Ο πεινασμένος… σταφιδόψωμο ονειρεύεται και εμένα αυτό μου “καρφώθηκε” τώρα. Οπότε, λέω, μια που δε μπορώ να το έχω άμεσα, να δώσω μια συνταγή μήπως και το φέρω πιο κοντά νοερά.
Τι πρέπει να έχουμε:
- Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1,5 φλιτζάνι σταφίδες
- 100 περίπου ml νερό χλιαρό
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη (δεν τα κάνω πολύ γλυκά – αν τα θέλετε πιο γλυκά προσθέστε άλλο ένα φλιτζάνι)
- 150 περίπου ml λάδι (ελιάς, αλλά έχω δοκιμάσει και με σησαμέλαιο)
- 50 γρ. μαγιά νωπή
- 1,5 κουταλιά κανέλα
- 1 κουταλάκι αλάτι
- Λάδι για το άλειμμα
Τι χρειάζεται να κάνουμε:
Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά σε ένα φλιτζάνι, με μέρος από το νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε, ώστε να ενωθούν. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, την κανέλα, το λάδι, τις σταφίδες, τη διαλυμένη μαγιά, το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν σε μια μαλακή ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό όσο χρειάζεται (πολλές φορές, αν χρειαστεί και άλλο υγρό, προσθέτω χυμό πορτοκάλι φρέσκο).
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3-4 κομμάτια και τα πλάθουμε σε στενόμακρα φραντζολάκια. Τα βάζουμε σε ταψί αλειμμένο με λάδι, τα σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα κουζίνας και τα αφήνουμε για περίπου 1 ώρα, σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστούν περίπου σε όγκο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Αλείφουμε τα σταφιδόψωμα με λάδι και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30-35 λεπτά.
Όταν βγάλουμε το σταφιδόψωμο από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα κόβουμε σε φέτες ή όχι και σερβίρουμε.
Δεν ξεχνάμε να φέρουμε και σε εμένα, αν είμαστε κοντά!