Amazon Go – Το παίρνεις και φεύγεις!

Αρχική » Προϊόντα » Amazon Go – Το παίρνεις και φεύγεις!

Η Amazon μας έχει συνηθίσει στις πρωτοποριακές ιδέες και τις αλλαγές που παρουσιάζει σε σχέση με το ηλεκτρονικό εμπόριο, το εμπόριο γενικότερα, τις υπηρεσίες και την σχέση καταναλωτή και πωλητή. Αυτή την φορά είναι η στιγμή του Amazon Go.

Τι είναι αυτό το Amazon Go;

Το Amazon Go είναι ένα νέο είδος καταστήματος, ένα παντοπωλείο που δεν απαιτείται ολοκλήρωση της παραγγελίας και της αγοράς σε ταμείο. Δεν υπάρχουν γραμμές ή ταμειακές μηχανές και δεν απαιτούνται άλλες χρονοβόρες διαδικασίες πέρα από την δική μας επιλογή. Είναι η πιο προηγμένη τεχνολογία για ψώνια στον κόσμο!

Μπαίνετε στο κατάστημα ενεργοποιώντας το Amazon Go App, επιλέγεται αυτό που θέλετε να πάρετε και φεύγετε… Όχι, σοβαρά! Όπως λέει και η ίδια η εταιρεία.

Πως λειτουργεί όλο αυτό;

Το Amazon Go λειτουργεί με υπολογιστική όραση (μηχανική όραση, computer vision) και διάφορους αισθητήρες, οι οποίοι ανιχνεύουν τα αντικείμενα που ψωνίζουν οι πελάτες από το κατάστημα. Στηρίζετε στην ίδια τεχνολογία με τα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα (self driving cars). Ξεκινά με την σάρωση ενός app που πραγματοποιείται με την είσοδο σας στο Amazon Go. Στην συνέχεια κάνοντας τα ψώνια σας, διάφοροι αισθητήρες που βρίσκονται διάσπαρτοι στο κατάστημα ανιχνεύουν και προσδιορίζουν όσα βάζετε στο καλάθι ή την τσάντα σας, τα οποία και χρεώνουν στον λογαριασμό σας κατά την έξοδο σας από το κατάστημα. Αν πάλι αλλάξετε γνώμη για κάτι, δεν έχετε παρά να το τοποθετήσετε πάλι στο ράφι του και αυτόματα αφαιρείται από τον λογαριασμό σας. Λίγο μετά την απομάκρυνση σας από το κατάστημα, χρεώνεται ο λογαριασμός σας και σας αποστέλλεται η απόδειξη.

Που μπορώ να βρω ένα τέτοιο κατάστημα;

Προς το παρόν μόνο στο 2131 της 7ης Λεωφόρου, στο Seattle, στη γωνία με την Blanchard Street όπου και έχει και την έδρα της η εταιρεία. Μπορούν να ψωνίσουν υπάλληλοι της Amazon και πρόκειται να ανοίξει για το ευρύ κοινό στις αρχές του 2017.

Τι θα βρω εκεί;

Το Amazon Go έχει με τα περισσότερα πράγματα που θα βρείτε σε ένα τοπικό παντοπωλείο ή μανάβικο, από συσκευασμένα τρόφιμα (π.χ σαλάτες, σάντουιτς. κ.α.), μέχρι και ψωμί, γάλα, σνακ, ποτά, έτοιμα και συσκευασμένα γεύματα αλλά και έτοιμα κιτ για να ετοιμάσετε γεύματα για 2-3-4 άτομα. Σίγουρα στα πλάνα της εταιρείας είναι να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα.

Το κατάστημα, εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι ελεύθερο από υπαλλήλους και δεν έχει την ανάγκη προσωπικού, αλλά ακόμα και αν δεν υπάρχει ταμίας ή κάποιος να σας εξυπηρετήσει εκεί, κάποιος πρέπει να γεμίσει τα ράφια και πιθανόν να χρειάζεται και κάποιος για να κρατά τον χώρο καθαρό και σε τάξη.

Η Amazon προσφέροντας σας άλλο ένα μαγαζί και μια νέα υπηρεσία, σας απαλλάσσει από το βάσανο της ουράς, του ταμείου, των self-checking μηχανών, αλλά όχι χωρίς και κάποιο “κρυφό” όφελος (πέρα από το προφανές που είναι τα άμεσα χρηματικά κέρδη). Η εταιρεία πλέον συλλέγει πληροφορίες και μπορεί να γνωρίζει τις προτιμήσεις σας σε αυτό τον τομέα, για ποια αντικείμενα ενδιαφέρεστε να αγοράσετε ή σας κίνησαν το ενδιαφέρον (όσα σηκώσατε από το ράφι και αφήσατε στη συνέχεια κάτω). Συνδυάζοντας αυτές τις πληροφορίες με τις συνήθειες σας που ήδη ανιχνεύει καθώς σερφάρετε στις ιστοσελίδες της Amazon, η εταιρεία θα μπορεί να σας προτείνει ακόμα πιο στοχευμένα προϊόντα και διαφημίσεις που θα σας ενδιαφέρουν.