Αρχική » Σχόλια » Πέθανε ο Φιντέλ Κάστρο

Πέθανε ο Φιντέλ Κάστρο

Fidel Castro 1974
Fidel Castro 1974

Ο επαναστάτης ηγέτης της Κούβας έφυγε από την ζωή

Δεν ξέρω αν κάποιος διάλεξε την Μαύρη Παρασκευή (Black Friday), μια γιορτή του καπιταλισμού και της κατανάλωσης, ως την ημέρα που πέθανε ο Φιντέλ Κάστρο… μα έτσι έγινε.

«Ο κομαντάντε της κουβανικής επανάστασης απεβίωσε στις 22:29 το βράδυ», (05:29 σήμερα Σάββατο ώρα Ελλάδας) είπε ο Ραούλ Κάστρο σε διάγγελμά του το οποίο μετέδωσε απευθείας η δημόσια τηλεόραση της Κούβας.

Ο «Λίδερ Μάξιμο», που κυβέρνησε τη χώρα του με σιδηρά πυγμή από την επανάσταση του 1959 και είχε αψηφήσει την αμερικανική υπερδύναμη για περισσότερο από μισό αιώνα το 2011 εγκατάλειψε και τις τελευταίες επίσημες αρμοδιότητές του, παραχωρώντας το αξίωμα του πρώτου γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας (PCC) στον Ραούλ, ο οποίος ήταν δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος από την ίδρυση του το 1965.
 
Πέθανε ο Φιντέλ Κάστρο
Πέθανε ο Φιντέλ Κάστρο

Στο άκουσμα του θανάτου του πολλοί μιλούσαν για τον ήρωα που έφυγε και άλλοι χαιρόντουσαν με τον θάνατο ενός δικτάτορα. Μήπως κάπως έτσι δεν είναι για όλους;

Ο Φιντέλ Κάστρο επέζησε περισσότερες από 600 απόπειρες δολοφονίας σχεδιασμένες από την CIA για να φτάσει να γίνει ο μακροβιότερος ηγέτης, όχι μέλος κάποιας βασιλικής οικογένειας, του 20ου αιώνα.

Για άλλους “ήταν καλός” και για κάποιους άλλους “κακό ψόφο να ‘χει” ή “και τι με νοιάζει εμένα”.

Το θέμα όμως είναι ότι πέθανε ή ότι έζησε; Αυτό είναι ένα ερώτημα και το σίγουρο είναι πως ο Κάστρο δεν έφυγε, όπως δεν μπορεί να φύγει κανένα κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας. Επίσης, σίγουρο είναι πως όπως όλα τα κομμάτια της παγκόσμιας ιστορίας και ακόμα περισσότερο, τα σημαντικά, δεν έχουν την ίδια αποδοχή και κρίση από όλους.

Δεν θα κρίνω και εγώ τον Φιντέλ… Όχι τώρα έστω.