Αρχική » Σώμα & Πνεύμα » Τα πλαστικά σκουπίδια στη θάλασσα

Τα πλαστικά σκουπίδια στη θάλασσα

Πλαστικά σκουπίδια στη θάλασσα
Πλαστικά σκουπίδια στη θάλασσα – Ένα πρόβλημα που μεγαλώνει

Τα πλαστικά σκουπίδια στη θάλασσα είναι ένα πρόβλημα πολύ μεγάλο πλέον για να το προσπερνάει κανείς. Η θαλάσσια ζωή αντιμετωπίζει ανεπανόρθωτες ζημιές από τα εκατομμύρια τόνων πλαστικών αποβλήτων που καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς προειδοποίησαν τα Ηνωμένα Έθνη.

 “Αυτή είναι μια πλανητική κρίση … καταστρέφουμε το οικοσύστημα των ωκεανών”, δήλωσε η επικεφαλής του ΟΗΕ για θέματα των ωκεανών Λίζα Σβένσον

Γιατί είναι ένοχο και υπεύθυνο το πλαστικό;

Το πλαστικό όπως το γνωρίζουμε σήμερα υπάρχει μόνο τα τελευταία 60-70 χρόνια αλλά αυτό το διάστημα ήταν αρκετό για να μεταμορφώσει τα πάντα γύρω μας. Από τον ρουχισμό το μαγείρεμα και την τροφοδοσία, στο σχεδιασμό προϊόντων, στην μηχανική στις κατασκευές και στο λιανικό εμπόριο.

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα πολλών τύπων πλαστικών είναι ότι έχουν σχεδιαστεί για να διαρκέσουν – για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σχεδόν όλο το πλαστικό που έχει δημιουργηθεί ακόμα και από τα πρώτα χρόνια της ανακάλυψης του υπάρχει σήμερα σε κάποια μορφή.

Τον Ιούλιο του 2017, ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances από τον Dr Roland Geyer, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα, υπολόγισε τον συνολικό όγκο όλων των πλαστικών που έχουν παραχθεί ποτέ σε 8,3 δισεκατομμύρια τόνους.

Από αυτά, περίπου 6.3 δισεκατομμύρια τόνοι είναι πλέον απόβλητα και το 79% είναι σε χώρους υγειονομικής ταφής ή στο φυσικό περιβάλλον γενικότερα.

Αυτό το τεράστιο ποσό αποβλήτων προήλθε από τη σύγχρονη ζωή, όπου το πλαστικό χρησιμοποιείται για πολλά προϊόντα τα οποία κάποια στιγμή γίνονται απορρίμματα ή και για είδη που είναι γνωστά ως μιας χρήσης.

Δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια

Οι φιάλες ποτών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους πλαστικών απορριμμάτων. Περίπου 480 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια πωλήθηκαν παγκοσμίως μόνο το 2016. Δηλαδή ένα εκατομμύριο φιάλες ανά λεπτό.

Από αυτά, τα 110 δισεκατομμύρια υπολογίζεται ότι ήταν από προϊόντα συμφερόντων του παγκόσμιου κολοσσού Coca Cola.

Πλαστικά σκουπίδια στη θάλασσα
Φιάλες ποτών – Τα πιο συνηθισμένα πλαστικά σκουπίδια

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science το 2015 μετά από έρευνα σε 192 παράκτιες χώρες που συνέβαλαν με πλαστικά σκουπίδια στην ρύπανση των ωκεανών, διαπίστωσε ότι 13 χώρες της Ασίας συγκαταλέγονταν στους 20 μεγαλύτερους συντελεστές αποβλήτων.

Η Κίνα ήταν η κορυφαία στον κατάλογο των χωρών, αλλά και οι Η.Π.Α. συμπεριελήφθησαν επίσης στις 20 πρώτες χώρες που συνέβαλαν με υψηλότερο ποσοστό απορριμμάτων ανά άτομο.

Τα πλαστικά σκουπίδια ως απόβλητα συσσωρεύονται σε περιοχές του ωκεανού όπου οι άνεμοι δημιουργούν κυκλικά ρεύματα, γνωστά ως gyres.

Υπάρχουν πέντε gyres σε όλο τον κόσμο. Του Ινδικού ωκεανού, του Βόρειου & Νότιου Ατλαντικού, του Βόρειου & Νότιου Ειρηνικού. Αλλά το πιο γνωστό είναι πιθανώς ο βόρειος Ειρηνικός γύρος.

Υπολογίζεται ότι τα πλαστικά σκουπίδια στη θάλασσα χρειάζονται περίπου έξι χρόνια για να φτάσουν στο κέντρο του γύρου του Βόρειου Ειρηνικού από τις ακτές των ΗΠΑ και περίπου ένα χρόνο από την Ιαπωνία.

Και τα πέντε gyres έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις πλαστικών σκουπιδιών από άλλα μέρη των ωκεανών.

Αποτελούνται από μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού τα οποία φαίνονται να κρέμονται κάτω από την επιφάνεια – ένα φαινόμενο που οδήγησε στο να χαρακτηριστεί και ως “πλαστική σούπα”.

Οι προδιαγραφές ποιότητας και αντοχής των περισσότερων πλαστικών έχουν ως αποτέλεσμα ορισμένα πλαστικά αντικείμενα να μπορούν να υπάρχουν σε κάποια μορφή ακόμα εκατοντάδες χρόνια μέχρι να βιοδιασπαστούν.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες κινήσεις για τον καθαρισμό του γύρου του Βόρειου Ειρηνικού. Μια επιχείρηση υπό την ηγεσία ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με την ονομασία Ocean Cleanup πρόκειται να αρχίσει το 2018.

Γιατί το πλαστικό είναι τόσο επιβλαβές για τη θαλάσσια ζωή;

Για τα θαλάσσια πτηνά και τα μεγαλύτερα θαλάσσια είδη όπως χελώνες, δελφίνια και φώκιες, ο κίνδυνος προέρχεται από την εμπλοκή τους με πλαστικές σακούλες και άλλα συντρίμμια ή από λάθος εκτίμηση ότι κάποιο πλαστικό αντικείμενο θα μπορούσε να είναι τροφή για αυτά.

Οι χελώνες δεν μπορούν να διακρίνουν μεταξύ μιας πλαστικής σακούλας και μια μέδουσας η οποία μπορεί να αποτελεί μέρος της διατροφής τους. Οι πλαστικές σακούλες, όταν καταναλώνονται προκαλούν εσωτερικές εμπλοκές και συνήθως οδηγούν σε θάνατο.

Μεγαλύτερα κομμάτια πλαστικού μπορούν επίσης να βλάψουν τα πεπτικά συστήματα των θαλάσσιων πτηνών και των φαλαινών και μπορεί να είναι δυνητικά θανατηφόρα.

Με την πάροδο του χρόνου, τα πλαστικά σκουπίδια στη θάλασσα υποβαθμίζονται αργά και διασπώνται σε μικροσκοπικά υπολείμματα που προκαλούν επίσης ανησυχία στους επιστήμονες για το τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν στην ισορροπία του οικοσυστήματος.

Μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Plymouth διαπίστωσε ότι πλαστικό βρέθηκε στο ένα τρίτο των ψαριών που αλιεύθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο συμπεριλαμβανομένου του γάδου, του μπακαλιάρου, του σκουμπριού και των οστρακοειδών.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό ή λιμοκτονία για τα ψάρια, αλλά και έμμεση κατανάλωση από τους ανθρώπους μέσω της διατροφής.

Η επίδραση στον άνθρωπο της κατανάλωσης ψαριών που περιέχουν πλαστικό κάποιας μορφής με κάποιον τρόπο εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη.

Ωστόσο, το 2016 η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων προειδοποίησε για αυξημένο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων “δεδομένης της δυνατότητας μικροπλαστικής ρύπανσης σε βρώσιμους ιστούς εμπορικών ψαριών”.

Παρόλο που σήμερα ακόμα δεν γνωρίζουμε τον ακριβή κίνδυνο που διατρέχει το ανθρώπινο είδος από αυτό το είδος της ρύπανσης είναι ευθύνη όλων μας να κάνουμε ότι μπορούμε για να προστατέψουμε τις θάλασσες και τα είδη που κατοικούν σε αυτές από τα πλαστικά μας απόβλητα. Ίσως έτσι κάνουμε καλό σε εμάς, στις θάλασσες στα θαλάσσια πλάσματα και στις επόμενες γενιές κατοίκων αυτού του πλανήτη

Ας κρατήσουμε καθαρές τις θάλασσες από τα πλαστικά σκουπίδια
Ας κρατήσουμε καθαρές τις θάλασσες από τα πλαστικά σκουπίδια

Ερημοποίηση και ξηρασία – Τι θα συμβεί τα επόμενα 30 χρόνια

1 σκέψη για το “Τα πλαστικά σκουπίδια στη θάλασσα”

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *