Αρχική » Σώμα & Πνεύμα » Ρόμα του Αλφόνσο Κουαρόν στο Netflix

Ρόμα του Αλφόνσο Κουαρόν στο Netflix

Ρόμα του Αλφόνσο Κουαρόν
Ρόμα του Αλφόνσο Κουαρόν

Όταν πρωτοέμαθα για την ταινία και διαβάζοντας τον τίτλο στα Αγγλικά, διάβαζα Ρομά και περίμενα μια ταινία από τον Αλφόνσο Κουαρόν στην συναρπαστική νομαδική ζωή. Αργότερα διάβασα ποιο θα είναι το θέμα της και κάπως απογοητεύτηκα μα και πάλι θεώρησα πως θα είναι μια πολύ καλή ταινία. Άλλωστε όλοι έπλεκαν το εγκώμιο του σκηνοθέτη από πριν.

Ο Κουαρόν του «Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν», «Gravity», «Τα Παιδιά των Ανθρώπων» και του «Θέλω και τη Μαμά σου» σε μια πιο “προσωπική” ταινία.

Έφτασε, λοιπόν, η στιγμή που είδα το Ρόμα, που αναφέρεται στην περιοχή του Μεξικού που μεγάλωσε ο Κουαρόν. H ταινία παρακολουθεί την καθημερινότητα και την ζωή μιας νεαρής οικιακής βοηθού που δουλεύει για μια μεσοαστική οικογένεια στη συγκεκριμένη γειτονιά της Πόλης του Μεξικού. Ο σκηνοθέτης μιλά για την παιδική του ηλικία μέσα από αυτή την ιστορία της Κλέο και των εργοδοτών της, μιας οικογένειας ενός γιατρού με 4 παιδιά.

Η Κλέο έχει τα προσωπικά προβλήματα της, η οικογένεια τα δικά της και το Μεξικό τα δικά του σε αυτή την εποχή, στις αρχές των ’70s. Οι μέρες κυλούν και η καθημερινότητα περιγράφεται προβλέψιμα και ρεαλιστικά. Είναι όμως τόσο ρεαλιστική και καθημερινή η ιστορία και τόσο καλά “γειωμένη” που δεν προκαλεί κανένα ενδιαφέρον.

Η τεχνική, τα πλάνα, η φωτογραφία, το μαγικό ασπρόμαυρο, οι ερμηνείες, κ.α. είναι όλα υψηλού επιπέδου και αφηγούνται εντυπωσιακά και λυρικά μια πολύ καθημερινή και “ευθεία” ιστορία. Το πάντρεμα των προσωπικών στιγμών των πρωταγωνιστών με σημαντικά γεγονότα της εποχής είναι όμορφο μα δεν μοιάζει αρκετό για να δημιουργήσει ενδιαφέρον και προσμονή.

Δεν ξέρω αν είμαι ο μόνος που θα ήθελε κάτι παραπάνω από πλευράς σεναρίου ίσως ή απλά δεν “το έπιασα” από την αρχή.

Σε γενικές γραμμές, η ταινία μου άρεσε και την θαύμασα για περίτεχνη αποτύπωση της ιστορίας μιας νεαρής, επαρχιώτισσας νταντάς και παραδουλεύτρας, στις αρχές του 1970 στο Μεξικό. Ευρυγώνιες λήψεις, αργά travelling της κάμερας, δυνατά κοντινά, τέλεια χρώματα, φωτογραφία που αγγίζει και το καταπληκτικό. Η ταινία θα πάρει Όσκαρ, αν θα μπορούσα να κάνω πρόβλεψη, αλλά προσωπικά και παρά τα όσα καταπληκτικά παρατήρησα, δε κατάφερε να με “κρατήσει” και να με συνεπάρει.

Δείτε σε υψηλή ανάλυση και με καλό ήχο αλλιώς θα χάσετε πολλά… Ρόμα του Αλφόνσο Κουαρόν.