις δέντρο, να βάζεις δώρα από κάτω, να λες κάλαντα… Ακόμα και να αφήνεις μπισκότα και γάλα για τον Άγιο Βασίλη. Όχι όμως διότι αληθινά θα έρθει, μα γιατί είναι μια παράδοση, ένα παιχνίδι. Θα ανοίξεις τα δώρα και θα χαρείς το ίδιο γνωρίζοντας πως τα πήρε η μαμά και ο μπαμπάς.

Ωραίες και παραδοσιακές, μαγικές οικογενειακές στιγμές βασισμένες στην ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη!

Πείτε στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη την αλήθεια
Πείτε στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη την αλήθεια

Βοηθά την φαντασία των παιδιών το να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη;

Είναι σαφές ότι τα παιδιά έχουν μια θαυμάσια ικανότητα να φαντάζονται και να δημιουργούν. Είναι κρίμα που τόσο συχνά χάνεται στον δρόμο προς την ενηλικίωση. Ίσως θα είχαμε περισσότερες πιθανότητες να τα διατηρήσουμε όλα αυτά να τα βασίζαμε στην πραγματικότητα αντί σε ψέμματα. 

Το νερό που φωσφορίζει σε διάφορες παραλίες του κόσμου (Πουέρτο Ρίκο, Μαλδίβες, Καλιφόρνια, Φλόριντα και αλλού). Τα νερά λαμπυρίζουν το βράδυ, φαινόμενο που οφείλεται σε αμέτρητους οργανισμούς φυτοπλαγκτόν που παρουσιάζουν βιοφωταύγεια (ή βιοφωτισμό).

Πως να πείτε στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη
Πως να πείτε στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη

Το εκπληκτικό Βόρειο Σέλας όπου πολύχρωμες «ηλεκτρικές καταιγίδες» από ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια που προέρχονται από τον ήλιο, προσφέρουν ένα ουράνιο υπερθέαμα. Από τον Σεπτέμβριο ως τις αρχές Απριλίου σε Καναδά, Αλάσκα, Ισλανδία και στα βορινά της Σκανδιναβίας.

Οι πέτρες που περπατάνε στην Καλιφόρνια. Στο Εθνικό Πάρκο της Κοιλάδας του Θανάτου οι πέτρες μετακινούνται. Η επιστημονική εξήγηση μιλάει για ένα λεπτό στρώμα πάγου παγιδευμένο κάτω από το έδαφος, το οποίο καθώς λιώνει προκαλεί αργά αλλά σταθερά τη μετακίνησή τους.



Ακόμα και η ίδια η γέννηση… Όλη η ζωή είναι μαγική και ικανή να διατηρήσει την φαντασία και τον ενθουσιασμό μας. Το ψέμα μόνο απογοήτευση θα φέρει, αργά ή γρήγορα.

Πείτε στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη την αλήθεια…

Διαβάστε, επίσης, “Άγιος Βασίλης, ο άνθρωπος με τα 1000 πρόσωπα”.