Αρχική » Σώμα & Πνεύμα » Πλαστικά παιχνίδια – Μήπως πρέπει να τα μειώσουμε;

Πλαστικά παιχνίδια – Μήπως πρέπει να τα μειώσουμε;

Πλαστικά παιχνίδια και περιβάλλον
Τα πλαστικά παιχνίδια βρίσκονται σε κάθε σπίτι

Σε κάθε σπίτι με παιδιά ή και χωρίς παιδιά είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν κάποιου είδους πλαστικά παιχνίδια.

Εάν είμαστε γονείς, τότε θα ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να αποφύγουμε την αγορά τους.  Τα πλαστικά παιχνίδια καλύπτουν μία τεράστια γκάμα ειδών και αντικειμένων.

Τα τελευταία χρόνια και λόγω της ρύπανσης του περιβάλλοντος πολλοί περιβαλλοντολόγοι έχουν αρχίσει να εστιάζουν την προσοχή τους και στα πλαστικά παιχνίδια. Λένε ότι εκ’ των πραγμάτων συμβάλλουν και αυτά στην ποσότητα του πλαστικού που καταλήγει στους χώρους υγειονομικής ταφής και στους ωκεανούς κάποιες φορές.

Πλαστικά παιχνίδια σκουπίδια
Πολλές φορές ανάμεσα στα σκουπίδια μιας παραλίας βλέπουμε και παιχνίδια

Πολλοί γονείς παραδέχονται ότι πετούν στα σκουπίδια πολλές φορές ακόμα και παιχνίδια που βρίσκονται σε τέλεια κατάσταση λειτουργίας. Και αυτό γιατί πλέον δεν χρησιμοποιούνται και ίσως πιάνουν χώρο στο σπίτι.

Πέρα από αυτό διαπιστώνεται ότι σε πολλά σπιτικά υπάρχουν πλαστικά παιχνίδια με τα οποία τα παιδιά δεν έχουν παίξει ποτέ ή έχουν παίξει ελάχιστα.

Ωστόσο τα παιδιά αγαπούν τα πλαστικά παιχνίδια και είναι εύκολο να καταλάβουμε το γιατί. Είναι πολύχρωμα, σε όλα τα μεγέθη, μεταφέρονται εύκολα και είναι αντοχής σε πτώσεις, χτυπήματα κλπ.

Πλαστικά παιχνίδια σκουπίδια
Τα πλαστικά παιχνίδια έχουν μικρό κόστος και είναι ελκυστικά στα παιδιά

Οι γιορτές όπως τα Χριστούγεννα το Πάσχα τα Γενέθλια κλπ είναι κατά παράδοση μέρες αγοράς παιχνιδιών. Τα παιδιά περιμένουν τέτοιου είδους δώρα αυτές τις ημέρες και οι γονείς χαίρονται να τους τα προσφέρουν.

Μερικοί γονείς λόγω ευαισθητοποίησης σχετικά με την μόλυνση του περιβάλλοντος από πλαστικό, έχουν σκεφτεί μια εναλλακτική:

Να προσφέρουν στα παιδιά τους ξύλινα παιχνίδια

Η εμπειρία έχει δείξει όμως ότι τα παιδιά σε γενικές γραμμές συμπαθούν ιδιαίτερα τα πλαστικά παιχνίδια. Όσο αυτά είναι πολύχρωμα φωτεινά και βγάζουν ήχους και μουσικές τόσο το καλύτερο.

Ένα ξύλινο παιχνίδι έχει αρκετούς περιορισμούς στην τελική απόδοση και στην εμπειρία χρήσης. Αλλά και έναν άλλον σημαντικό περιορισμό που δεν είναι άλλος από την τιμή.

Η αλήθεια είναι ότι ένα ξύλινο παιχνίδι όταν πεταχτεί στα σκουπίδια δεν θα ρυπάνει το περιβάλλον και την θάλασσα όπως ένα πλαστικό. Θα χρειαστεί όμως να βρεθεί η πρώτη ύλη για να κατασκευαστεί. Θα χρειαστεί να κοπεί ένα δέντρο και εδώ ανοίγει μια άλλη μεγάλη συζήτηση…

Ξύλινα παιχνίδια και μόλυνση του περιβάλλοντος
Τα ξύλινα παιχνίδια κοστίζουν περισσότερο και δεν εντυπωσιάζουν εξίσου τα παιδιά
Γυρίζοντας πάλι στο θέμα μας πλαστικά παιχνίδια σκουπίδια – σκουπίδια – μόλυνση περιβάλλοντος, μια καλή σκέψη θα ήταν να ανακυκλώνουμε την χρήση τους. Πως;

Δίνοντας τα και όχι πετώντας τα στα σκουπίδια. Δίνοντας σε άλλα παιδιά συγγενών ή φίλων. Παραδίδοντάς τα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, δήμους, σχολεία, κοκ…

Δεν γνωρίζουμε πόσο μεγάλο είναι το ποσοστό των πλαστικών παιχνιδιών που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής και στις θάλασσες. Σίγουρα όμως μπορούμε να κάνουμε απλά βήματα για να το μειώσουμε.

Όσον αφορά την αγορά πλαστικών παιχνιδιών μπορούμε:

  • Να αγοράζουμε λιγότερα
  • Να μοιραζόμαστε περισσότερα
  • Να δανειζόμαστε περισσότερα
  • Και να χαρίζουμε περισσότερα

Να προσπαθήσουμε να μην είναι τα πλαστικά παιχνίδια πλαστικά “μιας χρήσης”. Να μην σπεύδουμε να τα πετάξουμε στα σκουπίδια μόλις το παιδί μας τα βαρεθεί.

Πολλές διαδικτυακές πλατφόρμες social media και ιστοσελίδες φιλοξενούν αγγελίες μεταχειρισμένων ακόμα και δωρεάν παιχνιδιών. Γιατί να μην σκεφτούμε να κάνουμε μια τέτοια αγορά, από 2ο χέρι; Έτσι ώστε ένα πλαστικό παιχνίδι να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χρήσης πριν φτάσει να βρεθεί στα σκουπίδια; Και σε αυτήν την περίπτωση αγοράζοντας το και πιο φθηνά κάνοντας οικονομία χρημάτων;

Το πλαστικό σαφώς είναι το πιο πρακτικό και φτηνό υλικό στην κατασκευή. Έτσι αναπόφευκτα πολλά πράγματα όπως και παιχνίδια γίνονται από αυτό.

Πλαστικά παιχνίδια και ανακύκλωση
Πλαστικά παιχνίδια και ανακύκλωση
Πόσο εύκολο είναι αν θέλουμε να ανακυκλώσουμε τα πλαστικά παιχνίδια;

Θα λέγαμε ότι είναι πολύ εύκολο τοποθετώντας τα στους μπλε κάδους απορριμάτων της περιοχής μας. Αν δεν ανακυκλώνεται στο σύνολο του ένα πλαστικό παιχνίδι ίσως κάποια εξαρτήματα από αυτό όπως μπαταρίες πλακέτες και διάφορα άλλα μηχανικά μέρη θα μπορούσαν.

Καθώς ο πληθυσμός της γης μεγαλώνει μαζί με αυτόν μεγαλώνουν και όλες οι προκλήσεις που αφορούν την μόλυνση του περιβάλλοντος. Είτε είναι οι θάλασσες είτε είναι ο υδροφόρος ορίζοντας. Τα πλαστικά παιχνίδια θα συνεχίσουν να υπάρχουν γιατί είναι πολύ δύσκολο, πρακτικά αδύνατον να αντικατασταθούν.

Θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας αλλά το καλύτερο δεν αφορά μόνο τα παιχνίδια τους. Αφορά και το μέλλον τους σε αυτόν τον πλανήτη, αυτό το οικοσύστημα το οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε όσο μπορούμε περισσότερο και καλύτερα.

Στην πορεία που τα πλαστικά παιχνίδια γίνονται σκουπίδια και ρύπανση του περιβάλλοντος ας προσθέσουμε τον όρο “διαχείριση’’ και οικονομία.


Διαβάστε επίσης: Τα πλαστικά σκουπίδια στη θάλασσα