Αρχική » Σκυλιά & Ζώα » Η στείρωση αρσενικού σκύλου είναι η λύση σε όλα τα προβλήματα; – Υπέρ και κατά

Η στείρωση αρσενικού σκύλου είναι η λύση σε όλα τα προβλήματα; – Υπέρ και κατά

στείρωση αρσενικού σκύλου
Να στειρώσω ή όχι τον αγαπημένο μου σκύλο; Τι μπορεί να συνεπάγεται μια τέτοια επέμβαση;

Η στείρωση αρσενικού σκύλου είναι μια δημοφιλής και πολύ διαδεδομένη μέθοδος στον δυτικό κόσμο. Ένας κύριος και πρωταρχικός λόγος, είναι για τον έλεγχο των γεννήσεων και του υπερπληθυσμού των σκύλων. Σαν ιδιοκτήτες σκύλων είναι καλό να είμαστε επαρκώς ενημερωμένοι για όλες τις παραμέτρους που αφορούν μια τέτοια επέμβαση στον σκύλο μας.

Ειδικότερα να γνωρίζουμε τα υπέρ και κατά που μπορεί να συνεπάγεται η στείρωση τόσο για τον σκύλο μας όσο και για εμάς.

Όσον αφορά την τιμή / κόστος για μια στείρωση σε αρσενικό σκύλο θα ασχοληθούμε στο τέλος του άρθρου μας μιας και είναι κάτι που απασχολεί πολλούς ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες σκύλων.

Προφανώς τα στειρωμένα σκυλιά δεν μπορούν να αναπαραχθούν και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος να υπάρξουν νέα αδέσποτα. Φιλοζωικές οργανώσεις, δήμοι, στειρώνουν τα αδέσποτα σκυλιά που έρχονται στην κατοχή τους και αυτό είναι μια σοφή επιλογή. Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων αρσενικών και θηλυκών, επίσης στειρώνουν τα σκυλιά τους για την αποφυγή αναπαραγωγής. Αλλά πολλές φορές και για τον έλεγχο πιθανών προβλημάτων υγείας και συμπεριφοράς.

Αν στειρώσω τον σκύλο μου θα είναι πιο υγιής, χαρούμενος, φιλικός, υπάκουος και ευτυχισμένος; Ποια είναι τα υπέρ και κατά μιας τέτοιας επέμβασης;

Σχετικά με την στείρωση ενός σκύλου γνώση όλων των παραμέτρων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια σωστή απόφαση

Ο βασικός λόγος που αποφασίζεται στείρωση όπως είπαμε, είναι για να μην μπορεί να αναπαραχθεί ο σκύλος με ότι αυτό συνεπάγεται για τον γενικό πληθυσμό τα αδέσποτα/παραμελημένα σκυλιά κλπ. Ο αμέσως επόμενος λόγος που πολλοί ιδιοκτήτες αποφασίζουν στείρωση είναι για τον έλεγχο και την βελτίωση συμπεριφορών του σκύλου. Πόσο ισχύει αυτό στην πραγματικότητα; Υπάρχουν μελέτες και στοιχεία; Θα κάνει μόνο καλό η στείρωση στον σκύλο μας ή ενδέχεται παράλληλα να δημιουργηθούν νέα, όχι επιθυμητά δεδομένα στην συμπεριφορά του;

Τα στειρωμένα σκυλιά και ειδικά η στείρωση αρσενικού σκύλου περισσότερο, είναι η πιθανότερη αιτία οι σκύλοι να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς. Επιθετικότητα ή φοβία μετά την στείρωση.

Μια πρόσφατη και σοβαρή έρευνα ακριβώς ως προς αυτό μας προσφέρει πολύτιμα στοιχεία. Έγινε από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Paul McGreevy της Σχολής Κτηνιατρικής Επιστήμης του Σίδνεϊ στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Η έρευνα περιλάμβανε 9.938 σκύλους συλλέγοντας πολλά και διαφορετικά δεδομένα πριν και μετά την στείρωση.

στείρωση σκύλου αρσενικού
Μαζικές στειρώσεις για έλεγχο των γεννήσεων και του υπερπληθυσμού των σκύλων. Σε πολλές περιπτώσεις δωρεάν από εθελοντές και οργανισμούς

Η μελέτη επικεντρώθηκε στις επιδράσεις από την στείρωση αρσενικού σκύλου και τα τελικά δείγματα περιείχαν 6.546 στειρωμένα αρσενικά και 3.392 μη στειρωμένα σκυλιά. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία που περιλάμβαναν το εργαλείο έρευνας C-BARQ. Το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά από τον James Serpell του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας.

Όπως και σε προηγούμενες μελέτες, τα νέα δεδομένα δείχνουν σαφώς ότι δεν παρατηρήθηκαν τα θετικά συμπεριφορικά αποτελέσματα που αναμένονταν από τη στείρωση.

Τι έδειξε η μελέτη όσον αφορά το πριν και μετά την στείρωση αρσενικού σκύλου;

Από τις 100 συμπεριφορές που αξιολογήθηκαν, 40 εμφάνισαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των στειρωμένων και ανέπαφων σκύλων. Μόνο 4 από αυτές τις συμπεριφορές έδειξαν ένα πιο θετικό αποτέλεσμα ως αποτέλεσμα μετά την επέμβαση στείρωσης.

Τα στειρωμένα σκυλιά ήταν λιγότερο πιθανό να «σημαδέψουν» με ούρα σε εσωτερικούς χώρους ή να ουρλιάζουν/κλαψουρίζουν όταν αφεθούν μόνα τους. Τα στειρωμένα σκυλιά όταν ήταν λυτά ήταν επίσης πιο πιθανό να επιστρέψουν όταν τους καλούσαν και υπήρχε και η τάση να είναι πιο αξιόπιστα στην επαναφορά αντικειμένων.

Κάπου εδώ τελείωναν τα θετικά αποτελέσματα από την στείρωση σκύλου ως προς την συμπεριφορά. Οι άλλες 36 συμπεριφορές ήταν περισσότερο αρνητικές στα στειρωμένα αρσενικά σκυλιά.

στείρωση σκύλου αρσενικού
Στείρωση αρσενικού σκύλου στην σωστή ηλικία και για τους σωστούς μόνο λόγους
Στείρωση αρσενικού σκύλου – Ποια είναι τα υπέρ και κατά;

Το σοβαρότερο αρνητικό αποτέλεσμα από μια στείρωση σκύλου είναι αυτό που έρχεται σε αντίθεση με την προσδοκία μείωσης της επιθετικότητας. Η επιθετικότητα είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουν διάφοροι ιδιοκτήτες σκύλων. Είτε αυτοί ανήκουν σε μια καθαρόαιμη φυλή είτε είναι «ημίαιμοι».

Πολλοί ιδιοκτήτες λοιπόν αποφασίζουν να στειρώσουν τον σκύλο τους με την προσδοκία να μειωθεί η επιθετικότητα και γενικά η ανεπιθύμητη συμπεριφορά που μπορεί αυτός να εμφανίζει.

Τι έδειξαν οι έρευνες πριν και μετά την στείρωση;

Τα στειρωμένα σκυλιά ήταν πιο πιθανό να επιδείξουν επιθετικότητα σε περιπτώσεις όπως:

Κάποιος μεταφορέας, ντελιβεράς ή ταχυδρόμος πλησίαζε στο σπίτι. Όταν άγνωστοι για τον σκύλο περπατούσαν μέσα στο σπίτι, όταν περνούσαν άνθρωποι που έτρεχαν, ποδηλάτες ή skaters. Όταν πλησίαζε απευθείας ένα άγνωστο σκυλί, όταν ένα άγνωστο άτομο για τον σκύλο πλησίαζε τον ιδιοκτήτη.  Ένα άλλο μέλος της οικογένειας επίσης και όταν μικρά ζώα όπως γάτες ή σκίουροι έμπαιναν στην αυλή.

Όσο μικρότερη ήταν η ηλικία κατά την στείρωση τόσο χειρότερα ήταν αυτά τα αποτελέσματα.

Επίσης τα στειρωμένα σκυλιά έδειξαν περισσότερες φοβίες. Αυτές περιλάμβαναν:

  • Αντιδράσεις σε δυνατούς θορύβους
  • Άγχος όταν εκτίθενται για πρώτη φορά σε άγνωστες καταστάσεις.
  • Όταν προσεγγίζονται άμεσα από ένα άγνωστο παιδί
  • Όταν γαβγίζει ή «γκρινιάζει» άλλο, άγνωστο σκυλί
  • Όταν πλησιάζει κάποιος άλλος σκύλος παρόμοιας ή μεγαλύτερης ηλικίας
  • Όταν συναντά περίεργα ή άγνωστα αντικείμενα πάνω ή κοντά στο πεζοδρόμιο
  • Όταν συναντά αντικείμενα που στροβιλίζονται από τον αέρα
  • Όταν εξετάζεται από κτηνίατρο
  • Όταν του κόβουν τα νύχια

Για άλλη μια φορά, όσο πιο νωρίς ηλικιακά έγινε η στείρωση τόσο μεγαλύτερη ήταν η ένταση αυτών των φαινομένων που σχετίζονται με το φόβο.

στειρωση σκυλου τιμη
Η στείρωση είναι πολλές φορές αναγκαία για την υγεία και την ζωή του σκύλου
Στο ερώτημα να κάνω στείρωση ή όχι στον σκύλο μου τι θα απαντούσαμε;

Να γνωρίζουμε πολύ καλά τους λόγους και να είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε και τα θετικά και τα αρνητικά ενδεχομένως αποτελέσματα μιας τέτοιας επέμβασης. Το τι συνεπάγεται από τιμή κόστος κλπ…

Υπάρχουν περιπτώσεις που επιβάλλεται η στείρωση σκύλου και αυτές δεν είναι άλλες από την πρόληψη συγκεκριμένων επιπλοκών στην υγεία του

Θα πρέπει να γίνεται μετά από έρευνα και συνεννόηση με υπεύθυνο κτηνίατρο και στην σωστή ηλικία. Η στείρωση αρσενικού σκύλου (ή θηλυκού δεν έχει σημασία), μπορεί να αλλάξει τον σκύλο και αυτό μπορεί να μην είναι αυτό που θέλαμε ή φανταζόμασταν αρχικά. Με απροσδιόριστο κόστος και αντίκτυπο στην συμπεριφορά τις συνήθειες και την ψυχολογία του σκύλου μας. Και άρα και στην δική μας καθημερινότητα.

Κάποιος από τους επιστήμονες που έλαβαν μέρος στην έρευνα  σχετικά με τις επιπτώσεις και τις παρενέργειες μετά από επέμβαση στείρωσης σκύλου παρατήρησε:

«Οι ευεργετικές επιδράσεις από την γοναδεκτομή (στείρωση σκύλου) στηρίζονται στην ανάγκη να μειωθεί ο αριθμός των ανεπιθύμητων ζώων συντροφιάς. Παρατηρείται σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, χιλιάδες σκύλοι να υποβάλλονται σε ευθανασία στα καταφύγια που συνήθως παραδίδονται διότι παρουσιάζουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Έτσι, τα τρέχοντα ευρήματα παρουσιάζουν το παράδοξο ότι η στείρωση μπορεί να μειώσει τον αριθμό των ανεπιθύμητων σκύλων αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα προβληματικών συμπεριφορών που μειώνουν την πιθανότητα των στειρωμένων σκυλιών να έχουν μια καλή συμβίωση και τα καθιστούν πιο ευάλωτα στο να παραδοθούν ή να εγκαταλειφθούν.»

Ο καθένας λοιπόν ας σκεφτεί καλά και σφαιρικά πριν αποφασίσει είτε πρόκειται για στείρωση αρσενικού σκύλου είτε πρόκειται για στείρωση θηλυκού σκύλου. Έχοντας ενημερωθεί επαρκώς για όλες τις παραμέτρους και το τι μπορεί να συνεπάγεται μια τέτοια αμετάκλητη απόφαση.

στειρωση σκυλου τιμη πονος
Η στείρωση δεν παύει να είναι ένα χειρουργείο και χρειάζεται να τηρούνται όλες οι ενδεδειγμένες ιατρικές προφυλάξεις και οδηγίες
Στείρωση σκύλου αρσενικού πόνος

Παρόλο που η στείρωση είναι μια συνηθισμένη και όχι ιδιαίτερα σοβαρή χειρουργική επέμβαση, εξακολουθεί να είναι μια χειρουργική επέμβαση και προκαλεί μια μετεγχειρητική κατάσταση πόνου στο σκύλο. Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους οι ιδιοκτήτες μπορούν να μειώσουν τον πόνο που βιώνουν τα σκυλιά τους κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.

Ο σκύλος σας δεν θα αισθανθεί πόνο κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Αυτό διότι η στείρωση σκύλου γίνεται κάτω από ολική νάρκωση και είναι ζητούμενο να μην αισθάνεται τίποτα ο σκύλος. Επίσης συνήθως στους σκύλους χορηγείται μια αναλγητική ένεση η οποία θα παρέχει σχετική διαχείριση πόνου για οκτώ έως δώδεκα ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση της στείρωσης.

Μιλήστε στον κτηνίατρο σας σχετικά με φαρμακευτική αγωγή για τον πόνο, σε περίπτωση που παρουσιαστεί πόνος μετά την στείρωση. Ο κτηνίατρος σας μπορεί να συνταγογραφήσει ορισμένα φάρμακα για τον πόνο. Όπως το Rimadyl π.χ., τα οποία θα βοηθήσουν στην ανακούφιση του σκύλου σας μετά την επέμβαση της στείρωσης.

Καλό είναι να κρατήσετε το σκυλί σε ένα κλουβί (crate) όσο το δυνατόν περισσότερο (αν ο σκύλος έχει μάθει σε crate, ακόμα καλύτερα). Αυτό θα μειώσει την κίνηση που πιθανόν θα κάνει ο σκύλος σας, μειώνοντας την πιθανότητα να σκίσει ή να ερεθίσει τα ράμματα του.

Αν ο σκύλος σας δείξει «ενδιαφέρον» για τα ράμματα του μετά το χειρουργείο, αγοράστε έναν κώνο (Ελισαβετιανό κολάρο) για το σκυλί σας. Δεν πρέπει να  μασάει ή να γλείφει τα ράμματα του υπερβολικά. Το να μην ασχολείται με τα ράμματα θα μειώσει τον πόνο που αισθάνεται και θα τον εμποδίσει να παρατείνει τη διάρκεια της αποκατάστασης του.

Σε γενικές γραμμές, δεν πρέπει να ανησυχείτε για το θέμα πόνος μετά την στείρωση του σκύλου σας. Είναι κάτι που στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα σκυλιά το διαχειρίζονται άριστα.

Στείρωση σκύλου τιμή / κόστος

Όσον αφορά την τιμή για μια στείρωση σκύλου αυτή κυμαίνεται από 120-180 ευρώ ανάλογα με το φύλο του σκύλου και τον κτηνίατρο.

Κατά καιρούς διάφορες φιλοζωικές οργανώσεις και δήμοι σε συνεργασία με εθελοντές κτηνιάτρους προσφέρουν δωρεάν στείρωση σε αδέσποτα και υιοθετημένα σκυλιά.

Η στείρωση σκύλου είναι μια πράξη ευθύνης και μια απόφαση που θα επηρεάσει τόσο την ζωή του σκύλου μας όσο και την δική μας και της οικογένειας μας.

Neutering in dogs

Διαβάστε επίσης: