Αρχική » Σχόλια » Τούβλο στον τοίχο (Another Brick In The Wall) Pink Floyd

Τούβλο στον τοίχο (Another Brick In The Wall) Pink Floyd

Τούβλο στον τοίχο

Τούβλο στον τοίχο…Το “Άλλο ένα Τούβλο στον Τοίχο” (Another Brick in the Wall) είναι ο τίτλος που έδωσαν οι Pink Floyd το 1979 σε ένα τραγούδι “κραυγή”. Κραυγή για κάποια βιώματα του δημιουργού του αλλά και μια γενικότερη διαμαρτυρία παράλληλα.

Μια διαμαρτυρία για ένα κοινωνικό φαινόμενο/κατεστημένο που εκείνα τουλάχιστον τα χρόνια καταπίεζε με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο τους μαθητές. Έναν τρόπο ο οποίος αποτυπώνεται και στο βιντεοκλίπ.

Ένα κατεστημένο στην εκπαίδευση με μια στρατιωτικού τύπου πειθαρχία και αισθητική που σκοπό είχε να κρατήσει τα στερεότυπα και μια συγκεκριμένη κατεύθυνση επί του συνόλου των μαθητών αν ήταν δυνατόν.

Μια εκπαίδευση που θα παρήγαγε γενικά ίδια τελικά αποτελέσματα με κόστος την διαφορετικότητα, την ανεκτικότητα και την ελεύθερη επιλογή. Μια εκπαίδευση που θα έπαιρνε τα διαφορετικά και θα τα έκανε ίδια. Που θα προσέθετε άλλο ένα τούβλο στον τοίχο…
Τούβλο στον τοίχο
Όχι άλλο ένα τούβλο στον τοίχο

Σήμερα έχουν αλλάξει πολλά, δεν υπάρχει η καταπίεση και η πειθαρχία σε κανόνες και συνήθειες στα σχολεία. Παρόλο που έχουμε εκπαιδευτικό σύστημα η δημόσια Παιδεία παραμένει ελλιπής και πολλές φορές ακόμα και λανθασμένη ή παρωχημένη.

Σήμερα η κοινωνία και τα παιδιά ειδικότερα χειραγωγούνται με πιο σύγχρονους τρόπους και μεθόδους. Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας όπως λέγεται και της ελευθερίας αλλά σε μεγάλο βαθμό αυτό αποδεικνύεται πλασματικό. Ίσως περισσότερο από ποτέ ο κόσμος δείχνει να μην ξέρει που πηγαίνει. Να μην έχει αρχές ιδανικά και στόχους πέρα ίσως από την επαγγελματική και οικονομική αποκατάσταση σε κάποιο βαθμό. Αυτό μοιραία παράγει μια άκρως εγωκεντρική εγωιστική και ανάλγητη κοινωνία

Όσοι έχουμε παιδιά στο Δημοτικό ή ακόμα και στο Γυμνάσιο/Λύκειο μπορούμε να το αντιληφθούμε αυτό με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Και παράλληλα θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε και την ευθύνη που έχουμε ως γονείς και ως οικογενειακό περιβάλλον.

Για το θέμα “Παιδεία” θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε και περισσότερα μελλοντικά σε κάποιο ειδικό άρθρο μας.

Το μήνυμα αν και από άλλη εποχή, παραμένει διαχρονικό με διαφορετικό τρόπο