8 διατροφικοί μύθοι που πιστεύουμε και είναι λάθος

Αρχική » Σώμα & Πνεύμα » 8 διατροφικοί μύθοι που πιστεύουμε και είναι λάθος
Αυγά και χοληστερόλη
Αυγά και χοληστερόλη

Για την διατροφή γράφονται αμέτρητα άρθρα και δημοσιεύσεις και όπως σε κάθε αντικείμενο, δεν είναι όλα σωστά. Παρακάτω θα δούμε 8 από αυτούς τους διατροφικούς μύθους που επαναλαμβάνονται και μας ταλαιπωρούν στην αναζήτηση χρήσιμων πληροφοριών.

Μπορείτε να βρείτε συμβουλές για την υγιεινή διατροφή σε κάθε γωνιά του διαδικτύου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλες είναι καλές και χρήσιμες συμβουλές. Η αναζήτηση και η έρευνα για μια καλύτερη, πιο υγιεινή διατροφή μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Πολλά από τα δεδομένα αλλάζουν συχνά και ο ρυθμός με τον οποίο μεταδίδονται οι πληροφορίες δε βοηθούν στο να μεταδίδεται πάντα η σωστή πληροφορία.

Ας δούμε παρακάτω 8 διαδεδομένους διατροφικούς μύθους και γιατί δεν ισχύουν.

Η καστανή και η μαύρη ζάχαρη είναι καλύτερη από την λευκή

Εκτός από την διαφορά στο χρώμα και μια ελάχιστη πιθανή διαφορά που μπορεί να έχει η μαύρη ή καστανή ζάχαρη σε μέταλλα, δεν υπάρχει καμία άλλη διαφορά. Λανθασμένα την θεωρούμε πιο “υγιεινή” επιλογή από τη λευκή. Η θρεπτική αξία παραμένει στην πραγματικότητα ίδια για όλες της μορφές της  ζάχαρης.Τα 100 gr λευκής περιέχουν 387 θερμίδες, 99.98% υδατάνθρακες και 0,02% νερό. Η μαύρη έχει 377 θερμίδες ανά 100 gr, 97,3% υδατάνθρακες και 1,77% νερό.

Τα φρέσκα λαχανικά είναι καλύτερα από τα κατεψυγμένα

Δεν είναι πάντα αλήθεια. Μάλιστα αν δεν είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή φρέσκων λαχανικών και δεν γνωρίζουμε να διαλέξουμε το λαχανικό στην καλύτερη χρονική στιγμή δεν θα πάρουμε καταναλώνοντας το τα θρεπτικά συστατικά που πιστεύουμε. Τα φρούτα και τα λαχανικά πολλές φορές ταλαιπωρούνται πολύ από τις μεταφορές, τις εναλλασσόμενες θερμοκρασίες, το φως, τα χτυπήματα. Τα κατεψυγμένα διαλέγονται και καταψύχονται όταν βρίσκονται στην καλύτερή τους κατάσταση, διατηρώντας όλα τα πολύτιμα συστατικά τους. Επίσης, σημαντικότατος είναι και ο τρόπος μαγειρέματος. Τα λαχανικά δεν θα πρέπει να μαγειρεύονται υπερβολικά διότι έτσι χάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των θρεπτικών συστατικών τους.

Τα αυγά και ιδιαίτερα ο κρόκος, είναι ανθυγιεινά

Η διατροφική χοληστερόλη κατηγορήθηκε λανθασμένα ότι συνέβαλε στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα για χρόνια. Είναι σαφές ότι τα κορεσμένα λίπη και τα trans-λίπη έχουν μεγαλύτερη επιρροή στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Και ενώ τα αυγά και οι κρόκοι που περιλαμβάνονται, έχουν υψηλή χοληστερόλη, είναι σχετικά χαμηλά σε κορεσμένα λίπη. Πολλά έρευνες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και η ετυμηγορία είναι ότι ολόκληρο το αυγό μπορεί πράγματι να αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής και στους περισσότερους ανθρώπους δεν επηρεάζονται σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης ή ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής νόσου. Το αντίθετο, τα αυγά αποτελούν μια υγιεινή διατροφική επιλογή που χορταίνει και είναι γεμάτα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Καφές και αφυδάτωση
Καφές και αφυδάτωση

Ο καφές μας αφυδατώνει

Ναι, ο καφές είναι ένα διουρητικό, προάγει την παραγωγή ούρων, αλλά είναι εξαιρετικά ήπιο. Ο καφές διαθέτει, επίσης, πολύ νερό και ως εκ τούτου συμβάλει πραγματικά στην καθημερινή πρόσληψη υγρών. Το ποσό που θα χρειαζόταν για να μας αφυδατώσει είναι περισσότερο από ότι κάποιος θα μπορούσε να καταναλώσει σε μια μέρα. Αν πίνουμε δύο, τρία ή και τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα, τα επίπεδα υγρών μας θα είναι εντάξει.

Τα βιολογικά και οργανικά φαγητά είναι αυτόματα και υγιεινά

Το γεγονός ότι κάποια φαγητά και σνακ πληρούν τις, πολλές φορές αφηρημένες, προϋποθέσεις για να μπορούν να αναγράφουν στην συσκευασία τους τις λέξεις “Βιολογικό” και “Οργανικό” δεν σημαίνει ότι αυτόματα είναι υγιεινά και μπορούν να καταναλωθούν χωρίς δεύτερη σκέψη. Μια οργανική ή βιολογική σοκολάτα εξακολουθεί να είναι μια σοκολάτα, ένα οργανικό κέικ εξακολουθεί να είναι ένα κέικ, μια σακούλα με βιολογικά πατατάκια εξακολουθεί να είναι μια σακούλα με πατατάκια. Τα βιολογικά μπισκότα, τα κράκερ, τα τσιπ και οι καραμέλες έχουν την ίδια ποσότητα ζάχαρης, υδατανθράκων, λιπαρών και κενές θερμίδες όπως και τα μη βιολογικά.

Τα χαμηλά σε λιπαρά προϊόντα είναι πιο υγιεινά

Όταν αφαιρεθεί το λίπος από τα τρόφιμα, συνήθως αντικαθίσταται από ζάχαρη ή αλάτι, οπότε είναι σημαντικό να διαβάζετε τη λίστα των συστατικών πριν επιλέξετε την “παραποιημένη” έκδοση. Συνήθως, είναι προτιμότερο να τρώμε μια κανονική μερίδα του πλήρους λίπους τροφίμου, ώστε να το απολαμβάνουμε περισσότερο, να νιώθουμε κορεσμό και να μην έχουμε πάρει ακόμη περισσότερη ζάχαρη και αλάτι, πολλές φορές μαζί με χρώματα και χημικά πρόσθετα αρώματος.

Καλύτερα να επιλέγουμε τρόφιμα χωρίς γλουτένη

Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη, όπως και τα οργανικά ή βιολογικά, μπορούν ακόμα να περιέχουν αλεύρια φτωχά σε θρεπτικά συστατικά. Μπορούν, επίσης, να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή αλάτι κάτι που συνήθως συμβαίνει και δεν έχουν καμία ευεργετική δράση αν δεν πάσχεις από δυσανεξία ή κοιλιοκάκη (Celiac disease). Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη είναι συνήθως λιγότερο εμπλουτισμένα με φυλλικό οξύ, σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά από τα κανονικά τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Αρκετές μελέτες έχουν βρει μια τάση για αύξηση βάρους και παχυσαρκία μεταξύ αυτών που ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη (συμπεριλαμβανομένων εκείνων με κοιλιοκάκη).

Οι μαργαρίνες είναι πιο υγιεινές από το βούτυρο

Η μαργαρίνη έρχεται στο προσκήνιο την εποχή που το λίπος κατηγορείται για όλα. Πολλές περιέχουν πραγματικά trans λιπαρά οξέα, τα οποία είναι χειρότερα από το φυσικό κορεσμένο λίπος στο βούτυρο. Ο κατάλογος συστατικών του βουτύρου είναι σύντομος και δεν περιέχει επιπλέον συστατικά για να καλύψει την έλλειψη γεύσης. Οι μαργαρίνες δεν συνιστώνται λόγω του ότι περιέχουν υδρογονωμένα έλαια (trans λιπαρά). Δεν υπήρχαν ποτέ καλές ενδείξεις ότι η χρήση μαργαρίνης αντί βουτύρου μείωνε τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Οι μύθοι στην διατροφή και ιδιαίτερα την εποχή του διαδικτύου είναι αρκετοί και η εύρεση σωστής και χρήσιμης πληροφορίας γίνεται όλο και δυσκολότερη. Υπάρχει όμως ο τρόπος αν απλά δεν λαμβάνουμε άκριτα και χωρίς έρευνα κάθε τι που ακούμε ή που γίνεται μόδα.